TÉMA

Společnost národů

Reforma OSN je v současnosti neproveditelná, myslí si expert Karlas

Řada problémů má globální rozměr a díky OSN se na jejich řešení můžou podílet všechny státy, řekl v 90' ČT24 odborník na mezinárodní vztahy Jan Karlas z Karlovy univerzity. „Právě to je ten klad OSN, že se tam sejdou všechny ty státy, které mají rozdílné názory. Často nedojdou ke společnému závěru, ale je tam aspoň šance, že se o to pokusí,“ vysvětlil.
31. 10. 2023|

WHO chrání světové zdraví už tři čtvrtě století. S chybami i velkými úspěchy

Četné epidemie v devatenáctém století přiměly mezinárodní společenství k hledání řešení, jak kontrolovat šíření nemocí a jak mu zabránit. Prvotní snahy selhaly, ale během dekád vedly ke vzniku Světové zdravotnické organizace (WHO). Ta zahájila činnost 7. dubna 1948 – přesně před 75 lety.
7. 4. 2023|

Vystrčil: Nacisty zavražděná senátorka Plamínková byla hrdinkou

Prvorepubliková senátorka Františka Plamínková, kterou před 80 lety popravili nacisté, byla podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) hrdinkou. Zasloužila se nejen o práva žen, ale obětovala svůj život, když odmítla odvolat svou kritiku nacismu. Vystrčil to uvedl při pietním aktu k uctění památky ženy, kterou připomíná pamětní deska na sídle horní komory parlamentu.
30. 6. 2022|

Před osmdesáti lety odmítli Finové ustoupit Sovětům. Jejich přesile se pak v zimní válce bránili tři měsíce

Přesně před osmdesáti lety vpadly sovětské jednotky do Finska a začala takzvaná zimní válka. Stalo se tak poté, co Helsinky odmítly bezprecedentní územní požadavky Moskvy. Sovětský svaz očekával bleskovou válku, Finové se však přesile dokázali bránit tři měsíce. Nakonec sice přišli o část svého území, na rozdíl od Moskvou anektovaných pobaltských republik ale uhájili svou suverenitu.
30. 11. 2019|