TÉMA

Manila

Filipínec předělal svůj domek na veřejnou knihovnu. Chce inspirovat chudé děti k četbě

Kousek od rušné obchodní čtvrti metropole Filipín Manily proměnil tamní milovník knih Hernando Guanlao svůj dům v prostor, který umožňuje lidem oddávat se jedné z jeho celoživotních vášní – čtení. Veřejná knihovna začala před dvěma dekádami jako výstava padesáti knih na chodníku, nyní jich na provizorních policích leží tisíce. A jejich počet díky dárcům stále přibývá. Projektem veřejné knihovny chce dvaasedmdesátiletý Guanlao pomoci především dětem, které si kvůli chudobě nemohou knihy a vzdělání dovolit.
4. 3. 2024|

Manilou prošla socha Černého Krista. Doprovodily ji statisíce věřících

Masy katolických věřících v barvách žluté a bordó zaplnily ulice filipínské Manily, když se připojily k procesí na počest Černého Nazaréna, starobylé dřevěné sochy Ježíše Krista. Tradiční událost byla kvůli pandemii covid-19 v posledních letech zrušena, teď přilákala více než 830 tisíc lidí. Kvůli průvodu v centru města, kde se socha nachází, byly nasazeny tisíce policistů. Socha vznikla v Mexiku a na Filipíny se dostala počátkem 17. století. Přibližně osmdesát procent ze 110 milionů obyvatel země se hlásí k římskokatolické církvi, což je dědictvím stovek let španělské koloniální správy.
9. 1. 2024|

Čína a Filipíny se obviňují z kolize lodí v Jihočínském moři

Čína a Filipíny se navzájem obvinily z incidentu v Jihočínském moři, při kterém se srazily jejich lodě. Uvádí to agentura AFP. Kontrolu nad téměř celým Jihočínským mořem si nárokuje Peking, s čímž však nesouhlasí Filipíny a další země, jež leží u těchto vod, které jsou klíčovou obchodní trasou.
22. 10. 2023|

Historickou budovu centrální pošty v Manile zachvátil požár

Pětipatrovou historickou budovu ústřední pošty v Manile v neděli večer zachvátil požár. Podle úřadů příčiny zatím nejsou známé. Hasiči jej dostali pod kontrolu až po osmi hodinách. Plameny zničily všechny dokumenty uložené v budově, shořela také celá knihovna známek. Pošta byla postavena v roce 1926, po druhé světové válce byla kvůli vážným poškozením obnovena v původním neoklasickém stylu. Generální ředitel pošty Luis Carlos vyzval k sanaci historické památky, která byla dodnes hlavní třídírnou na Filipínách a zároveň nejrušnější pobočkou.
22. 5. 2023|

Spojené státy vyzvaly Čínu, aby přestala s provokacemi v Jihočínském moři

Spojené státy americké v sobotu podle agentury AFP vyzvaly Čínu, aby přestala s „provokativním a nebezpečným chováním“ v Jihočínském moři. Tam se k sobě v posledních dnech několikrát nebezpečně přiblížila filipínská a čínská plavidla. Manila a Peking se kvůli tomu navzájem obvinily z vyvolávání námořních incidentů.
29. 4. 2023|

Fiala mluvil s filipínským prezidentem, řešili Ukrajinu i rozpínavost Číny

Premiér Petr Fiala (ODS) se v Manile sešel s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším. Podle českého ministerského předsedy bylo předmětem jednání posilování diplomatických a hospodářských vztahů obou zemí i mezinárodní politika. Filipínský prezident na společné tiskové konferenci po setkání uvedl, že s Fialou diskutovali mimo jiné o problematice Západofilipínského moře, o situaci v Tchajwanském průlivu a o válce na Ukrajině.
17. 4. 2023Aktualizováno17. 4. 2023, 17:44|

Fiala míří na podnikatelskou misi do Asie. O české firmy je a bude zájem, míní Dlouhý

