TÉMA

Adina Mandlová

Režisér Sedláček zinscenoval setkání Haase a Mandlové. Ve skutečnosti si neodpustili

Pražské komorní divadlo Viola je svědkem setkání dvou hvězd prvorepublikového stříbrného plátna. Inscenace Hugo Haas & Adina Mandlová fabuluje, co by si řekli někdejší filmoví kolegové a milenci, kdyby v druhé polovině svých životů našli společnou řeč. Hru napsal a také režíroval jinak především filmový režisér Robert Sedláček. Do titulních rolí obsadil Jaromíra Dulavu a Kláru Cibulkovou.
23. 5. 2023|

Starý dobrý Oldřich Nový musí v Brně odhodit galantnost

Šestnáct let prožil na prknech brněnského divadla Oldřich Nový. Nyní se tam po dvaapadesáti letech pomyslně vrací jako hlavní postava hry. Brněnské divadlo Reduta připravilo novou inscenaci nazvanou Starý dobrý Nový (Oldřich). Text napsal Petr Stančík přímo pro činohru Národního divadla Brno.
22. 12. 2022|

Jak se stát padouchem? Národní divadlo Brno připravuje tragikomedii Starý dobrý Nový (Oldřich)

Herec Oldřich Nový, hvězda stříbrného plátna 30. a 40. let, je hlavní postavou nového představení Národního divadla Brno. Hru nazvanou Starý dobrý Nový (Oldřich) napsal přímo pro brněnskou činohru Petr Stančík. Pojal ji jako crazy tragikomedii.
8. 12. 2022|

Divadlo v Mladé Boleslavi odkrývá 1000 tváří Adiny. Žádný líbivý pomníček, říkají autoři

Veřejnost ji považovala za femme fatale, v soukromí ale byla často nešťastná a osamělá. Adinu Mandlovou takto vidí tvůrci autorské inscenace 1000 tváří Adiny. Hru o jedné z nejslavnějších hereček první republiky uvedlo divadlo v její rodné Mladé Boleslavi.
5. 10. 2022|

Havel u snídaně, Mandlová ve vězení. Výstava netají nežádoucí okamžiky

Venkovní výstava v pražské ulici Na Příkopě ukazuje příklady cenzury a manipulace s fotografiemi ve dvacátém století. Instalaci Nežádoucí okamžiky připravila ze svého archivu Česká tisková kancelář. Lidé si mohou prohlédnout nezveřejňované snímky legionářů, emigrantů i prezidentů.
20. 1. 2021|

U Budila i v Hollywoodu. Vychází zapomenuté memoáry zapomenutého herce Vaverky

Jméno ani tvář Antonína Vaverky dneska pravděpodobně mnoha lidem příliš neřeknou, přestože filmová kariéra tohoto českého herce byla poměrně dobrodružná. Objevil se v desítkách epizodních rolí ve „filmech pro pamětníky“, na stará kolena ale také vyrazil zkusit štěstí v Hollywoodu. Vše si zapisoval, jeho memoáry nicméně vycházejí teprve osm desítek let po jeho smrti. Jsou vhledem do života na konci devatenáctého a začátku minulého století i do zákulisí tehdejšího divadla a kinematografie.
28. 11. 2019Aktualizováno28. 11. 2019, 17:55|