TÉMA

eGovernment

Prvním projektem Digitální a informační agentury má být eDokladovka. Poslouží jako občanský průkaz

Od dubna začne fungovat Digitální a informační agentura jako ústřední orgán státní správy zodpovědný za řízení digitalizace Česka. Jejím prvním velkým projektem bude digitální peněženka neboli eDokladovka, která bude sloužit pro identifikaci lidí prostřednictvím mobilu namísto plastového občanského průkazu. Platit by měla od začátku příštího roku. Informoval o tom zástupce ředitele agentury Petr Kuchař.
30. 3. 2023|

Stát zřizuje povinně datové schránky, tisíce seniorů proto svá živnostenská oprávnění ruší

Stát povinně zřizuje datové schránky více než dvěma milionům lidí, především podnikatelům a živnostníkům. Tisíce z nich proto svá živnostenská oprávnění ruší. Důvodem je jejich neochota datovou schránku provozovat. Týká se to hlavně seniorů, kteří už roky aktivně nepodnikají nebo mají živnost pozastavenou. Úřady kvůli tomu teď musí vyřizovat někde i desetinásobek běžné agendy.
17. 2. 2023|

Ministerstvo podnikatelům zřídilo už 800 tisíc datových schránek. Část lidí si ale stěžuje na komplikované přihlašování

Za první měsíc zřídilo ministerstvo vnitra víc než 800 tisíc datových schránek podnikajícím osobám. Postupně k nim přidá další víc než milion. Hlavní výhodou má být zjednodušení komunikace mezi podnikateli a úřady, někteří lidé si ale na nový krok stěžují.
4. 2. 2023|

Drahé Česko: Datové schránky pro živnostníky

Datovou schránku bude mít od příštího roku každý živnostník v zemi. V pořadu Drahé Česko byl hostem ředitel odboru eGovernmentu ministerstva vnitra Roman Vrba, který odpovídal na dotazy diváků a vysvětloval, jak by měla ideálně vypadat komunikace podnikatelů s úřady.
15. 12. 2022|

Drahé Česko: Proč je užitečné mít datovou schránku?

Od ledna 2023 začne stát živnostníkům, ale i dalším podnikatelům a právnickým osobám automaticky zřizovat datové schránky. Ty mají za cíl zjednodušit a zrychlit jejich komunikaci s úřady. Jak si datovou schránku založit, jak funguje a na co si dávat pozor? Divákům pořadu Drahé Česko odpovídal Roman Vrba, ředitel odboru e-Governmentu ministerstva vnitra.
22. 11. 2022|

Přes pět tisíc řidičů požádalo o výměnu řidičáku on-line. Digitalizaci ale nemohou využít všichni

Možnost žádat o řidičský průkaz on-line za první měsíc od jejího spuštění využilo kolem pěti tisíc lidí. České televizi to řekl mluvčí resortu dopravy František Jemelka. On-line ale nemohou získat řidičák všichni, tato služba se týká jen průkazů, kterým skončí platnost. Každý, kdo potřebuje změnit některý z osobních údajů, má průkaz poškozený, nebo lidé, kterým byl doklad odcizen, musí dál chodit žádat na úřad.
2. 7. 2021|

Končící řidičské průkazy půjdou od června vyměnit on-line, potřeba bude ale datová schránka

Od začátku června bude možné elektronicky vyřizovat výměnu řidičských průkazů. Konkrétně těch, kterým končí platnost. Podle ministerstev dopravy a vnitra jde o první takto významný doklad, u kterého dochází k podobné plošné digitalizaci žádostí. Nezbytná je datová schránka.
30. 5. 2021|

Digitalizace státu je pomalá, upozorňuje NKÚ. Chybí prý odborníci i legislativa

Digitalizace státní správy je pomalá, i když stát za ni zaplatil mezi roky 2012 a 2018 celkem 75 miliard korun. Podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) je příčinou například nízká informovanost, pomalá změna legislativy, zastaralé informační systémy i chybějící odborníci.
27. 11. 2019|