TÉMA

Saudi Aramco

Ropná společnost Saudi Aramco sesadila Apple z pozice nejhodnotnější firmy světa

Americká společnost Apple kvůli rozsáhlému výprodeji akcií technologických firem přišla o pozici nejhodnotnější společnosti na světě podle tržní kapitalizace. Po téměř dvou letech ji vystřídal saúdskoarabský producent ropy a plynu Saudi Aramco, kterému naopak pomáhá růst cen těchto surovin. Změna je spíše symbolická, ale ukazuje, jak se trhy mění, protože světová ekonomika se potýká s rostoucími úrokovými sazbami, inflací a problémy v dodavatelských řetězcích, uvedl server televize CNBC.
12. 5. 2022|

Čínská Ant Group chce na burzu, může jít o největší primární nabídku v historii

Společnost Ant Group, která je finančně technologickou divizí čínského internetového prodejce Alibaba a dominantním provozovatelem mobilních plateb v Číně, podala žádost o uvedení svých akcií na burzy v Hongkongu a Šanghaji. Primární veřejná nabídka akcií by mohla vynést až 30 miliard dolarů (zhruba 660 miliard korun) a stát se největší na světě, píše agentura Reuters.
25. 8. 2020|

Apple je nejhodnotnější firmou světa, přeskočil Saudi Aramco

Akcie americké společnosti Apple v pátek díky příznivým čtvrtletním výsledkům hospodaření posílily o více než deset procent na nový rekord. Výrobce iPhonů tak překonal saúdskoarabskou ropnou firmu Saudi Aramco a stal se největší firmou na světě podle tržní kapitalizace.
1. 8. 2020|

Největší firmou světa je poprvé ropná společnost Saudi Aramco, uvádí žebříček tržní kapitalizace

Největší firmou světa se letos poprvé stala saúdskoarabská státní ropná společnost Saudi Aramco. Ta teprve loni vstoupila na burzu a v každoročním žebříčku je nováčkem. Její tržní kapitalizace ke konci června dosahovala 1741 miliard dolarů (38,9 bilionu korun). Na druhém a třetím místě jsou americké Apple a Microsoft, který byl největší firmou loni. Vyplývá to z žebříčku PwC Global Top 100, který ve čtvrtek zveřejnila poradenská společnost PwC.
30. 7. 2020|

Solejmání byl velitelem ve válce a ve válce byl také zabit, řekl ČT šéf saúdskoarabské diplomacie

Saúdská Arábie uznává právo Spojených států na sebeobranu. V souvislosti se zabitím íránského generála Kásima Solejmáního americkým dronem to v rozhovoru pro ČT řekl saúdskoarabský ministr zahraničí Ádil Džubajr. Šéf tamní diplomacie také tvrdí, že vražda novináře Džamála Chášakdžího, k níž dal podle vyšetřovatelky OSN příkaz Rijád, je „velkým zločinem“, jehož pachatelé už však byli potrestáni.
11. 1. 2020|

Saudi Aramco zahájila obchodování na burze růstem o desetinu. Stala se nejhodnotnější firmou světa

Akcie ropné společnosti Saudi Aramco zahájily obchodování růstem o deset procent, což je povolené maximum. Firma se tak s hodnotou asi 1,9 bilionu dolarů (téměř 44 bilionů korun) stala největší na světě podle tržní kapitalizace, informovala agentura Reuters. Dlouho očekávaná primární veřejná nabídka akcií (IPO) firmy byla největší na světě.
11. 12. 2019Aktualizováno11. 12. 2019, 22:11|

OPEC se dohodl se spojenci na výraznějším snížení těžby. Zvýšení ceny ropy pomůže Aramcu

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci se dohodli na snížení těžby o dalších 500 tisíc barelů denně, uvedly zdroje agentury Reuters. Cílem dohody je podpořit ceny ropy a omezit nadbytečné dodávky suroviny na trh.
6. 12. 2019|

„Je načase tasit meč,“ říkali prý íránští velitelé před útokem na saúdské rafinerie

Čtyři íránští úředníci, kteří si přáli zůstat v anonymitě, řekli agentuře Reuters, že zářijový masivní útok na největší rafinerii ropy v Saúdské Arábii provedl Írán. Prý se účastnili schůzek, kde se útok plánoval. Írán zodpovědnost za útok odmítá. Přihlásili se k němu hútijští bojovníci, proti nimž Saúdská Arábie vede válku v Jemenu.
27. 11. 2019|