TÉMA

Robert Záruba

Hlášky se zrodí v okamžiku. Roberta Zárubu inspirovala i návštěva hračkářství

Jiří Kulich vytřepal z bambule další gólovou ránu! Touhle hláškou doplnil šéfkomentátor České televize Robert Záruba vítězný gól Česka v letošním semifinále hokejového mistrovství světa juniorů. Během své třicetileté kariéry za mikrofonem na komentátorském stanovišti přišel s celou řadou památných hlášek, z nichž některé již zlidověly. K téhle konkrétní ho inspirovala návštěva hračkářství s dcerou. „Zrodí se to v okamžiku“, říká Záruba v podcastu Background ČT24.
26. 1. 2023|

Zemřel novinář Otakar Černý, jedna z nejvýraznějších osobností české televizní žurnalistiky

Ve věku 77 let zemřel někdejší dlouholetý šéf redakce sportu České televize Otakar Černý, který patřil k nejvýraznějším osobnostem české televizní žurnalistiky, a to nejen té sportovní. Po listopadu 1989 moderoval velmi sledované politické diskusní pořady Co týden dal a Debata, nakonec se ale přes krátké působení v novinách a jako mluvčí vrátil do ČT a ke sportu, kde před patnácti lety založil a začal budovat program ČT sport. Proslul neotřelostí svých reportáží i schopností formulovat otázky hostům.
16. 2. 2021Aktualizováno16. 2. 2021, 11:35|

Z miláčků národa se stali nepřátelé státu. Před 70 lety režim zničil zlatou hokejovou generaci

Politické procesy komunistického režimu tvrdě zasáhly také oblast sportu. Před 70 lety proběhl v Praze vykonstruovaný soud „proti Modrému a spol.“ s jedenácti československými hokejisty, z nichž osm bylo mistry světa. Všichni byli po dvou dnech líčení za nepřítomnosti veřejnosti odsouzeni za velezradu a špionáž. Výše trestů se pohybovala od osmi měsíců až po 15 let.
7. 10. 2020|
Doporučujeme

KVÍZ: Ruku na ledvinku. Co víte o devadesátých letech?

Atmosféra devadesátých let v tomto roce vtrhla naplno do ulic – a to nejenom bilancováním tří dekád od sametové revoluce, ale i módními trendy, které znovu kážou světlé džíny do pasu a ledvinku do šatníků pánů i dam. Ovšem… ruku na ni: Co o devadesátkách vlastně víte?
31. 12. 2019Aktualizováno4. 1. 2020, 16:11|