TÉMA

Josef Váchal

Před sto lety vyšel Krvavý román, pocta braku a představivosti

Před sto lety začal Josef Váchal tisknout Krvavý román, svou poctu brakovému žánru. Výtvarník, spisovatel, mystik, řezbář a filozof své knihy vydával sám a jen v malých nákladech, popularitu získaly až po jeho smrti. Výročí připomíná nové vydání jeho nejznámějšího díla a výstava Váchalova muzea v Litomyšli – v Portmoneu, které malbami a řezbami opatřil sám Váchal rovněž před stoletím.
29. 3. 2024|

Festival Tabook se o samotě zaobírá literaturou, Týden čtení dětem si přizval Krajča nebo Kozuba

S říjnem začaly v česku také dvě literární akce. Ke společnému předčítání v rodinách opět vybízí Týden čtení dětem. Koná se po celém Česku, zahájení ale pořadatelé umístili do Českého Těšína, kde před deseti lety projekt začínal. Zájem o čtení navíc podpořili i písní, nazpívali ji Richard Krajčo nebo David Stypka. Literatura je od 1. října tématem také v Táboře. Na tamním, třídenním knižním festivalu se letos představí přes šedesát malých nakladatelů.
2. 10. 2020|

Portmoneum otevírá po rekonstrukci. Zve do podkroví i na Krvavý román

Po tři čtvrtě roce mohou lidé opět navštívit Portmoneum. Muzeum Josefa Váchala, jenž domek svého přítele a sběratele umění Josefa Portmana ve dvacátých letech minulého století vyzdobil, bylo uzavřeno kvůli rekonstrukci. Nově je zájemcům přístupné i podkroví.
10. 6. 2020|

Nebourat! Národní galerie už má na rok 2020 plány s Rembrandtem, Poem, Medkem či Buddhou

Zatímco nad budoucím fungováním Národní galerie jako instituce visí pár otazníků, výstavy mají budoucnost docela jistou. Do plánů na rok 2020, které galerie 5. prosince představila, se dostala tvorba Rembrandta, Mikuláše Medka, Kurta Gebauera i díla přibližující umění spojené s buddhismem či brutalismem. Podrobnější přehled nabízí fotogalerie.
5. 12. 2019|