TÉMA

DARPA

Nový britský úřad chce překračovat hranice nemožného, třeba poroučet počasí

Úřad pro pokročilý výzkum a vynálezy dostal od britské vlády za úkol studovat hranice vědy. Má se zaměřit na projekty, které jsou natolik zvláštní a mají tak malou pravděpodobnost uspět, že by jinak nesehnaly finance. Pokud ale uspějí, mohou zásadním způsobem pomoci.
20. 2. 2024|

Pentagon podpořil jaderný pohon pro kosmické lodě. Dal na něj skoro tři čtvrtě miliardy korun

Spojené státy se zase o kousek přiblížily k tomu, aby měly kosmické lodě poháněné jadernými reaktory. Na nový projekt uvolnil Pentagon v přepočtu tři čtvrtě miliardy korun.
14. 11. 2023|

Vojáci navigovali robotického psa jen pomocí mozkových signálů

Vojáci zřejmě v brzké době získají novou schopnost. Budou schopni navádět doprovodné roboty a drony pouhým pohledem, nebo dokonce myšlenkou. Technologie už prošla prvními úspěšnými testy.
26. 3. 2023|

Černý jestřáb už nepotřebuje lidského pilota. Software zvládne létat i v obtížných podmínkách

Vrtulník Black Hawk (neboli Černý jestřáb) vyráběný společností Sikorsky patří k těm nejověřejnějším strojům americké armády. Bylo jich vyrobeno přes čtyři tisíce kusů a plnily úkoly v mnoha částech světa. Teď se výzkumné agentuře DARPA podařilo helikoptéru vylepšit tak, že už nepotřebuje pilota.
10. 2. 2022|

Xenoboti jsou první umělý život, který se umí sám replikovat

Američtí vědci před rokem vytvořili biologické stroje z žabích buněk. Teď je naučili, aby se tito bioroboti začali sami rozmnožovat. Ve vývoji pomohla pokročilá umělá inteligence.
1. 12. 2021Aktualizováno5. 12. 2021, 09:43|

Čeští experti získali 1,5 milionu dolarů od DARPA na vývoj dronů. Nakoupí psoboty Spot

Výzkumníci z Fakulty elektrotechnické ČVUT získali 1,5 milionu dolarů od americké agentury DARPA na další vývoj autonomních robotů. Subvence ve výši v přepočtu 32,6 milionu korun umožní dále investovat do výzkumníků i přístrojového vybavení.
16. 12. 2020|

Americká policie začala tajně používat psí roboty

Massachusettská státní policie už nějakou dobu testuje čtyřnohé „psí“ roboty společnosti Boston Dynamics známé jako Spot. Informace o utajovaném projektu odhalila nezisková organizace American Civil Liberties Union, později je potvrdila i samotná společnost. Robot zatím není vybavený žádnými zbraněmi.
27. 11. 2019|