Premiér Petr Fiala v sobotu večer vyráží na oficiální cestu po Asii. V následujících dvou týdnech navštíví celkem šest zemí – Filipíny, Indonésii, Singapur, Vietnam, Kazachstán a Uzbekistán. Na cestě ho doprovodí delegace tuzemských podnikatelů včetně zástupců Hospodářské komory, Exportní garanční a pojišťovací společnosti i České exportní banky. Cílem cesty je podle předsedy vlády podpora obchodu s těmito zeměmi.
15. 4. 2023Aktualizováno15. 4. 2023, 21:00|

Přelomová dohoda v Tichomoří. Filipíny umožní Američanům využívat další vojenské základny

Filipíny umožní americké armádě přístup do nových oblastí, díky čemuž v zemi Spojené státy po třiceti letech výrazně posílí vojenskou přítomnost. Země tak konají v rámci příprav na hrozící čínskou invazi na Tchaj-wan. K ní může podle vojenských expertů dojít v roce 2027, nebo dokonce dřív.
2. 2. 2023|

Tropická bouře Nalgae si na Filipínách vyžádala už přes sto životů

Počet obětí tropické bouře Nalgae na Filipínách vzrostl na 105. Podle úřadů citovaných agenturou AP se desítky lidí stále pohřešují, 69 lidí je zraněných. Minulá bilance hovořila o 98 mrtvých. Bouře se přes Filipíny přehnala během víkendu, nejhůře postižený je jih země, zejména jižní část ostrova Mindanao.
31. 10. 2022Aktualizováno31. 10. 2022, 10:49|

Bouře Megi za sebou na Filipínách nechala nejméně 123 mrtvých

Tropická bouře Megi si na Filipínách vyžádala nejméně 123 obětí. Dalších 240 lidí je zraněných, uvedly podle agentury DPA filipínské úřady. Domovy kvůli záplavám a sesuvům půdy muselo opustit přes 200 tisíc lidí. Místní úřady hlásí výrazné škody na zemědělství a infrastruktuře.
14. 4. 2022|

Pandemie ve světě: V Itálii a Řecku se zpřísňují opatření, Rakousko se chystá podávat třetí dávku vakcíny

V zemích na jihu Evropy začínají platit přísnější protiepidemická opatření. V Itálii se lidé starší 12 let musejí prokázat covidovým certifikátem při vstupu do restaurací, muzeí, kin či posiloven. Řecko zavádí zákaz nočního vycházení na oblíbeném ostrově Zakynthos a ve městě Chania na Krétě. Zpřísňovat se chystá  i Finsko. Rakousko chce od podzimu podávat třetí dávku vakcíny, Německo zvažuje finanční odměny pro očkované a Kalifornie nařídila zdravotníkům, aby byli do konce září plně naočkovaní.
6. 8. 2021Aktualizováno6. 8. 2021, 18:36|

Hřbitovní poesiomat pouští „ze záhrobí“ hlas Mejly Hlavsy i Karla Gotta

V Praze stojí první hřbitovní poesiomat. Nachází se na Malvazinkách. V jukeboxu na texty si zájemci mohou přehrát písně od Mejly Hlavsy i Karla Gotta nebo verše Charlese Baudelaira. Projekt chce spojením piety a kultury přivést na místa posledního odpočinku více lidí.
7. 7. 2021|

Na Filipínách bouří tajfun Vamco. Úřady evakuovaly statisíce lidí

Řada čtvrtí filipínské metropole Manily se ve čtvrtek ocitla pod vodou v důsledku silných lijáků, které přinesl tajfun Vamco. Podle agentury Reuters se jedná o nejhorší záplavy v hlavním městě Filipín za poslední roky. Tajfun v ostrovním státě připravil o život nejméně tři lidi, čtyři se pohřešují a téměř 200 tisíc jich bylo evakuováno.
12. 11. 2020|

Filipíny zasáhl tajfun Goni, jeden z nejsilnějších letošního roku. Úřady hlásí deset mrtvých

