TÉMA

Inzerce

Končí tištěná podoba rakouských novin Wiener Zeitung. V létě by oslavily 320. výročí založení

Nejstarší stále vycházející denní noviny světa Wiener Zeitung přestanou vycházet ve své tištěné podobě. Od 1. července bude více než tři století starý rakouský list publikovat obsah jen on-line. O jeho konci už na jaře rozhodl tamní parlament. Opozice ani novináři s krokem nesouhlasí a považují ho za potírání svobodné žurnalistiky s velkou historickou tradicí.
16. 6. 2023|

Facebook podle Evropské komise zřejmě zneužívá postavení na trhu s reklamou

Evropská komise (EK) dospěla k předběžnému zjištění, že společnost Facebook zneužívá svého dominantního postavení na trhu s reklamou, čímž může porušovat antimonopolní pravidla Evropské unie. Unijní exekutiva v pondělí sdělila, že informovala americkou společnost Meta Platforms, vlastníka Facebooku, o možných následcích v případě, že by podrobné vyšetřování prvotní tezi potvrdilo. Firma by pak mohla dostat pokutu v maximální výši deset procent svého ročního celosvětového obratu.
19. 12. 2022|

Některé evropské deníky odmítly otisknout inzerát podepsaný Orbánem. Vadí jim porušování lidských práv

Některé evropské noviny tento týden odmítly otisknout celostránkový placený inzerát podepsaný maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Informovala o tom agentura Reuters, podle které média své rozhodnutí odůvodnila tím, že nechtějí dávat prostor politikovi, jenž podkopává lidská práva a svobodu tisku. Mezi listy, které reklamu naopak publikovaly, patří například český deník MF Dnes. Jeho vyjádření se ČTK snaží získat.
2. 7. 2021|

Za pronájmy reklamních ploch firmě JCDecaux v pražském metru uložil soud peněžité tresty

Obvodní soud pro Prahu 1 ve středu uznal vinnými firmu JCDecaux, jejího technického ředitele Tomáše Tenzera a bývalého místostarostu Prahy 1 Michala Valentu (ODS) v kauze pronájmu reklamních ploch v metru. Oba obžalovaní se podle rozsudku na pronájmu domlouvali a dopustili se tím trestného činu zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Soud je za to potrestal peněžitými tresty. Stejný soud loni obžalobu zrušil, jeho rozhodnutí však letos únoru zvrátil odvolací soud a vrátil věc k novému projednání. Rozsudek je nepravomocný, všichni obvinění se na místě odvolali.
26. 5. 2021|

Turecko odsoudilo na 27 let novináře, který je v exilu v Německu

Turecký novinář Can Dündar, který žije několik let v exilu v Německu, byl v Istanbulu odsouzen k 27 letům a šesti měsícům vězení za špionáž a podporu terorismu. Informovala o tom agentura Anadolu. Dündar ani jeho advokáti se soudu neúčastnili, protože ho považují za politicky motivovaný. Verdikt kritizovaly ve středu i Evropská federace novinářů (EFJ) a Mezinárodní federace novinářů (IFJ).
23. 12. 2020Aktualizováno23. 12. 2020, 17:40|

Firmy netuší, u jakých titulků se jejich reklamy objeví. Agentury chtějí omezit inzerci na dezinformačních webech

Asociace komunikačních agentur (AKA) bude apelovat na zákazníky, aby se vyhýbali inzerci na dezinformačních webech. Chce tak chránit jejich značky a omezit šíření dezinformací. Tento týden to na konferenci v Senátu oznámil ředitel asociace Marek Hlavica. Inspiraci hledá na Slovensku, u projektu Konšpirátori.sk.
7. 12. 2019|

Ruská propaganda má své příběhy, říká Vrabel. Třeba že EU je fašistická nebo že liberalismus škodí

Výraznou hrozbou pro Česko jsou ruští aktivisté, píše ve výroční zprávě BIS. Jak zabránit šíření dezinformací na českém internetu? Na to se ptala redakce pořadu Newsroom ČT24 Františka Vrabela, zakladatele společnosti Semantic Visions, která pomocí technologií analyzuje až 90 procent celosvětového zpravodajského obsahu a dokáže tak odhalit weby šířící lživé zprávy, takzvané fake news.
1. 12. 2019|