TÉMA

Vít Alexander Schorm

Poslanci schválili základní parametry rozpočtu na příští rok. Počítá se schodkem 295 miliard

Poslanci ve středu v prvním čtení schválili státní rozpočet na příští rok. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) jej předložil s navrženým schodkem 295 miliard korun. Součástí jsou některá opatření proti energetické krizi a také daň z mimořádných zisků. Její začlenění do rozpočtu ostře kritizovala opozice vzhledem k tomu, že zatím není toto zdanění bank či rafinerií schválené.
26. 10. 2022Aktualizováno26. 10. 2022, 19:30|

Novým zástupcem ombudsmana bude vládní zmocněnec Schorm

Novým zástupcem ombudsmana bude právník Vít Alexander Schorm, kterého nominoval Senát jako svého jediného kandidáta. Schorm dosud působí jako vládní zmocněnec pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva. Poslanci mu ve středu v tajných volbách dali přednost před dvěma kandidáty, které navrhl prezident Miloš Zeman. Ombudsman Stanislav Křeček svého nového zástupce označil za posilu pro úřad veřejného ochránce práv.
26. 10. 2022Aktualizováno26. 10. 2022, 17:21|

Bývalá zástupkyně ombudsmana Šimůnková rozšíří vládní radu pro lidská práva

Bývalá zástupkyně veřejného ochránce práv Monika Šimůnková se stane členkou vládní rady pro lidská práva. Ve středu to schválil kabinet. Šimůnková bude jedním ze zástupců občanské a odborné veřejnosti a akademické obce v radě.
8. 9. 2022|

Novým ombudsmanem bude Stanislav Křeček. Poslanci zvolili ve druhém kole nástupce Šabatové

Stanislav Křeček bude příštích šest let ombudsmanem. Bývalého poslance ČSSD, který letos oslaví dvaaosmdesáté narozeniny, vybrali poslanci ve druhém kole volby, kde proti němu kandidoval vládní zmocněnec u Evropského soudu pro lidská práva Vít Alexander Schorm.
12. 2. 2020Aktualizováno12. 2. 2020, 19:01|

Sněmovna by mohla zvolit ombudsmana, opozice chce řešit i kauzu exministra Kremlíka

Už tento týden by mohlo být jasné, kdo nahradí Annu Šabatovou ve funkci veřejného ochránce práv. Jejího nástupce budou poslanci vybírat ze tří kandidátů. Část politiků chce také jednat o situaci na ministerstvu dopravy a o údajné nabídce úplatku nyní již bývalému šéfovi resortu Vladimíru Kremlíkovi.
10. 2. 2020|
Události komentáře

Úřad ombudsmana zrychlit, změnit, zaměřit na návody lidem. Kandidáti mají různé představy

Kandidát na veřejného ochránce práv Stanislav Křeček vnímá jako klíčové, aby ombudsman hájil lidská práva v konkrétních případech, nikoli v ideologických sporech. Podle dalšího z kandidátů Víta Alexandera Schorma musí v čele úřadu stát kompetentní lidé. Jan Matys by na pozici veřejného ochránce práv kladl důraz na rychlost rozhodování a především na srozumitelné vyrozumění iniciátorům podnětu.
18. 1. 2020|

Rozdělaná práce i lidské důvody. Valachová nyní na ombudsmanku kandidovat nechce

Podle poslankyně Kateřiny Valachové (ČSSD) nyní nelze diskutovat o její možné kandidatuře na veřejnou ochránkyni práv. Senát i prezident už své nominace podali a zásah do nich by podle ní mohl zpochybnit výsledek volby. Valachová také argumentovala svou rozdělanou prací ve sněmovně a uvedla rovněž, že má i lidské důvody, totiž své přátelství s Vítem Alexandrem Schormem, kterého nominoval Senát.
14. 1. 2020Aktualizováno14. 1. 2020, 14:02|

Zeman je rád, že Válková nechce být ombudsmankou, Hamáček souhlasí s nominací Valachové

Miloš Zeman si váží rozhodnutí Heleny Válkové (ANO) nekandidovat na ombudsmanku. Nevidí důvod svou nominaci stahovat, když ji Válková sama odmítla, řekl Blesku.cz. Prezident si ale prý umí představit, že by na tuto pozici navrhl poslankyni ČSSD Kateřinu Valachovou. K příslušnému návrhu vyzval předsedu sociálních demokratů Jana Hamáčka, který se pro Českou televizi vyjádřil, že je o návrhu připraven jednat.
12. 1. 2020Aktualizováno12. 1. 2020, 15:12|

Válková se nemá ucházet o post ombudsmanky, uvedl Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) se domnívá, že by se bývalá ministryně spravedlnosti a nynější vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková (ANO) neměla ucházet o post ombudsmanky. Řekl to televizi Prima.
11. 1. 2020Aktualizováno11. 1. 2020, 20:19|

Senátoři podpořili rozšíření nároku na vyšší rodičovskou. Změnu tak musí posoudit poslanci

Navýšení rodičovského příspěvku chce Senát i pro rodiče s dětmi do čtyř let, kteří příspěvek v dosavadní výši vyčerpali. Změnu posoudí poslanci, podle ministerstva by k tomu mělo dojít 17. prosince. Vedle toho se senátoři ve středu postavili proti vládní snaze o vyšší zdanění loterií nebo o zvýšení poplatku za vklad do katastru nemovitostí. Senát také doporučil úpravy ve zdanění technických rezerv pojišťoven. Jako příštího ombudsmana si horní komora přeje vládního zmocněnce Víta Alexandera Schorma nebo advokáta Jana Matyse.
4. 12. 2019Aktualizováno4. 12. 2019, 17:37|