TÉMA

Andrej Andrejevič Vlasov

Před 75 lety v Moskvě poslali na smrt rozporuplného generála Vlasova

Přesně před 75 lety, 2. srpna 1946, byl v Moskvě spolu s jedenácti dalšími osobami popraven za vlastizradu ruský generál Andrej Vlasov, který patří mezi nejrozporuplnější postavy druhé světové války. Vysoký důstojník Rudé armády se v závěru války stal velitelem Ruské osvobozenecké armády (ROA), která bojovala po boku nacistů proti Rudé armádě. V závěru války v květnu 1945 vojáci ROA pomohli pražskému povstání k osvobození města od německých okupantů.
2. 8. 2021|

Řeporyjský pomník vlasovcům někdo posprejoval. Pachatele zachytily kamery

Policie prověřuje posprejování pamětní desky připomínající padlé vojáky Ruské osvobozenecké armády v pražských Řeporyjích. Zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci. Policisté to uvedli na Twitteru. Záměr zbudovat pomník takzvaným vlasovcům, kteří se na konci druhé světové války podíleli na osvobození Prahy, v minulosti provázela kritika zejména ze strany Ruska.
7. 5. 2021|

Z památníku bitvy o Moskvu vymazali jméno Vlasova. Požádalo o to prý ministerstvo obrany

Z památníku hrdinů bitvy o Moskvu v zimě 1941 v Jachromě u ruského hlavního města vymazali jméno generála Andreje Vlasova, uvedl v pondělí ruský zpravodajský server Newsru.com. Vlasov se u Moskvy vyznamenal jako velitel jedné ze sovětských armád, které odvrátily německý útok a přiměly nacisty k ústupu.
27. 7. 2020|

Moskva kritizuje české úřady kvůli pomníku vlasovcům

Rusko považuje netečnost českých úřadů k plánům na stavbu pomníku vlasovcům za zjevné nadržování zločinnému přepisování dějin. S nápadem na tento pomník přišel starosta pražské části Řeporyje. Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová ho ale označila za „naprosto příšernou iniciativu“, která slouží reinkarnaci nacismu.
28. 11. 2019|

Vlasovci nečekaně pomohli při Pražském povstání. Předtím bojovali s Hitlerem proti Stalinovi

Vlasovci byli občané Sovětského svazu, kteří se v německém zajetí nechali naverbovat do Ruské osvobozenecké armády vedené Andrejem Vlasovem. S nacisty pak od začátku roku 1945 bojovali proti Sovětům, na konci války ale pomohli osvobodit Prahu. Záměr vybudovat jim památník v Praze-Řeporyjích nyní vyvolal nevoli ruské strany.
28. 11. 2019|

Rusko odmítá památník vlasovcům v Řeporyjích. Máme s nimi tisíckrát lepší zkušenost než s vámi, napsal starosta Putinovi

Starosta pražských Řeporyj Pavel Novotný (ODS) chce postavit pomník Ruské osvobozenecké armádě čili vlasovcům. Rusko považuje příslušníky jednotek, které se podílely na osvobození Prahy na konci druhé světové války, ale předtím bojovaly na straně Německa, za zrádce. Ruské velvyslanectví se proto ozvalo, Novotný ale vzkázal, že Řeporyje nemíní s Ruskou federací diskutovat.
27. 11. 2019Aktualizováno27. 11. 2019, 15:12|