TÉMA

Pavel Čížek

Dotace pomáhají rozvoji regionů. Podle Netolického ale někdy míří špatným směrem

Miliardy korun, které mají přispět k rozvoji regionů, zejména dopravy nebo zdravotnictví, míří z fondu Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) do krajů a obcí. Ty jen loni využily evropské dotace v hodnotě přesahující pět miliard korun na více než šest set projektů. Stát už také začíná chystat další programové období, které začne v roce 2028. Zásadní podle něj budou zkušenosti jednotlivých krajů.
22. 9. 2023|

Průmyslová zóna na letišti Líně se má zmenšit. Dohodu s obcemi a státem stvrdili krajští zastupitelé

Zastupitelé Plzeňského kraje v pondělí schválili dohodu s obcemi a ministerstvy průmyslu a dopravy o výrazném zmenšení průmyslové zóny na záložním armádním letišti Líně u Plzně. Automobilka Volkswagen tam zvažuje výstavbu továrny na baterie do elektroaut za 120 miliard korun. Stát, který takzvanou gigafactory podporuje, tam chce vybudovat strategický podnikatelský park (SPP). Pro zmenšení zóny ze současných více než sedmi set hektarů, což je plocha vedená v krajském územním plánu, zásadách územního rozvoje, na 280 hektarů hlasovalo 29 ze 43 přítomných zastupitelů.
4. 9. 2023Aktualizováno4. 9. 2023, 20:26|

Svitavy chtějí zvýšit bezpečnost provozu ve městě, hodlají přidat nové jednosměrky

Město Svitavy hodlá zavést nové jednosměrné ulice. Množství zaparkovaných vozidel v ulicích totiž podle radnice komplikuje obousměrný provoz. Řidiči se často dostávají do nepříjemných i nebezpečných situací, kdy musí couvat do křižovatky, aby z protisměru mohlo projet jiné auto, popsal místostarosta města Pavel Čížek (ODS).
3. 7. 2023|

Trať v Domažlicích potřebuje zmodernizovat. Desítky lidí nechtějí, aby nová kolej vedla přes jejich pozemky

Desítky obyvatel Domažlic odmítají plány na zdvojkolejnění tamní železniční trati. Jsou sice zvyklí, že jim kolem domů projíždějí vlaky, ale nová kolej, která je součástí plánované modernizace trati z Prahy do Mnichova, má vést přes jejich pozemky. Vlakové spojení by mělo být rychlejší a bezpečnější.
21. 6. 2023|

Jih i západ Česka, ale i Bavorsko. Na jednu jízdenku je možné jezdit napříč regiony i zeměmi

Cestující v autobusech a vlacích mohou mezi Plzeňským a Jihočeským krajem i bavorskými okresy Freyung-Grafenau, Cham a Regen jezdit na jednu jízdenku. Celodenní lístek Turista Plzeňskem a Bavorskem stojí v Česku pro jednotlivce 240 korun a pro rodinu s až pěti dětmi 360 korun.
18. 6. 2023|

Mezi jižními Čechami a třemi bavorskými okresy mohou lidé cestovat na jednu jízdenku

Cestující v autobusech a vlacích mezi Plzeňským a Jihočeským krajem i bavorskými okresy Freyung-Grafenau, Cham a Regen mohou z veké části jezdit na jednu jízdenku. Na vzájemném uznávání cestovních dokladů se dohodli zástupci těchto regionů. Projekt zahájili v Železné Rudě na Šumavě. Turisty má přimět více používat veřejnou dopravu a omezit jízdy autem.
14. 6. 2023Aktualizováno14. 6. 2023, 19:12|

Jedna aplikace, cena i sleva. Plzeň a Plzeňský kraj od dubna sjednotí systémy veřejné dopravy

Vedení města Plzně a Plzeňského kraje se rozhodla propojit od dubna své systémy veřejné dopravy. Ceny jízdného, včetně slev pro seniory a studenty, tak budou sjednocené. Na cesty, na které bylo potřeba několik karet nebo účtů u různých dopravců, už bude stačit jen jediná společná aplikace.
30. 3. 2023|

V neděli ještě pěšky, od pondělí už autem. Řidičům se otevře západní okruh Plzně

V neděli v noci se řidičům otevře západní okruh Plzně. Jde o největší a nejdražší stavbu, kterou dosud realizoval Plzeňský kraj. Stavba druhé etapy okruhu, který má v každém směru jeden pruh, stála 2,2 miliardy korun, z toho 1,54 miliardy je dotace EU. Úsek propojí sever Plzně a hlavní tah z Karlových Varů s dálnicí D5 a ulehčí dopravně přetíženému středu města, uvedl plzeňský hejtman Rudolf Špoták (Piráti). Před otevřením si dokončený úsek mohla prohlédnout veřejnost – zatím bez aut.
19. 2. 2023Aktualizováno19. 2. 2023, 19:21|

Nový přivaděč ze Stříbra na dálnici D5 je kompletní. Řidiči už nemusí jezdit serpentinami

Plzeňský kraj otevřel druhou část přivaděče ze Stříbra na dálnici D5. Nová komunikace nahradila problematické části té původní, především teď řidiči nemusejí jezdit přes komplikované serpentiny. Stavba a přišla na 160 milionů, většina peněz byla z evropského programu IROP.
9. 1. 2023|

