TÉMA

Petr Bendl

Preferuji jednání před protesty, prohlásil Výborný. Zemědělci ho vypískali a dali mu dopis s požadavky

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) preferuje jednání u stolu před protestem v ulicích, řekl v pondělí ráno k akci části zemědělců v Praze. Organizátoři, ke kterým patří předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů Bohumír Dufek nebo bývalý prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek, podle něj ale sledují vlastní politické cíle a zemědělce nezastupují. Výborný dodal, že o konkrétních krocích a změnách v zemědělství bude jednat s velkými nevládními organizacemi. Protestující ho následně před ministerstvem vypískali a kolem 11. hodiny mu předali dopis, v němž žádají, aby Česko odstoupilo od takzvaného Green Dealu.
19. 2. 2024Aktualizováno19. 2. 2024, 19:25|

Výborný je pro zrušení daně ze zemědělských dotací, kritizuje organizátory pondělního protestu

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) zvažuje, že by se v rámci podpory českého zemědělství zrušilo danění dotací. Daň je podle něj v Evropské unii výjimkou, uplatňují ji pouze Česko a Slovensko. Osvobození zemědělských dotací od daní by podle prvního místopředsedy hnutí ANO Karla Havlíčka podpořilo i největší opoziční uskupení. Politici to řekli v pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi Prima. Vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) v Otázkách Václava Moravce uvedl, že problém spočívá v tom, že Evropská unie nechrání své zemědělce před levným dovozem z mimounijních zemí.
18. 2. 2024Aktualizováno18. 2. 2024, 13:25|

Evropa likviduje sama sebe, řekla Balaštíková k situaci v zemědělství. Bendl žádá přísnou kontrolu dovozů

Napříč Evropou v posledních týdnech bouří zemědělci. S traktory blokují důležité dopravní tepny, aby upozornili na problémy svého odvětví. A i když ty se v jednotlivých zemích mírně liší, základní teze nespokojenosti zemědělců jsou společné: tlak na ceny, byrokracie nebo neschopnost konkurovat levným dovozům z třetích zemí. Podle místopředsedy sněmovního zemědělského výboru Petra Bendla (ODS) jsou problémem právě levné dovozy, členka výboru Margita Balaštíková (ANO) zase jako zásadní vidí neschopnost Evropy pomoct sama sobě.
13. 2. 2024|

Sněmovna schválila ponechání rodných čísel v občanských průkazech

Rodná čísla v občanských průkazech pravděpodobně zůstanou, přestože z nich lze vyčíst údaje o věku a pohlaví jejich nositele. Poslanecká sněmovna to během úterní schůze schválila v rámci vládní novely o občanských průkazech. Nyní ji dostane k projednání Senát. Sněmovna ukončila jednání před osmou večer.
14. 11. 2023Aktualizováno14. 11. 2023, 18:53|

Vládní koalice řeší zavedení spotřební daně u medoviny nebo ciderů, shodu zatím nenašla

Už za necelý týden bude sněmovna projednávat v závěrečné fázi soubor vládních úspor. V balíčku nakonec není zdanění tichého vína. Koalice se stále neshodne, jestli ho zavést, nebo ne. Nejde přitom jen o víno, spolu s ním se teď nulová sazba spotřební daně týká i medoviny nebo takzvaných ciderů. Koalice tak řeší i to, jestli nezavést odvod alespoň u nich.
16. 9. 2023|

Bartošek zkritizoval Babišova slova o totalitě či „komerční fašismus“ ze strany SPD

Místopředseda Poslanecké sněmovny a 1. místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek v Interview ČT24 ostře zkritizoval šéfa ANO Andreje Babiše kvůli jeho slovům o nové totalitě. Podle něj Babiš představuje bezpečnostní riziko pro Českou republiku. Slova předsedy SPD Tomia Okamury pak označil za „komerční fašismus“ a upozornil, že právě podobné zasévání nenávisti do společnosti vedlo ke zrodu nacismu, který má na svědomí životy milionů lidí.
7. 9. 2023Aktualizováno7. 9. 2023, 20:39|

