TÉMA

Daphne Caruanaová Galiziová

Panama Papers dospěly k soudu. Kvůli kauze umírali novináři a odstupovali politici

V Panamě odstartoval proces v případu velkých daňových úniků, přesně osm let poté, co světová média popsala, jak se bohatí vyhýbají placení daní nebo perou ilegální peníze. Mezi sedmadvaceti obžalovanými v kauze Panama Papers jsou i zakladatelé právní kanceláře, která vše zprostředkovávala. Služby poskytovala prominentním politikům, podnikatelům i celebritám.
9. 4. 2024|

Dva obžalovaní se přiznali k vraždě maltské novinářky. Oba dostali čtyřicet let vězení

Dva muži obžalovaní z vraždy maltské novinářky Daphne Caruanaové Galiziaové byli odsouzeni ke čtyřiceti letům vězení. Krátce před vynesením verdiktu se bratři Alfred a George Degiorgiové k činu přiznali v naději, že dostanou mírnější trest. Caruanaová Galiziaová zemřela při výbuchu bomby v autě v říjnu 2017 zřejmě kvůli své investigativní práci.
14. 10. 2022|

Situace médií v EU se zhoršuje, řekla Jourová při příležitosti dne svobody tisku

V zemích Evropské unie se během posledních let zhoršuje situace médií kvůli ekonomickému tlaku i hrozbám pro bezpečnost novinářů. V pondělí to prohlásila místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Podle ní jsou takové hrozby viditelné prakticky ve všech unijních státech. Média jsou přitom zásadní pro fungování demokracie a EU má nástroje, kterými se může pokusit jejich situaci zlepšit, uvedla Jourová.
3. 5. 2021Aktualizováno3. 5. 2021, 22:18|

Muž se přiznal k vraždě maltské novinářky, policisté zatkli údajné dodavatele bomby

Jeden ze tří obžalovaných z vraždy maltské investigativní novinářky Daphne Caruanaové Galiziové se před soudem přiznal k činu. Vincent Muscat podle obžaloby nainstaloval do auta novinářky bombu, která ji v říjnu 2017 zabila. Krátce po přiznání policie zatkla domnělé dodavatele bomby. Podle maltského tisku Muscat zřejmě uzavřel se státními zástupci dohodu o zkrácení trestu.
23. 2. 2021|

Maltský premiér zřejmě skončí. Demonstranti žádali po vraždě novinářky jeho pád

Maltský premiér Joseph Muscat se chystá během pátku podat demisi. Tvrdí to místní tisk s odvoláním na zdroje z jeho okolí. Premiér čelil v posledních dnech stále silnějším výzvám k odstoupení kvůli novým informacím ve vyšetřování vraždy novinářky Daphne Caruanaové Galiziové z roku 2017.
29. 11. 2019|