TÉMA

Evropský audit

Události komentáře

Kalousek: Vláda brání zájmy beneficienta svěřenského fondu, ne České republiky

Vláda a koaliční poslanci v otázce bruselského auditu premiéra Andreje Babiše (ANO) hájí Babišovy privátní finanční zájmy na místo toho, aby hájili zájmy českých občanů. V Událostech, komentářích to prohlásil Miroslav Kalousek z TOP 09. Auditem se v úterý zabýval i kontrolní výbor sněmovny, podle jeho předsedy Romana Kubíčka ale Babiš ve střetu zájmů není. Média s odkazem na informace z Bruselu tvrdí opak.
18. 12. 2019|

Poslanci jednali o auditu a údajném Babišově střetu zájmů. Předsedající Pikal vypnul premiérovi mikrofon

Sněmovna ve čtvrtek přerušila debatu o závěrečném auditu Evropské komise ohledně dotací a údajného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) do doby, než tuto zprávu posoudí její kontrolní výbor. Dala mu na to čas do konce ledna příštího roku. Opozice požadovala mimo jiné zveřejnění auditu. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) to zatím odmítla. Česko ale podle ní požádá komisi o stanovisko, zda může audit zveřejnit. Odpoledne se konaly pravidelné ústní interpelace.
5. 12. 2019Aktualizováno5. 12. 2019, 17:59|

Pražští radní audit zatím nezveřejní. Chtějí k tomu nejdřív získat souhlas Evropské komise

Rada hlavního města Prahy nezveřejní auditní zprávu o možném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Praha si nechala zpracovat právní analýzu, podle které je zveřejnění možné ve veřejném zájmu, je k tomu ale potřeba souhlas Evropské komise (EK). Praha se proto na Komisi obrátí. Magistrát má audit k dispozici, protože je jedním z připomínkových míst celého řízení. Z dokumentu citoval radní Adam Zábranský (Piráti).
5. 12. 2019Aktualizováno5. 12. 2019, 11:50|