TÉMA

Džidda

Všichni podpořili územní celistvost Ukrajiny, řekl náměstek k jednání v Saúdské Arábii

Účast Číny na jednání o mírovém plánu Kyjeva v Džiddě byla zásadní, míní náměstek ministra zahraničí Jan Marian (nestr. za STAN). V pořadu Interview ČT24 potvrdil, že všechny zúčastněné státy souhlasily se zachováním územní celistvosti Ukrajiny. Poukázal i na změnu přístupu Západu ke střední Evropě, k níž došlo po začátku plnohodnotné ruské invaze, tamní státy mají nyní větší pochopení, míní Marian.
10. 8. 2023|

Česko dostalo pozvání na mírový summit o Ukrajině v saúdskoarabské Džiddě

Česko dostalo pozvání na summit v Saúdské Arábii, kde budou na začátku srpna jednat zástupci západních a rozvojových zemí o Ukrajině. Kdo za Českou republiku na setkání pojede, se nyní řeší. Informoval o tom mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.
30. 7. 2023Aktualizováno30. 7. 2023, 19:31|

Při přestřelce u amerického konzulátu v saúdské Džiddě zemřeli dva lidé

Nedaleko amerického konzulátu v saúdskoarabské Džiddě se ozbrojený muž dostal do přestřelky se členy bezpečnostních sil. O život podle agentury Reuters přišel nepálský strážce a také samotný útočník. Nikomu z amerických občanů se nic nestalo. Případ vyšetřuje policie. Konzulát USA se cílem útoku stal v minulosti už několikrát.
29. 6. 2023|

Izrael a Saúdská Arábie dostaly, co chtěly, Biden na Blízkém východě neuspěl, hodnotí analytici

Čtyřdenní cesta amerického prezidenta Joea Bidena na Blízký východ z minulého týdne měla posílit vliv Spojených států v tomto regionu, pro Bidena ale skončila bez jediného diplomatického úspěchu, což podle některých analytiků není překvapení. Tématy Bidenovy návštěvy v Izraeli a Saúdské Arábii byly zejména energetická a potravinová krize a role Izraele v regionu. A i když se americký prezident snažil apelovat i na dodržování lidských práv, dosáhl jen malých, pokud vůbec nějakých úspěchů, míní server The Times of Israel. Deník The Washington Post označil cestu za kontroverzní a Bidenovo setkání se saúdskoarabským korunním princem za „ostudné“.
18. 7. 2022|

„Budoucnost patří zemím, které dovolí lidem kritizovat své lídry bez strachu z represí,“ řekl Biden v Džiddě

Spojené státy zůstanou aktivním a angažovaným partnerem Blízkého východu a nedopustí, aby Írán získal jaderné zbraně, řekl Joe Biden na summitu zemí Perského zálivu. Americký prezident rovněž apeloval na lídry arabských států, aby zajistili ve svých zemích svobodu slova a dodržování lidských práv.
16. 7. 2022Aktualizováno16. 7. 2022, 17:21|

Saúdská Arábie otevřela vzdušný prostor všem dopravcům. Podle USA se to týká i letů z Izraele

Saúdská Arábie se rozhodla otevřít svůj vzdušný prostor všem leteckým dopravcům, kteří splňují podmínky pro přelety. S odkazem na prohlášení saúdskoarabského úřadu pro civilní letectví (GACA) o tom informuje agentura Reuters. Americký prezident Joe Biden, který v pátek odletí z Izraele přímo do saúdskoarabské Džiddy, krok Rijádu uvítal. Podle bezpečnostního poradce Bílého domu se rozhodnutí vztahuje i na lety z Izraele.
15. 7. 2022Aktualizováno15. 7. 2022, 06:02|

Saúdskoarabská ambasáda v Haagu se stala terčem střelby. Policie zadržela podezřelého

Terčem střelby se ve čtvrtek brzy ráno stala ambasáda Saúdské Arábie v nizozemském Haagu. Nikdo nebyl zraněn. Nizozemská policie již zadržela podezřelého, jeho motiv je zatím nejasný, informovala agentura Reuters.
12. 11. 2020Aktualizováno12. 11. 2020, 18:08|

Francie stojí po boku katolíků, prohlásil Macron v Nice, kde terorista v bazilice zabil tři lidi

Při útoku nožem v Nice zemřeli tři lidé, šest utrpělo zranění. Starosta města Christian Estrosi se domnívá, že šlo o teroristický útok. Jako takový už čin vyšetřuje protiteroristická prokuratura. Pachatele policisté postřelili a zadrželi. Dle Reuters policejní zdroj potvrdil, že útočník dekapitoval jednu ženu. V Avignonu policisté zastřelili muže, který ohrožoval kolemjdoucí pistolí a volal Alláhu akbar, informuje agentura. V Lyonu policie zadržela podezřelého Afghánce s nožem, píše AFP. Terčem útoku se ve čtvrtek stal také francouzský konzulát v saúdskoarabské Džiddě. V celé Francii platí nejvyšší stupeň varování před terorismem.
29. 10. 2020Aktualizováno29. 10. 2020, 23:50|

V Rumunsku ztroskotala loď vezoucí téměř 15 tisíc ovcí. Mnoho z nich se zřejmě utopilo

V rumunském přístavu Midia se v neděli převrátila nákladní loď převážející 14 600 ovcí. Záchranné složky pracují na tom, aby dostaly zvířata z plavidla ven. Informovala o tom agentura AFP. Všech 22 členů posádky, kterou tvořili Syřané, je v bezpečí. Příčina nehody je zatím nejasná.
25. 11. 2019|