TÉMA

Jan Richter

Opozice podkopává kroky kabinetu k zajištění bezpečnosti země, řekl Fiala ve sněmovně. Babiš odmítl, že nepodporoval Ukrajinu

Poslanci se v úterý sešli na mimořádné schůzi svolané vládním táborem k bezpečnostním hrozbám. Poslanci ANO v úvodu na protest proti sérii přednostních vystoupení zástupců vládních stran opustili jednací sál. Na svých místech nechali cedule s nápisy kritizujícími vládu. Schůze je podle koalice reakcí na postupy i některé výroky předsedy opozičního ANO Andreje Babiše. Opozice podle premiéra Petra Fialy (ODS) podkopává kroky vlády k zajištění bezpečnosti Česka. Babiš si pro obhajobu své pozice vybral tiskovou konferenci ve sněmovním atriu. Odmítl, že nepodporoval v minulosti Ukrajinu či že by zpochybňoval prozápadní směřování Česka. Sněmovna kolem deváté večer přerušila schůzi a bude v ní pokračovat ve středu ráno.
19. 3. 2024Aktualizováno19. 3. 2024, 23:22|

S vyjasněním střelby na fakultě je třeba počkat na závěry inspekce, upozornil ve sněmovně Rakušan

Poslanci v úterý odpoledne projednávali okolnosti prosincové střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, jednání zahájili minutou ticha za oběti útoku. Dle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) v případu existují bílá místa a relevantní otázky, s odpověďmi je třeba ale počkat na závěry Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Sněmovna v úterý také zrychleně schválila posun termínu pro vyřazování emisních povolenek či přidělení průměrných důchodů i těm disidentům, kteří neplatili dostatečně dlouho odvody.
16. 1. 2024Aktualizováno16. 1. 2024, 20:32|

Rakušan chce, aby prodejci zbraní povinně hlásili podezřelé nákupy

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na páteční tiskové konferenci k dění ohledně prosincové tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze řekl, že se pracuje na sérii opatření a hledají se dlouhodobá řešení, aby bylo možné podobným činům lépe předcházet. Chce také, aby prodejci zbraní měli povinnost hlásit, že někdo kupuje podezřelou výzbroj nebo její větší množství. Nyní je hlášení takových nákupů dobrovolné, podle Rakušana ale je třeba legislativně zakotvit přímo povinnost.
12. 1. 2024Aktualizováno12. 1. 2024, 12:50|

Rakušan hájil před bezpečnostním výborem sněmovny zásah policie proti střelci na fakultě

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) dosud nezahájila trestní řízení v souvislosti s policejním zásahem při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) loni v prosinci, řekl ve čtvrtek poslancům z bezpečnostního výboru ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), podle kterého byl postup policie i dalších složek záchranného systému profesionální. Zásah už zkoumala vnitřní kontrola, pochybení nezjistila. Na jednání měl emotivní vystoupení jeden z poslanců, jehož dceru útočník postřelil. Vytkl policii i vedení školy styl komunikace. Sněmovní výbor projednávání po zhruba třech hodinách bez přijetí závěrů či úkolů přerušil na neurčito.
11. 1. 2024Aktualizováno11. 1. 2024, 23:45|

Kandidáti na prezidenta skládají účty z kampaně, nejvíce utratili Pavel a Babiš

Týmy kandidátů, kteří se ucházeli o post hlavy státu, počítají celkové útraty za kampaně. Osmička uchazečů za propagaci zaplatila přes 173 milionů korun. Nejvíce peněz utratili Petr Pavel a Andrej Babiš (ANO), kteří postoupili do druhého kola. Využijí celý zákonný limit, tedy padesát milionů.
18. 2. 2023|

Podporu mi vyjádřila většina zastupitelského klubu ANO. Část těch zbylých má obavy, říká Macura

Ostravský primátor Tomáš Macura, který v pondělí oznámil svůj odchod z ANO, cítí většinovou podporu svého zastupitelského klubu. Ostatní mají obavy z toho, co by se dělo, kdyby podporu vyjádřili, řekl v pátečním Interview ČT24. Nejvíce poplácávání po zádech dostávám na chodbách, tvrdí. Stojí si také za tím, že centrální vedení ANO vytváří na zastupitele nátlak.
17. 2. 2023|

ANO chce, abych skončil jako primátor Ostravy, říká Macura. Tlak cítí i Vondrák, Havlíček mluví o spikleneckých teoriích

Vedení hnutí ANO údajně vyvíjí nátlak na odchod ostravského primátora Tomáše Macury z funkce. Macura, který ukončil členství v ANO, to ve čtvrtek napsal na Twitteru. Tlak cítí i moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO), který minulý týden rezignoval na funkci místopředsedy hnutí. Oba delší dobu kritizují směřování ANO a v prezidentské volbě nepodpořili předsedu ANO Andreje Babiše, ale jeho protikandidáta Petra Pavla. Podle prvního místopředsedy ANO Karla Havlíčka jsou Macura s Vondrákem v zajetí spikleneckých teorií. Do Ostravy přijel i hlavní manažer hnutí Jan Richter, který měl údajně zastupitelům ANO vyhrožovat, že pokud podpoří Macuru, bude oblastní organizace v Ostravě zrušena.
16. 2. 2023Aktualizováno16. 2. 2023, 21:01|

