TÉMA

Pracovní tábor

Pomáhali Gabčíkovi a Kubišovi. Hrdinství rodiny Pechmanových připomíná v Praze nová ulice

V říjnu to bude osmdesát let od smrti odbojáře Jaroslava Pechmana, který aktivně podporoval parašutisty Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše. Při zatýkání gestapem spáchal sebevraždu, zavražděna ale byla jeho manželka i syn. Jako jediná z rodiny přežila dcera. Nyní byla po celé rodině pojmenována nová ulice v Praze 9.
19. 9. 2022|

Podle zprávy OSN Čína závažně porušuje práva Ujgurů. Fraška zosnovaná Západem, reagovala země

Čína se v rámci svých strategií proti terorismu a extremismu dopustila v oblasti Sin-ťiang, kde žije muslimská menšina Ujgurů, závažných porušení lidských práv. Uvádí to zpráva vysoké komisařky OSN pro lidská práva Michelle Bacheletové. Podle dokumentu se Čína na Ujgurech mohla dopustit zločinů proti lidskosti, napsala agentura Reuters. Peking zprávu odmítl a tvrdí, že text používá lži a dezinformace.
1. 9. 2022|

Pieta v Letech u Písku připomněla romské oběti druhé světové války

V Letech u Písku si lidé připomínají romské oběti druhé světové války. Akce se tradičně koná v místě bývalého pracovního tábora. Podle historiků jím do roku 1943 prošlo více než 1300 Romů, přes tři sta z nich v něm zemřelo a pět set lidí skončilo v Osvětimi. Za komunistického režimu na místě vznikl vepřín, státu se ho před třemi lety po dlouhých jednáních podařilo odkoupit. Muzeum romské kultury, které teď areál spravuje, plánuje na místě postavit památník.
1. 8. 2021|

„Jsem u tebe doma.“ Čína vydírá Ujgura, aby pro ni špehoval v exilu, rodina skončila v táboře

Česká televize zaznamenala unikátní svědectví, které popisuje psychický nátlak na Ujgury v exilu. Afumetto Retepu, který žije v Japonsku, se dostal do hledáčku čínské policie. Ta chce, aby pro ni v cizí zemi špehoval jiné Ujgury. Muže se snaží vydírat přes rodinu.
5. 12. 2019|