Je třeba podpořit vývoz ukrajinského obilí mimo EU, shodli se hosté Událostí, komentářů

Evropská unie by měla zajistit, aby Ukrajina mohla vyvážet své obilí do třetích zemí a dostala ho slušně zaplacené. V Událostech, komentářích se na tom shodli exministr zemědělství a místopředseda sněmovního zemědělského výboru Petr Bendl (ODS), prezident Agrární komory Jan Doležal a předseda Ukrajinsko-české komory Petr Krogman. V diskuzi také zaznělo, že tento export by mohly podpořit subvence.
19. 4. 2023|

Vláda chce rychle schválit nižší valorizaci penzí, ve sněmovně ale naráží

Poslanci se v úterý sejdou na mimořádné schůzi, kde mají projednat vládní návrh na nižší červnovou valorizaci důchodů ve stavu legislativní nouze. Právě kvůli tomu se chtějí opoziční ANO a SPD obrátit na Ústavní soud. Ve sněmovně rovněž plánují rozsáhlé obstrukce. Jasný pak dosud není ani postoj zvoleného prezidenta Petra Pavla. Ten může návrh vetovat, což pak může přehlasovat většina všech poslanců.
27. 2. 2023Aktualizováno27. 2. 2023, 23:10|

Politolog: Propad vládních stran byl menší, Čapí hnízdo voliče ANO nezajímá

Podle politologa Daniela Kroupy z Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem nebyl v komunálních a senátních volbách propad vládních stran tak velký, jak se čekalo. Nejvíce z určitého hlediska posílilo hnutí SPD, to ale bude mít problém zasahovat přímo do vlády, míní Kroupa. Kauza Čapí hnízdo podle něj voliče ANO nezajímá, kauza Dozimetr ale hnutí STAN poškodila.
26. 9. 2022Aktualizováno26. 9. 2022, 17:18|

Exhejtman Bendl řekl soudu, že nezaznamenal nátlak ohledně dotace pro Čapí hnízdo

Bývalý středočeský hejtman Petr Bendl (ODS) ve čtvrtek u soudu řekl, že ve vztahu k projektu Čapího hnízda nezaznamenal v době schvalování dotace nátlak ani pochybnosti. Obecně doplnil, že všechny projekty musely projít posuzovacím řízením a několikanásobnou kontrolou. Obžaloba tvrdí, že někdejší místopředsedkyně představenstva Farmy Čapí hnízdo Jana Nagyová s pomocí Andreje Babiše (ANO) podvodně vzbudila zdání, že její firma splňuje jakožto malý a střední podnik podmínky pro padesátimilionovou dotaci.
15. 9. 2022Aktualizováno15. 9. 2022, 15:21|

Babišova dcera, žena i její bratr odmítli vypovídat. Expremiérův syn naopak promluvit chce

Manželka expremiéra Andreje Babiše (ANO) Monika využila svého práva nevypovídat. Svědčit měla ve středu u pražského městského soudu v kauze kolem dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo, ve které je stíhán její muž a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová). Vypovídat odmítli i další předvolaní svědci – bratr Babišové Martin Herodes, expremiérova dcera z prvního manželství Adriana Bobeková a Luděk Kalivoda, jenž patřil do tehdejšího představenstva Farmy Čapí hnízdo. V pátek chce naopak přijet o případu hovořit syn bývalého předsedy vlády Andrej Babiš mladší.
14. 9. 2022Aktualizováno14. 9. 2022, 15:22|

Podpis Babiše mladšího na listině k nabytí akcií Čapího hnízda zřejmě není pravý, řekl u soudu znalec