Předvolební kampaň jde do finále. Strany za ni utratily už desítky milionů

V Česku vrcholí politická kampaň před komunálními a senátními volbami, které se uskuteční tento pátek a sobotu. Subjekty zastoupené v Poslanecké sněmovně za oslovení voličů utratily už desítky milionů, finální účty ale uzavřou až po volbách, a přestože obecní kampaně nemají finanční stropy, některé strany na nich dovedou i ušetřit.
21. 9. 2022|

Policie odložila případ vyplácení odměn pro ústeckého hejtmana Schillera

Policie odložila případ neoprávněně vyplacených odměn pro ústeckého hejtmana Jana Schillera (ANO) a poslance Jana Richtera (ANO). Odměny se týkaly minulého volebního období v krajském zastupitelstvu. Krajský úřad dostal usnesení od policie, že se žádný trestný čin nestal a policie to odkládá, řekl hejtman.
26. 4. 2022|

Rok 2022 bude volební, na podzim si lidé vyberou zastupitele obcí a třetinu senátorů

Česko letos čekají další volby, lidé v nich vyberou obecní zastupitele. Hlasování se bude konat v pátek 23. září a sobotu 24. září. Termín vyhlásil prezident Miloš Zeman. Už teď je ale jasné, že vládní koalice SPOLU chce zkusit společné kandidátky i v řadě obcí a třeba že Piráti a STAN naopak spolu pod jednou značkou nebudou kandidovat v hlavním městě. Na podzim si také voliči ze třetiny volebních obvodů vyberou nové senátory.
2. 1. 2022Aktualizováno2. 1. 2022, 08:00|

Policie se zabývá odměnami ústeckého hejtmana, uvedl server Hlídací pes

Případem údajně neoprávněně vyplacených odměn pro ústeckého hejtmana Jana Schillera (ANO) a poslance a hlavního manažera hnutí ANO Jana Richtera se zabývá policie, uvedl v úterý server Hlídací pes. Policie už podle serveru zahájila výslechy a vyžádala si dokumenty z krajského úřadu. Oba politici v loňském roce pobírali krajské platy v plné výši, ačkoli jako poslanci měli nárok jen na 40 procent platu. Oba již peníze vrátili, u Richtera se jednalo zhruba o sedm set tisíc korun. Mluvčí kraje Martin Volf označil neoprávněné vyplacení stovek tisíc korun za „nedopatření“.
14. 9. 2021|

Strany a hnutí se chystají na sněmovní volby, představují své programy

Politické strany se připravují na volby. A postupně zveřejňují, na co budou klást v programech důraz. V úterý se přidali sociální demokraté. Jednou z priorit pro ně bude, aby náklady na pandemii zaplatili ti majetnější. S čím chtějí oslovit voliče, už oznámily volební koalice Pirátů a hnutí STAN, Spolu nebo komunisté.
23. 6. 2021|

Hlavní manažer ANO Richter pobíral neoprávněně plný zastupitelský plat, píše Deník N

Hlavní manažer hnutí ANO Jan Richter loni pobíral plný plat člena zastupitelstva Ústeckého kraje, ačkoliv měl jako poslanec dostávat jen 40 procent. Podle webu Deníku N a serveru HlídacíPes.org to vyplývá z výsledku kontroly, kterou iniciovali ústečtí krajští zastupitelé. Richter potvrdil, že plat v plné výši skutečně dostával. Byl to podle něj omyl a peníze hodlá vrátit.
28. 5. 2021|

Schiller nechá prověřit smlouvy Krajské zdravotní. Znění té, kterou dostala jeho asistentka, ale nezveřejní

Vladislava Marschallová kvůli zpochybňované smlouvě s Krajskou zdravotní skončí jako poradkyně hejtmana Ústeckého kraje Jana Schillera (ANO) i jako krajská místopředsedkyně ANO. Oznámil to Schiller, který také nechá prověřit všechny nové smlouvy Krajské zdravotní, jak po něm žádá koaliční ODS. Znění konktraktu s Marschallovou však nezveřejní, což po hejtmanovi chtěla opozice. Podle Schillera k tomu nemá pravomoc a jeho bývalá asistentka s tím nesouhlasí, protože smlouvu prověřuje policie.
17. 3. 2021Aktualizováno17. 3. 2021, 14:50|

Z brněnské organizace odejdou lidé, kteří tam nikdy neměli co dělat, rozhodlo vedení ANO

Předsednictvo hnutí ANO rozhodlo, že z brněnské organizace odejdou lidé, kteří tam nikdy neměli co dělat, uvedl primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO). Oznámil to v pořadu Devadesátka ČT24 po schůzi vedení hnutí, které ve čtvrtek jednalo o kandidátce pro volby v Jihomoravském kraji.
4. 6. 2020|

Poslanci řešili přesuny peněz v rámci rozpočtu na příští rok

Sněmovna ve středu zvolila zástupkyni veřejné ochránkyně práv, stala se jí bývalá zmocněnkyně vlády pro lidská práva Monika Šimůnková. Během dopoledního jednání schválili poslanci také novelu, která zjednodušuje podmínky pro provozování taxislužby. Odpoledne poslanci projednávali přesuny uvnitř státního rozpočtu.
27. 11. 2019Aktualizováno27. 11. 2019, 21:02|