TÉMA

Zásobník

Pronajatá kapacita LNG se sníží. Stát se poohlíží po náhradě, podle ČEZu možná nebude nutná

V příštích letech se sníží kapacita v zásobnících na zkapalněný zemní plyn (LNG), kterou má Česká republika pronajatou. Zásobník v Nizozemsku nahradí nedávno dojednaný pronájem místa v terminálu v Německu jen částečně, vláda se proto zřejmě poohlédne po náhradě zbytku. Z ČEZu ovšem zní, že by se Česko v budoucnu mohlo bez části nynější kapacity obejít, podobně smýšlí i opoziční politici.
24. 1. 2024|

ČEPS koupí provozovatele zásobníků plynu za více než 8,68 miliardy korun

Za nákup šesti zásobníků plynu od německé společnosti RWE zaplatí státní provozovatel energetické přenosové soustavy ČEPS 360 milionů eur, tedy přes 8,68 miliardy korun. Transakci schválila ve středu vláda, ještě ji musejí schválit regulační orgány. Dokončena by měla být do konce roku.
24. 8. 2023Aktualizováno24. 8. 2023, 14:18|

Zásobníky přispějí k energetické bezpečnosti, míní Síkela. Podle Havlíčka je šance získávat zpět plynovou infrastrukturu

Zakoupení zásobníků přispěje ke zvýšení energetické bezpečnosti a zajištění dodávek plynu pro ekonomiku a domácnosti za přijatelné ceny, uvedl v pořadu Události, komentáře ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Dodal, že řádově jde o transakci za stovky milionů eur. Bývalý ministr průmyslu a obchodu a místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO) zmínil, že jde o racionální krok.
24. 8. 2023|

Na vojenském letišti u ruského Kursku hoří zásobník ropy, tamní úřady mluví o útoku dronu

Na vojenském letišti nedaleko ruského Kursku hoří zásobník ropy. Guvernér Kurské oblasti Roman Starovojt na svém telegramovém profilu napsal, že letiště se stalo terčem ukrajinského dronového útoku. Oběti nejsou hlášeny. Požár podle guvernéra stále trvá. Na místo podle agentury TASS vyjely tři speciální hasičské vlaky. Kyjev se k incidentu nevyjádřil. Spojené státy večer uvedly, že nepodporují Ukrajinu v tom, aby útočila mimo své hranice.
6. 12. 2022Aktualizováno6. 12. 2022, 20:47|

Stát odebral 13 firmám nevyužívanou kapacitu v plynových zásobnících

Stát odebral třinácti firmám kapacitu pro skladování plynu v zásobnících, kterou nevyužívaly. O kapacitu přišla mimo jiné Moravia Gas Storage, kterou spoluvlastní ruský Gazprom. Firmy přišly o kapacitu v celkovém objemu 261 milionů metrů krychlových plynu, informoval David Hluštík z ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Roční spotřeba plynu v Česku činí asi 9,4 miliardy metrů krychlových, z Ruska pochází zhruba 98 procent.
16. 8. 2022Aktualizováno16. 8. 2022, 14:37|

Nizozemský LNG terminál začne fungovat nejspíš v polovině září. Zajistí třetinu české spotřeby

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) a generální ředitel polostátní energetické společnosti ČEZ Daniel Beneš jednali o terminálech na zkapalněný zemní plyn (LNG) v Nizozemsku. Stát si v tamních terminálech prostřednictvím ČEZ pronajal kapacitu. Zajištěná kapacita v LNG terminálech má až o třetinu snížit takřka stoprocentní českou závislost na ruském plynu. Zásobníky plynu v Česku jsou nyní plné zhruba ze 77 procent, plyn v nich by pokryl spotřebu zhruba do ledna. S využitím plynu z LNG terminálu by tak Česká republika vydržela zřejmě až do března.
19. 7. 2022Aktualizováno19. 7. 2022, 21:46|

Přepravci plynu Net4Gas hrozí desetimilionová pokuta. Podle antimonopolního úřadu komplikoval připojení zásobníku

Desetimilionovou pokutu nepravomocně udělil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže společnosti Net4Gas, která zajišťuje mezinárodní přepravu plynu přes Českou republiku. Podle úřadu zneužila dominantní postavení.
4. 2. 2021|

Konec některých zbraní v EU platí. Soud zamítl českou žalobu

Soudní dvůr Evropské unie zamítl českou žalobu kvůli platnosti směrnice zavádějící přísnější pravidla pro nabývání a držení palných zbraní. Česká vláda usilovala o její zrušení, protože podle jejího názoru majitele příliš omezuje. Podle soudu není diskriminační a neporušuje ani další unijní zásady.
3. 12. 2019Aktualizováno3. 12. 2019, 13:24|