TÉMA

Dožití

Osamělost trápí více Američany než Evropany, hlásí také více bolestí i chronických obtíží

Američané středního věku jsou osamělejší než jejich evropské protějšky. To je hlavní výsledek nedávné studie, která vyšla v časopise American Psychologist.
15. 4. 2024|

Češi žijí nezdravě, umírají proto dříve než průměrní Evropané, zjistili vědci

Česko za dvacet let od vstupu do Evropské unie (EU) nezvládlo dohnat evropský průměr ve zdraví. Úmrtnost na příčiny, kterým lze předejít, je v Česku o čtvrtinu vyšší než unijní průměr. Na vině je zejména nezdravý životní styl Čechů, uvedli vědci z Národního institutu pro výzkum socioekonomických dopadů nemocí a systémových rizik (SYRI). Charakteristickými jsou podle výzkumníků zvýšená konzumace alkoholu, kouření, nezdravá strava nebo nedostatek fyzické aktivity.
15. 4. 2024|

Největším zabijákem byl loni covid. Jindy dominují nemoci srdce, podle lékařů mnohdy zbytečně

V loňském roce podle dat Českého statistického úřadu zemřelo 120 tisíc lidí. To je zhruba o patnáct procent méně než v roce 2021. Nejen Češi přitom nejčastěji umírají na nemoci srdce. Důvodem je podle lékařů alkohol, kouření i obezita. Loňský žebříček ale ovládl covid-19. Česká společnost také nadále stárne. Více než pětina obyvatel v tuzemsku je starší 65 let. Celkem jde o zhruba dva miliony dvě stě tisíc lidí. Průměrnému obyvateli republiky bylo loni necelých 43 let.
22. 3. 2023|

V Praze nebo na jihu Moravy žijí lidé v průměru o několik let déle než na Ústecku či Karlovarsku

Délka života se v krajích Česka výrazně liší. V těch bohatších mají lidé šanci žít i o několik let déle. Očekávaná doba dožití u mužů je v Praze téměř o čtyři roky delší než v Ústeckém kraji a u žen o skoro tři roky. Rozdíly se sice budou v příštích desetiletích snižovat, ale jen pomalu. Vyplývá to z nové demografické projekce do roku 2070, kterou zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
30. 11. 2019|