TÉMA

Atlas

„Probudili jsme se do pekla,“ říká Češka žijící v Maroku. Turisty vyhnaly otřesy v noci z hotelů

Ministerstvo zahraničí nemá informace o tom, že by mezi oběťmi ničivého zemětřesení v Maroku byli Češi. Podle cestovatelského systému Drozd je jich v zemi aktuálně přes 170, z toho 80 v zasaženém Marrákeši. S dvojicí českých cestovatelů, jež se nacházela v době katastrofy přímo v oblasti pohoří Atlas, se již úřadům podařilo navázat kontakt, oba jsou v pořádku. Někteří Češi museli noc strávit před hotelem. Řada z nich teď zamíří domů, marocká letiště totiž zůstávají v provozu.
9. 9. 2023|
Doporučujeme

Mapy v mobilu válcují ty papírové, neprodávají se ani samostatné navigace

Nakladatelé v Česku vydávají každým rokem méně map a autoatlasů. Aplikace v chytrých telefonech navíc výrazně snižují i prodej elektronických navigací, stejná technologie totiž funguje na většině mobilů. Výrobci z obou oborů tak nyní vymýšlejí nové produkty, které mobilní telefony zatím nemají.
7. 8. 2023Aktualizováno12. 8. 2023, 14:16|

Pokus o první komerční přistání sondy na Měsíci zřejmě selhal

Japonská společnost iSpace ztratila s modulem Hakuto-R kontakt v předpokládané době dosednutí na povrch Měsíce, informoval generální ředitel firmy. Pokus o první komerční přistání na Měsíci tak nejspíš selhal. Úterní manévr byl naplánován na 18:40 SELČ. Hakuto-R kroužil na oběžné dráze kolem Měsíce od března a 2,3 metru vysoký modul měl přistát v kráteru Atlas.
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 20:29|

Základní model vesmíru je špatně, tvrdí skupina fyziků. Na hledání slabiny pracovali deset let

Stovky vědců spolupracovaly na přesném změření hmotnosti bosonu W, elementární částice zodpovědné za slabou jadernou sílu. Fyzici teď výsledky zveřejnili – a ke svému překvapení zjistili, že boson je hmotnější, než předpovídá Standardní model částicové fyziky. Výsledky vyšly v odborném žurnálu Science.
9. 4. 2022|

Když jsou vlny na nebi. Seznamte se s Kelvin-Helmholtzovými oblaky

Když se na obloze objeví charakteristické mráčky, které připomínají mořské vlny, kadeře nebo krajky, je to signál, že se díváte na Kelvin-Helmholtzovy oblaky.
23. 1. 2021|

Nový atlas evropských ptáků ukazuje, jak změny klimatu mění druhovou mapu světadílu

Oblasti výskytu jednotlivých druhů evropského ptactva se rok co rok posouvají o kilometr na sever. Přišli na to autoři nově vydaného Evropského atlasu hnízdního rozšíření ptáků. Hlavními příčinami jsou změny klimatu a změny v obhospodařování krajiny.
6. 1. 2021|

Americká policie začala tajně používat psí roboty

Massachusettská státní policie už nějakou dobu testuje čtyřnohé „psí“ roboty společnosti Boston Dynamics známé jako Spot. Informace o utajovaném projektu odhalila nezisková organizace American Civil Liberties Union, později je potvrdila i samotná společnost. Robot zatím není vybavený žádnými zbraněmi.
27. 11. 2019|