TÉMA

Maháráštra

Západ Indie sužují monzuny, v záplavách zemřelo přes sto lidí

Záplavy, které vyvolal několikadenní monzunový déšť na západě Indie, nepřežilo 125 lidí. Uvedla to agentura Reuters, údaje o obětech ale nejsou jednotné. Podle stanice BBC je ve státě Maháráštra 110 mrtvých, místní úřady, na něž se nyní odvolává agentura AFP, uvádějí 76 obětí na životech a 59 pohřešovaných.
24. 7. 2021|

Pandemie ve světě: Británie zřejmě odloží další rozvolňování. Podle průzkumu měla covid už čtvrtina Mexičanů

Britský premiér Boris Johnson podle tamních médií odloží další rozvolňování koronavirových restrikcí. Učiní to kvůli rychlému šíření varianty známé jako delta. Rozhodnutí by měl oznámit v pondělí. Mexické ministerstvo zdravotnictví odhadlo, že v zemi měla covid už čtvrtina lidí, skutečně potvrzených je přitom asi 2,5 milionu případů. Počet nakažených koronavirem v Rusku stoupl na tříměsíční maximum. V Indii se za uplynulých 24 hodin nakazilo naopak koronavirem nejméně lidí za déle než dva měsíce.
12. 6. 2021Aktualizováno12. 6. 2021, 17:38|

Cyklon Tauktae se prohnal Indií. Vyžádal si 51 obětí, po 55 pohřešovaných se pátrá

Indické vojenské námořnictvo ve středu vyzdvihlo z moře 22 těl lidí, jejichž loď se potopila u břehů Bombaje v důsledku cyklonu Tauktae. Po dalších pětapadesáti pohřešovaných osobách se však stále pátrá. Na pevnině si bouře vyžádala 29 obětí a způsobila rozsáhlé škody, informovala agentura Reuters.
19. 5. 2021|

Indie se vzpamatovává z řádění nejsilnější bouře za posledních dvacet let. O život přišlo 33 lidí

Nejméně 33 obětí si již na západě Indie vyžádal cyklon Tauktae, který přinesl do oblasti silné lijáky a vichr. Dalších více než devadesát lidí hledají záchranáři poté, co se u pobřeží indické finanční metropole Bombaje ve špatném počasí potopila loď. Při pátrací operaci pomáhá indické námořnictvo, které na místo vyslalo tři válečná plavidla a vrtulníky, informovala agentura AFP.
18. 5. 2021Aktualizováno18. 5. 2021, 22:34|

Nová mutace koronaviru, masivní festivaly a nedostatečné očkování. Indii zasáhla druhá vlna s nebývalou razancí

Šíření nákazy koronavirem se v Indii od počátku pandemie dělo poněkud odlišně od dalších států. V zemi bylo nejdříve málo případů a byla premiantem světa, aby se posléze dostala na přední příčky žebříčků nakažených. Jen o pár měsíců později se ale situace výrazně zlepšila. V dubnu 2021 už ovšem počty nakažených opět dosahují astronomických výšin a vědci se tak ptají, co za podivným vývojem v zemi stojí.
15. 4. 2021|

Denní přírůstky nakažených jsou v Indii nejvyšší na světě. Ve slumech se s covidem-19 setkala víc než polovina lidí

V Indii rapidně přibývá nakažených koronavirem, vysoký nárůst nemocných zaznamenávají úřady hlavně díky velkému testování, kdy každý den odeberou vzorky až milionu lidí. Denně tam přibývá i více než 75 tisíc nově potvrzených případů nákazy. Nejhorší situace je ve slumech ve velkých městech. Testování na vybraném vzorku obyvatel slumů v Bombaji ukázalo, že v chudinských čtvrtích má protilátky proti covidu-19 až 57 procent lidí. Počet nakažených ve druhé nejlidnatější zemi světa tak může být mnohonásobně vyšší, než uvádí oficiální statistiky.
31. 8. 2020|

Velký tygří cestovatel. Indičtí vědci popsali rekordní cestu

Indičtí vědci zaznamenali dosud nejdelší pochod tygra ve své zemi. Dvouapůlletý samec, jehož sledovali, ušel za pět měsíců asi 1300 kilometrů. Podle odborníků zřejmě hledal kořist, vlastní revír či samici. Informaci přinesl zpravodajský web BBC.
3. 12. 2019|