TÉMA

Morávia-Chem

Soud ve Zlíně začal projednávat případ vynášení informací z Celní správy lihové mafii

Zlínský krajský soud se začal zabývat případem vynášení informací z Celní správy členům takzvané lihové mafie kolem Radka Březiny. Obžalováno je pět lidí, z toho tři celníci, Světlana Ťavodová, Zdeněk Minařík, který je bratrancem Radka a Tomáše Březinových, a František Podešva. Obžalovaní jsou také dva členové původní lihové mafie, kteří už byli v souvislosti s nezdaněným lihem odsouzeni. Jde o Radka Březinu, který si odpykává třináctiletý trest, a Ivana Kováříka, někdejšího jednatele společnosti Morávia-Chem, kterou Březina skrytě vlastnil.
29. 5. 2023Aktualizováno29. 5. 2023, 14:49|

Soud zamítl návrh žalobce na zabrání skladů spojených se šéfem lihové mafie Březinou

Olomoucký soud zamítl návrh žalobce na zabrání věcí spjatých s hlavní větví takzvané lihové mafie. Šlo o tři sklady lihu, ve kterých byl skladován nelegální líh. Zapsány byly na obchodní společnosti a otce Radka Březiny. Vedle tří skladů šlo také o směnky vystavené ve prospěch Březinovy bývalé ženy Stanislavy. V případu rodinných příslušníků šéfa lihové mafie soud poukázal na paralelní řízení u zlínského okresního soudu, který řeší jejich údajně nelegálně získaný majetek. U zbylých dvou skladů se soud nedomnívá, že by byly opětovně užívány ke spáchání trestné činnosti.
18. 10. 2022|

Promlčeno. Soud zastavil stíhání celníků v kauze lihové mafie

Stíhání tří celníků obžalovaných z nedbalého dohlížení na denaturaci lihu ve firmě Morávia-Chem zastavil Okresní soud ve Zlíně. Společnost ovládal hlavní organizátor rozsáhlých nelegálních obchodů s nezdaněným lihem Radek Březina. Za maření úkolu úřední osoby z nedbalosti hrozilo Ladislavu Smolíkovi, Petru Borovi a Zdeňku Kolínkovi až tříleté vězení a zákaz činnosti. Všichni vinu odmítli. Usnesení není pravomocné, žalobce si vzal lhůtu pro případnou stížnost.
28. 11. 2019Aktualizováno28. 11. 2019, 11:34|