U pražského městského soudu v úterý pokračovalo hlavní líčení v kauze Čapí hnízdo, ve které je obžalován bývalý premiér a šéf ANO Andrej Babiš a také bývalá manažerka farmy Jana Nagyová. Soudní znalec Aleš Čulík u soudu uvedl, že podpis Andreje Babiše mladšího na listině k nabytí akcií Farmy Čapí hnízdo asi není pravý. Údajně našel podobnosti s písmem bývalého premiéra. Podle experta ale nelze učinit kategorické závěry, a to i kvůli nedostatku srovnávacího materiálu. Babiš starší odmítl, že by podpis zfalšoval. Syn podle něj není zdravotně způsobilý vypovídat u soudu a novináři ho zneužili.
13. 9. 2022Aktualizováno13. 9. 2022, 15:29|

Ceny energií zdražují potraviny, varuje Večeřová. Dle Bendla vláda hledá, jak pomoci

Ceny potravin nadále rostou, je potřeba zastropovat ceny energií a vyplatit potravinářům kompenzace, řekla v Událostech, komentářích prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová. Podle místopředsedy zemědělského výboru Petra Bendla (ODS) vláda hledá způsob, jak potravinářům pomoci nikoliv na úkor státního rozpočtu, ale odstraňováním byrokracie.
2. 9. 2022|

Lidé podali 210 stížností na sněmovní volby, skoro třikrát víc než před čtyřmi lety

Nejvyšší správní soud obdržel 210 stížností na výsledky voleb do Poslanecké sněmovny. Je to o 133 víc než po minulých sněmovních volbách. Informoval o tom soud na svých webových stránkách.
22. 10. 2021Aktualizováno22. 10. 2021, 16:42|

ANO ve sněmovně opět zabránilo schvalování novely o učitelských platech

Sněmovna ani třetí den své pravděpodobně poslední předvolební schůze neschválila vládní novelu, která se týká učitelských platů. Zabránilo tomu vládní ANO, které si stejně jako ve středu vyžádalo po poledni přestávku na jednání své poslanecké frakce. Předtím absence ministrů i poslanců poznamenaly zřejmě poslední písemné interpelace. Po polední pauze pokračovali zákonodárci interpelacemi ústními.
16. 9. 2021Aktualizováno16. 9. 2021, 16:52|

Odklon od uhlí by mohl přijít dříve, než plánuje vláda, míní politici. Zdůraznili plánování investic

Klíčovým bodem pro českou energetiku bude rozšíření jaderné elektrárny Dukovany. Její energie by měla nahradit spalovací elektrárny, podle rozhodnutí komise se má Česko bez uhlí obejít do roku 2038. Řada politiků se však domnívá, že datum může být i dřívější. Stát však musí přechod podpořit investicemi a projekty, zaznělo od hostů speciálu Událostí, komentářů, kteří se sešli k předvolební debatě v Muzeu zemědělské techniky v Čáslavi.
3. 6. 2021|

Ochrana vody a krajiny je prioritou, shodli se zástupci parlamentních stran v diskusi

Na českou krajinu i obyvatelstvo začínají citelně dopadat změny klimatu, stav českých lesů a půdy je však v mnoha případech výsledkem špatného hospodářství posledních desítek let a minimálně další desítky let potrvá, než se náprava projeví. Stěžejním úkolem bude ochrana vody a obnova lesů, shodli se zástupci parlamentních stran, kteří ve speciálním vydání Událostí, komentářů diskutovali o životním prostředí. Debatu v Národním zemědělském muzeu v Čáslavi moderovala Marcela Augustová.
3. 6. 2021|

Poslanci zvolili členy vyšetřovací komise k Bečvě. Do závěrečného kola poslali mysliveckou novelu

Sněmovna zvolila členy vyšetřovací komise k loňské ekologické havárii na řece Bečvě. V souladu s dohodami má každá ze sněmovních frakcí v komisi jednoho zástupce. Poslanci jednali také o novele zákona o myslivosti, který poslali do závěrečného kola. Umožnit by mohla lov prostřednictvím lukostřelby nebo snížení minimální výměry vlastních honiteb. Schvalování novely o platu učitelů se neuspíšilo. Na programu byla i volba čtveřice členů Rady České televize, poslanci se k ní ovšem nedostali.
26. 5. 2021Aktualizováno26. 5. 2021, 22:28|

