TÉMA

Evropský sociální fond

V informačním systému evropských podpor jsou neúplné údaje, stát ho nedokáže využít naplno, tvrdí NKÚ

Jen omezeně dokázalo ministerstvo práce a sociálních věcí využít kontrolní nástroje informačního systému Evropského sociálního fondu, zjistil Nejvyšší kontrolní úřad. Podle jeho pracovníků jsou navíc některé údaje v systému nepřesné či neúplné. K samotnému vzniku informačního systému však NKÚ nemá výhrady. Ministerstvo odmítlo, že by systém využívalo omezeně.
30. 5. 2022Aktualizováno30. 5. 2022, 11:01|

Pracují v hutním průmyslu i sociálních službách. Někteří bývalí zaměstnanci karvinských dolů ale své místo ještě hledají

Stali se z nich řidiči, ošetřovatelé i elektrikáři. Přesně před rokem museli někteří karvinští horníci opustit své zaměstnání. Těžba v Dole Darkov skončila 23. února 2021 symbolickým vyvezením posledního vozíku černého uhlí. Následně 27. února ukončil provoz také karvinský Důl ČSA. Bývalým zaměstnancům pomáhá i projekt Nová šichta. Situace dopadla i na regionální trh práce.
23. 2. 2022|

Plivnutí do moře, nebo klíčová věc. Sociální služby nesouhlasí s plánem na přesun unijních peněz

Tři desítky organizací na podporu lidí v nouzi, opuštěných dětí, rodin v tísni či seniorů protestují proti plánu vlády přesunout pro příští období do infrastruktury část peněz z Evropské unie na sociální projekty. Poukazují na to, že sociální služby budou kvůli koronavirové epidemii a krizi víc potřeba a škrty by dostupnost podpory a pomoci omezily. Zástupci několika organizací a asociací to řekli na úterní tiskové konferenci. Chtějí o rozdělení evropských peněz jednat s vládou.
15. 12. 2020|

Michel bruslí mezi bohatými a chudými zeměmi EU před summitem o rozpočtu

Předseda Evropské rady Charles Michel přišel s návrhem víceletého rozpočtu Unie na roky 2021 až 2027, o kterém se příští čtvrtek pokusí přesvědčit názorově rozdělené členské země na mimořádném summitu. Celkový objem 1,074 procenta unijního hrubého národního důchodu (HND) se příliš neliší od dosavadního návrhu finského předsednictví, k němuž měla většina zemí zásadní výhrady. Podle několika činitelů EU počítá návrh s přesunem části peněz od bohatších zemí k méně vyspělým a umožňuje větší pružnost v čerpání financí na kohezní politiku.
14. 2. 2020Aktualizováno14. 2. 2020, 17:34|

Podle Deníku N Babiš ovládá Agrofert. Neovlivní.cz tvrdí, že audit uložil u dotací stoprocentní korekci

Česko může přijít kvůli střetu zájmů premiéra Andreje Babiše skoro o půl miliardy korun, s odkazem na znění konečné auditní zprávy Evropské komise to uvádí server Neovlivní.cz a Deník N. Neoprávněně byly vyplaceny dotace ve výši 282 milionů korun poskytnuté Agrofertu a další desítky milionů navrhují auditoři podle zmíněných médií neproplatit u dalších projektů. Audit podle listů konstatuje, že jde o všechny dotace vyplacené holdingu po nabytí účinnosti novely zákona o střetu zájmů, tedy po únoru 2017.
3. 12. 2019Aktualizováno3. 12. 2019, 16:44|