TÉMA

Pavel Šporcl

Doporučujeme

Nejistá sezona trvá, divadla doufají, že se do hry vrátí v létě

Spadnout oponu musela nechat divadla v Česku kvůli pandemii už loni na jaře, znovu zavřená jsou od loňského podzimu. Divadelníci by po vládě chtěli odhad, jak dlouho ještě budou hrát jen pro prázdné sály. Zatím s optimismem, nebo aspoň s nadějí, vyhlížejí léto a zkoušejí premiéry odkládané na podzim. Aktuální omezení některé scény zasáhly více, jiné méně, například Slovácké divadlo muselo propustit část hereckého souboru. Ministerstvo kultury plán rozvolňování v kultuře teprve chystá, divadla se ale zřejmě mezi prvními neotevřou.
31. 3. 2021Aktualizováno5. 4. 2021, 11:42|

V kultuře je málo peněz a nikoho to nezajímá, zlobí se Šporcl. Podle Zaorálka jsou teď priority jinde

Houslový virtuos Pavel Šporcl obvinil vládu a zejména ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD), že zapomínají na kulturu a situaci umělců, kteří již mnoho měsíců nemohou pracovat – a tedy ani vydělávat. Zaorálek je však přesvědčen, že podpora, kterou jim stát poskytuje, je dostatečná. Nový plán otevírání kultury ale jeho resort teprve začíná připravovat. O situaci v odvětví diskutovali Pavel Šporcl s Lubomírem Zaorálkem v Událostech, komentářích.
26. 3. 2021|

Tři desítky umělců zahrají pro českou kulturu. Koncert v Národním divadle odvysílá živě ČT

Národní divadlo se 27. února promění v koncertní halu s několika scénami, na nichž vystoupí tři desítky sólových zpěváků a hudebníků i kapel, aby upozornili na stav, v němž se kultura nachází. A také na to, že nemožnost pořádat kulturní akce nezasáhla jen umělce samotné, ale i mnoho dalších souvisejících profesí. Přímý přenos koncertu přinese od 20:10 ČT art, zahájení živě odvysílá také ČT1.
5. 2. 2021|

Déčko představuje novinky. O ekologii poučí Rejpavá žížala a večerníček namaloval Lada

ČT :D vstupuje s podzimem do nové vysílací sezony. Po celý školní rok se bude věnovat ochraně životního prostředí. Děti například zábavnou formou poučí o ekologii seriál Rejpavá žížala. Na nepříjemné situace děti opět připraví Agent v kapse, s Hudebními perličkami se vrací Pavel Šporcl. Na obrazovky se chystá také nový večerníček Honza a beránek podle Josefa Lady a další díly „natočili“ i kutilové Pat a Mat.
2. 9. 2020|

„Slyším rekviem.“ Dodatečným rozloučením s Evou Pilarovou byla zádušní mše

V bazilice Nanebevzetí Panny Marie na pražském Strahově se ve středu sloužila zádušní mše za zpěvačku Evu Pilarovou. Jedna z největších hvězd tuzemské populární hudby zemřela 14. března, kvůli protikoronavirovým opatřením se s ní ale tehdy mohli rozloučit jen její nejbližší.
3. 6. 2020Aktualizováno3. 6. 2020, 13:45|

„Sedím doma a nie je mi smutno.“ Kultura je totiž on-line, kde ji najít?

Up End Down Symphony se jmenuje jedno z představení Cirku La Putyka, který byl v Česku průkopníkem internetového vysílání inscenací po rušení kulturních akcí. „Up and down“, tedy nahoru a dolů, to jde v souvislosti s opatřeními proti šíření nemoci COVID-19 i s tuzemskou kulturou. Jako cesta ode dna se ukazují právě (živé) streamy, kdy se sdílení společného zážitku z koncertu či divadla přesouvá na síť, v určitém smyslu zároveň záchrannou.
19. 3. 2020|

Druhý adventní koncert zněl v Pražské Loretě. Pomůže Naději

Na adventních věncích hoří druhá svíce a stejně jako každý rok pokračuje cyklus adventních koncertů v České televizi. Druhý koncert, který byl od 17:30 vysílán přímým přenosem na ČT1 z pražské Lorety, byl věnován zapsanému spolku Naděje, pobočka Zlín. Zazněly například skladby v podání Pavla Šporcla či Lenky Filipové.
8. 12. 2019|

První z adventních koncertů odvysílala ČT. Loni Češi darovali rekordních 11 milionů

S první adventní nedělí Česká televize zahajuje další ročník charitativních koncertů. Loni byla štědrost diváků rekordní, během čtyř nedělních večerů poslali dárci přes jedenáct milionů korun. Letošní adventní sbírka podpoří třeba děti s poruchou autistického spektra nebo centrum pomoci zdravotně postiženým.
1. 12. 2019|