TÉMA

Rzeczpospolita

Německo zestátní odnož Gazpromu, Polsko převzalo aktiva firmy

Německá vláda zestátní dceřinou společnost ruské plynárenské společnosti Gazprom. Podle kabinetu jí hrozí insolvence, což ohrožuje i bezpečnost dodávek energií v zemi. V pondělí podobný krok oznámila také polská vláda, která převezme polská aktiva ruské společnosti.
14. 11. 2022Aktualizováno14. 11. 2022, 17:42|

Polsko chce vrátit 368 hektarů pozemků z letitého sporu s Českem, píše Rzeczpospolita

Polsko chce od Česka získat zpět 368 hektarů půdy, píše polský deník Rzeczpospolita. Spor o pozemky se táhne již od padesátých let. Polská konzervativní vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) podle listu bere záležitost vážně a doufá, že se věc vyřeší do konce vlády Petra Fialy (ODS).
8. 9. 2022|

Do Polska přijíždí za prací stále více cizinců. Postoj k uprchlíkům se mění a je vstřícnější

Poláci mění postoj k přijímání uprchlíků. Ještě před čtyřmi lety to většina odmítala, teď se podle průzkumů skoro dvě třetiny vyslovily pro. Konzervativní vláda – podobně jako ta česká – dál odmítá převzít migranty z Řecka nebo Itálie, do země ale přijíždí za prací stále víc lidí z ciziny, včetně zemí jižní a jihovýchodní Asie. Informoval o tom zpravodaj ČT v Polsku Lukáš Mathé.
3. 3. 2021|

Trump po Macronově provokaci objevil svou lásku k NATO, hodnotí summit média

Summit Severoatlantické aliance se nesl ve znamení sporů členských států, skončil ale smírem. V komentářích k úterní a středeční vrcholné schůzce to píší evropská média. Podle německého listu Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) vyšla francouzskému prezidentovi Emmanuelovi Macronovi provokace s „mozkovou smrtí“ aliance, neboť po ní americký prezident Donald Trump „objevil svou lásku k NATO“. Rakouský Der Standard kritizuje, že se lídři soustředili na věci nepodstatné a pominuli důležité otázky.
5. 12. 2019|