Trojice ministrů zemědělství se přela o nastavení pandemických agrárních podpor

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) a exministři Marian Jurečka (KDU-ČSL) a Petr Bendl (ODS) debatovali v Otázkách Václava Moravce o stavu českého zemědělství zasaženého koronavirem. Řeč přišla na stoupající ceny potravin i kompenzační program Agricovid. Z něho se dosud podařilo zemědělcům vyčerpat jen zlomek z alokovaných peněz.
21. 2. 2021|

Kvóty pro české potraviny jsou podle Bendla hloupost bez šance, Faltýnek mluví o otevření debaty

Sněmovna přijala návrh SPD, který by zavazoval velké obchody od příštího roku povinně prodávat minimálně 55 procent vybraných potravin z české výroby. Kvóta se má zvyšovat až na 73 procent. Obchodníci varují před omezením výběru a zdražením, Evropská komise před porušením pravidel volné soutěže. Petr Bendl (ODS) v Událostech, komentářích označil návrh za hloupý a nerealizovatelný, Jaroslav Faltýnek (ANO) ho hájil jako otevření debaty o přiblížení výrobců ke konzumentům.
21. 1. 2021|

Poslanci schválili zákaz dvojí kvality potravin. Část výrobků také bude muset pocházet z tuzemska

Sněmovna schválila zákaz prodeje potravin dvojí kvality. Původní návrh zmírnila na potraviny s podstatně odlišným složením. Podle novely budou také muset obchody nad 400 metrů čtverečních prodat určitý poměr základních potravin pocházející z Česka. Poslanci přijali i zahrádkářský zákon. V úvodu zasedání složil slib nový poslanec Jan Jakob (TOP 09). V dolní komoře nahradil bývalého předsedu poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska. Poslanci poslali do závěrečného čtení kurzarbeit, podáno k němu však bylo více než třicet pozměňovacích návrhů.
20. 1. 2021Aktualizováno20. 1. 2021, 20:06|

Poslanci podpořili změnu dětských skupin na jesle i novelu cizineckého zákona. Interpelovali vládu

V souvislosti s novým vydáváním dokladů pro občany Evropské unie bude asi přesněji vymezen okruh lidí, kteří budou považováni za jejich rodinné příslušníky. Předpokládá to návrh cizineckého zákona, který ve čtvrtek podpořili poslanci. Nyní normu posoudí bezpečnostní výbor. Sněmovna dále podpořila návrh na přeměnu nynějších dětských skupin na jesle. Poslanci se odpoledne také věnovali interpelacím na členy vlády.
17. 12. 2020Aktualizováno17. 12. 2020, 18:21|

Nouzový stav se prodlouží do 12. prosince, sněmovna podpořila návrh komunistů

Nouzový stav bude moci v Česku platit kvůli epidemii nového koronaviru do 12. prosince. Poslanci podpořili návrh KSČM. Vláda ANO a ČSSD žádala dolní komoru parlamentu o prodloužení o 30 dnů do 20. prosince. Bez souhlasu sněmovny by nouzový stav skončil v pátek. Jsou na něj vázána vládní opatření k omezení šíření nákazy, jak je stanoví i nový protiepidemický systém ministerstva zdravotnictví PES.
19. 11. 2020Aktualizováno19. 11. 2020, 19:52|

Kladenskou senátorkou za Piráty byla zvolena Šípová. Jasně porazila Bendla

Ve druhém kole senátních voleb v Kladně potvrdila své vítězství z prvního kola Adéla Šípová kandidující za Piráty. Drtivě porazila zkušeného politika Petra Bendla z ODS. Šípová získala 67 procent hlasů, Bendl necelých 17 procent.
10. 10. 2020|