TÉMA

Greta Gerwigová

Patriarchát versus Barbie? Nominace na Oscara řeší „Ken“, Hillary Clintonová i Whoopi Goldbergová

Největší divácký hit roku 2023, nejvýdělečnější trhák režírovaný ženou a fenomén, který obarvil kina narůžovo. Úspěšné tažení filmu Barbie přibrzdily až nominace na Oscara. Těch sice snímek získal osm, ale nezaznělo ani jméno titulní herecké představitelky Margot Robbieové, ani režisérky Grety Gerwigové. Kritické reakce se ptají, jestli opomenutí feministické fantazie nepotvrdilo fungování patriarchátu. Zklamání vyjádřil „Ken“ Ryan Gossling či politička Hillary Clintonová. Naopak herečka Whoopi Goldbergová podotkla, že všichni vyhrát prostě nemůžou.
25. 1. 2024|

Oslava i kritika nejslavnější panenky. Kina čekají od celovečerní Barbie hit

Už za několik dní do kin vstoupí jeden z nejočekávanějších a také nejrůžovějších snímků letošního roku – Barbie. Ikonická hračka se tak poprvé představí v hraném filmu, který cílí i na dospělé publikum. Tvůrci prý chtějí balancovat mezi oslavou a kritikou fenoménu spojeného s plastovou panenkou.
16. 7. 2023|

Filmová upoutávka týdne: Malé ženy mají velké ambice. Sehnaly Watsonovou i Streepovou

Slavnému románu Malé ženy dává novou filmovou podobu režisérka a scenáristka Greta Gerwigová, která do rolí ústřední čtveřice sester získala i herečky Emmu Watsonovou, známou ze série o Harrym Potterovi, nebo Florence Pughovou, která si letos zahrála ve chváleném hororu Slunovrat. V dalších rolích se pak objeví i Meryl Streepová nebo Laura Dernová. Česká kina Malé ženy navštíví koncem ledna.
30. 11. 2019|