TÉMA

Změna pohlaví

Německo usnadní úřední změnu pohlaví

Německý parlament v pátek schválil návrh zákona, který umožní transgender či nebinárním lidem změnit úřední zápis o pohlaví bez psychologických posudků a zdlouhavých soudních řízení. Ke změně genderové identity nyní bude stačit prosté prohlášení na matričním úřadu, stejným způsobem půjde změnit i křestní jméno.
12. 4. 2024|

Anglie omezuje genderovou léčbu pro děti

Už pět evropských zemí omezilo hormonální léčbu pro dospívající s genderovou dysforií, tedy u mladých, kteří usilují o změnu pohlaví. Po čtyřech severských státech tak nyní rozhodla i Anglie. Národní zdravotní služba (NHS) tak učinila na základě čtyřleté studie, která užívání léků blokujících pubertu, jako jsou androgeny nebo estrogeny, nedoporučuje kvůli obavám z dlouhodobých účinků. V řadě případů se i přes provedenou operaci chtějí mladí po letech vrátit ke své původní identitě, podle sociologa Zdeňka Slobody se ale jedná pouze o velmi malé procento. Rozhodnutí přivítal také britský premiér.
10. 4. 2024|

Žádostí o změnu pohlaví v Česku každým rokem přibývá, loni jich bylo přes dvě stě

Loni v tuzemsku požádalo o změnu pohlaví rekordních 208 lidí. Jde o meziroční nárůst o šest procent. ČT to sdělilo ministerstvo zdravotnictví. Žádostí přitom každým rokem přibývá. Doposud o tranzici požádalo 1349 lidí, komise resortu zdravotnictví drtivé většině z nich vyhověla. Změna je v Česku možná od roku 2012. Podmínkou operace je kastrace, tu ale kritizují orgány EU i OSN.
18. 10. 2023|

Rusko stupňuje tlak na LGBT+ komunitu. V Moskvě ji veřejně hájí poslední právní kancelář

Tlak ruských úřadů na místní LGBT komunitu po invazi na Ukrajinu stále sílí. V zemi nově platí zákaz propagace LGBT nebo změny pohlaví v reklamě, filmech, knihách nebo médiích. Hrozí za to vysoké pokuty. Změna pohlaví je od konce července nezákonná.
2. 9. 2023|

K úřední změně pohlaví by už nemusela být nutná kastrace

K úřední změně pohlaví by v Česku v budoucnu už nemuselo být nutné podstoupit kastraci. Předkládal by se odborný posudek specializovaného lékaře a osobní prohlášení na matrice. Počítají s tím připravované novely občanského zákoníku, zákona o specifických zdravotních službách a normy o matrikách. Záměr ve čtvrtek přestavili vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková a náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák.
30. 3. 2023|

Žádostí o změnu pohlaví přibývá. Problémy se sexuální identitou řeší nejvíce náctiletí

Přes pět tisíc lidí v Česku prodělalo změnu pohlaví. Během posledních let přibývá náctiletých, kteří problémy se sexuální identitou řeší. Nárůst odborníci přičítají vlivu sociálních sítí i osvětě.
24. 10. 2022|

Kdo chce úřední změnu pohlaví, musí i nadále podstoupit operaci, rozhodl Ústavní soud

Operace zůstane podmínkou úřední změny pohlaví, vyplývá z nálezu, který zveřejnil Ústavní soud. Zamítl návrh pisatele na zrušení několika pasáží občanského zákoníku a zákonů o specifických zdravotních službách a evidenci obyvatel.
31. 3. 2022Aktualizováno31. 3. 2022, 17:23|