TÉMA

Leukémie

Pacientů s rakovinou přibývá, lidé během covidu zanedbávali prevenci

Rakovinou onemocní během života každý třetí člověk – každý čtvrtý na ni zemře. Světový den boje proti této nemoci připadá na 4. února. Onkologických pacientů v posledních měsících přibývá. Je to důsledek toho, že během covidu lidé méně dbali na prevenci.
4. 2. 2023|

Pacient s HIV trpěl leukémií. Léčba rakoviny ho zřejmě zbavila viru

Muž, který žil s virem HIV od 80. let minulého století, se podle lékařů zřejmě vyléčil, stal se tak teprve čtvrtým takovým případem v historii, informoval web BBC.
28. 7. 2022|

Proti leukémii se v Česku zkouší využití geneticky upravených bílých krvinek pacienta

Ústav hematologie a krevní transfuze (ÚHKT) jako první v Česku vyzkoušel takzvanou CAR-T terapii k léčbě leukémie. Pacientovy vlastní geneticky upravené bílé krvinky jsou při ní využity jako lék. Ústav zajišťuje celý proces od odebrání buněk po jejich vylepšení a zpětné podání pacientovi.
9. 1. 2022|

Jak zabíjela atomová bomba. Radiace nebyla to nejhorší

Když před 75 lety dopadla na Hirošimu první atomová bomba, změnilo to svět i podstatu válek. Řetězová reakce této zbraně totiž byla schopná zabíjet mnohem účinněji, než to do té doby kdokoliv dokázal.
6. 8. 2020|

Podpora rodin onkologicky nemocných dětí i sázení stromů. Brňané vybrali, kde se uplatní participativní rozpočet

Čtrnáct projektů za celkem 35 milionů korun letos v Brně uspělo v rámci participativního rozpočtu. Nejvíc hlasů dali Brňané projektu na podporu rodin onkologicky nemocných dětí, na druhém místě skončil projekt na výsadbu stromů ve městě, na třetím krytá sportovní hala v Řečkovicích.
3. 12. 2019|