Nejméně deset lidí zemřelo a další tři se pohřešují poté, co se nad Filipínami prohnal tajfun Goni, označovaný za jednu z nejsilnějších bouří letošního roku. Informovala o tom agentura Reuters. Na mnoha místech zasažené oblasti Bicol na ostrově Luzon nefunguje elektřina, region hlásí také záplavy, sesuvy půdy a vzedmutí mořské hladiny. Bouře, jež dosáhla kategorie supertajfunu, po dosažení pevniny zeslábla, stále ji však provází vítr o rychlosti kolem 125 kilometrů v hodině, v nárazech až 170 kilometrů za hodinu.
1. 11. 2020Aktualizováno1. 11. 2020, 16:07|

USA oslabují v přetahované o Jihočínské moře. Filipínský prezident vypověděl americké vojáky

Filipínský prezident Rodrigo Duterte formálně oznámil vypovězení smlouvy s Washingtonem, která americké armádě dovoluje manévrovat na území Filipín. Ministr zahraničí Teodoro Locsin na Twitteru potvrdil, že ambasáda USA výpověď formálně přijala. Ukončení dohody podle něj vstoupí v platnost 180 dní od podání oznámení, informovala agentura Reuters. Filipíny dosud byly spojencem USA ve strategické oblasti Jihočínského moře, kde roste vliv Číny.
11. 2. 2020|

Čína za deset dní postavila nemocnici ve Wu-chanu. Letadlo s Čechy přistálo v Marseille

Filipíny oznámily první úmrtí v důsledku nového koronaviru mimo Čínu. Obětí je podle tamního ministerstva zdravotnictví 44letý muž pocházející z Wu-chanu, centra nákazy. Celkově si už tedy koronavirus vyžádal 305 obětí, nakažených je přes 14 tisíc. Číňané v neděli dokončili stavbu nové nemocnice ve Wu-chanu, trvala deset dní. Epidemie infekce se již rozšířila do nejméně 25 zemí, které podnikají vlastní opatření proti dalšímu šíření nákazy a evakuují své občany z Číny. Na cestě do tuzemska je i pětice Čechů.
2. 2. 2020Aktualizováno2. 2. 2020, 14:37|

Probuzená filipínská sopka hrozí nebezpečným výbuchem. Letiště v Manile ale zčásti obnovilo provoz

Filipínské úřady nařídily kvůli zesílené aktivitě sopky Taal evakuaci zhruba osmi tisíc obyvatel a turistů. Vulkán totiž už od neděle chrlí dým a popel, nebezpečná erupce může podle úřadů přijít v řádu hodin či dní. Letiště v Manile po nedělním přerušení provozu v pondělí částečně obnovilo lety.
12. 1. 2020Aktualizováno13. 1. 2020, 12:22|

Tajfun Kammuri zpustošil filipínské město Legazpi, zabil nejméně dva lidi

Nejméně dva mrtvé si vyžádal tajfun Kammuri, který od pondělního večera devastuje Filipíny. Bouře strhávala střechy domů, ničila elektrické vedení a způsobila záplavy v nízko ležících vesnicích. Úřady předem evakuovaly 300 tisíc lidí a dočasně také přerušily provoz letiště v metropoli Manile.
3. 12. 2019Aktualizováno3. 12. 2019, 12:43|

Na Filipíny udeřil tajfun Kammuri. Letiště v Manile přeruší provoz

Na východní pobřeží středních Filipín udeřil silný tajfun Kammuri. Z nejvíce ohrožených oblastí místní úřady evakuovaly již na 200 tisíc lidí, napsal server BBC. Bouři doprovázejí intenzivní srážky, vítr o rychlosti 175 kilometrů v hodině dosahuje v nárazech až 240 kilometrů za hodinu. Vedení mezinárodního letiště v Manile oznámilo, že v úterý na dvanáct hodin zcela přeruší letecký provoz. Živel také částečně narušil Hry jihovýchodní Asie, které na souostroví začaly v sobotu.
2. 12. 2019|