TÉMA

Jakub Jan Ryba

Rybova Česká mše vánoční zazní napříč republikou. V katedrále svatého Víta se konal koncert na závěr předsednictví EU

Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby zní o adventu na veřejných prostranstvích i v kostelech. Lidé ji v úterý mohli slyšet i v katedrále svatého Víta na Pražském hradě, koncert pod záštitou arcibiskupa Jana Graubnera se koná na závěr českého předsednictví Evropské unii. Není to ale jediné provedení, které tento rok zájemci uslyší.
20. 12. 2022|

Hledejme řešení pro všechny, vyzval papež František. Odmítl nacionalismus a radikální individualismus

Papež František v tradičním poselství Urbi et orbi zdůraznil, že v těžkých dobách pandemie je potřeba lásky a bratrství, nikoliv nacionalismu a radikálního individualismu. Už na Štědrý den na půlnoční mši ve Svatopetrském chrámě ve Vatikánu vyzval k pomoci chudým a připomněl, že sám Ježíš se narodil jako chudý vyděděnec. Letošní bohoslužba byla kvůli koronavirovým omezením komornější – účastnilo se jí včetně hloučku kardinálů a biskupů méně než sto lidí. Podobný ráz měla i půlnoční mše v betlémském chrámu Narození Páně. Kardinál Dominik Duka v katedrále svatého Víta v Praze poděkoval zdravotníkům.
25. 12. 2020Aktualizováno25. 12. 2020, 12:33|

Svátky konce roku doprovází zpěv už od starého Říma. Koledy po středověké Evropě roznesli poutníci

Tradice vánočních koled je pevně zakořeněná snad ve všech českých domácnostech. Ačkoliv se melodické písně během svátků těší přízni posluchačů už celá staletí, jejich historie je ještě mnohem hlubší. Zpívání vánočních koled totiž sahá až do dob starověkého Římského impéria, odkud se ve středověku rozšířily do celé Evropy. „Tichá noc“ nebo „Nesem vám noviny“ se objevily až mnohem později – v 19. století.
24. 12. 2020|

Zpívání koled se přesune na internet. Soubory přichystaly on-line koncerty a vánoční videa

Rybova Česká mše vánoční každoročně rozezněla prostory pražského hlavního nádraží nebo Fakultní nemocnice Motol. Letos kvůli opatřením proti šíření koronaviru soubory většinu vánočních koncertů zrušily. Místo nich některé sbory připravily alternativní verze vystoupení. Symfonický orchestr Hlavního města Prahy bude své komorní koncerty streamovat, sbor Cancioneta Praga nebo Studio HaF připravily vánoční videa.
20. 12. 2020|

Střet talentu s mocí. Drama v brněnském divadle líčí životní boj skladatele Ryby

Městské divadlo Brno přibližuje v inscenaci Noc pastýřů životní příběh talentovaného skladatele a osvíceného kantora Jakuba Jana Ryby. Ten v zoufalých existenčních podmínkách na malém městě vytvořil dodnes hrané skladby, včetně České mše vánoční.
21. 9. 2020|

Praha slavnostně rozsvítila vánoční strom, show se bude opakovat každou hodinu

Tisíce lidí si v poslední listopadovou sobotu v 16.30 nenechaly ujít slavnostní rozsvícení vánočního stromu na Staroměstském náměstí – animaci, kterou doprovodila i hudba. Letos byl vybrán dvaadvacet metrů vysoký smrk ztepilý ze Semil. Za vánočním veselím se však lidé tradičně hrnou i do rakouské metropole.
30. 11. 2019Aktualizováno30. 11. 2019, 19:05|