Primátor Plzně nesouhlasí s tím, jak vláda informuje o zvažované gigafactory

Nový primátor Plzně Roman Zarzycký (ANO) nesouhlasí s tím, jak vláda komunikuje o zvažovaném projektu továrny na baterie do elektroautomobilů, takzvané gigafactory, na záložním armádním letišti v Líních u Plzně. Zarzycký proto v neděli zaslal otevřený dopis předsedovi vlády Petru Fialovi (ODS).
23. 10. 2022|

Vznikají další nové koalice. Jasno už má Jindřichův Hradec, Nový Jičín či Svitavy

Další města v Česku už mají jasno v tom, kdo je povede v příštích čtyřech letech. Například v čele Nového Jičína zůstane stávající koalice ANO, KDU-ČSL, ODS a Strana Zelených s Piráty, TOP 09 a STAN.  Karvinou povede ČSSD, která volby vyhrála s více než 51 procenty. Ke spolupráci ale zřejmě přizve ANO. V Jindřichově Hradci na jihu Čech se vítězné ANO domluvilo na koalici s ODS, STAN a hnutím Společně s Piráty. Ve Svitavách bude vládnout Sdružení pro město Svitavy spolu s ODS, KDU-ČSL a 3PK – Pro prosperující Svitavy. Dohoda vzniká už i v Kroměříži.
29. 9. 2022Aktualizováno29. 9. 2022, 21:43|

Na Modravě otevřeli staronový most, místo ze smrku je z modřínu

Správa šumavského národního parku otevřela na Modravě opravený hradlový most. Ten byl od loňského podzimu kvůli špatnému technickému stavu zavřený. Most je historickou památkou a zároveň jím vede i cyklostezka. Právě kvůli tomu chtělo vedení rezervace stihnout práce ještě před začátkem prázdnin, jenže kvůli dlouhé zimě se to nakonec nepovedlo.
21. 7. 2022|

Hnutí STAN se připravuje na mimořádný sněm. Z regionů zaznívá, že obměna předsednictva má být výrazná

Vedení hnutí Starostové a nezávislí se kvůli kauze Petra Hlubučka (STAN) na mimořádném sněmu dočká obměny. Starostové pro Liberecký kraj (SLK), kteří v tomto regionu s hnutím STAN spolupracují, podle svého předsedy Martina Půty chtějí debatovat o budoucnosti spolupráce obou uskupení.
20. 6. 2022|

Na Plzeňsku by měly dalších deset let jezdit České dráhy

Na Plzeňsku a v Českém lese budou dál jezdit České dráhy (ČD), jednomyslně to schválili krajští radní. Jde přibližně o třetinu dopravního výkonu osobních vlaků v Plzeňském kraji. Desetiletý kontrakt, který začne od prosince 2023, je zhruba za čtyři miliardy korun. Ve hře byly ještě společnosti Arriva a Leo Express.
6. 6. 2022Aktualizováno6. 6. 2022, 14:17|

Slevy ve středočeské a pražské dopravě budou stejné. Plzeňský kraj sjednotí jízdné se státem

Středočeští zastupitelé schválili upravené tarify Pražské integrované dopravy (PID) ve Středočeském kraji a Středočeské integrované dopravy (SID). Sjednotili tím jízdné pro cestující starší 70 let v autobusech a vlacích. Dosud si tito senioři ve vlacích kupovali jízdní doklad a nemohli využívat výhod časového kuponu. Cestování autobusy ale měli zdarma. Ke změnám dochází i v Plzeňské dopravě. Tamní radní odsouhlasili sjednocení slev pro studenty a seniory se státem.
28. 3. 2022|

Obchvat Brodu zrychlí dopravní dostupnost Sušicka. Stavba silnice se připravovala 15 let

V obci Brod na Klatovsku ve směru na Sušici vzniká téměř čtyři kilometry dlouhý obchvat za bezmála sto čtyřicet milionů korun. Zrychlí cestu řidičům z Plzně přes Klatovy a Plánici do Sušice. Stavba musí být hotová do konce letošního října kvůli dotaci, a také proto, že na ni navazuje oprava průtahu Kolincem s výstavbou kanalizace a chodníků.
24. 3. 2022|

Piráti vypovědí v Plzeňském kraji koaliční smlouvu. Neporušili jsme ani čárku, zní z ODS

Piráti vypovědí koaliční smlouvu v Plzeňském kraji, kde koalici tvoří uskupení STAN + Piráti a ODS + TOP 09. Rozhodli o tom v sobotu členové Pirátské strany. Vadí jim mimo jiné Roman Jurečko v představenstvu Klatovské nemocnice. Ten zdůvodnění Pirátů považuje za záminku. Náměstek plzeňské hejtmanky pro ekonomiku, investice a majetek Pavel Karpíšek (ODS) v reakci na prohlášení Pirátů řekl, že o nastalé situaci budou strany jednat. ODS a TOP 09 ale podle něj koaliční smlouvu neporušily.
29. 1. 2022Aktualizováno29. 1. 2022, 13:56|

Frekventovaná silnice z Janovic do Nýrska je opravená. Práce stály osmdesát milionů

Plzeňský kraj otevřel opravenou silnici druhé třídy z Janovic nad Úhlavou do Nýrska, po které denně projede až tisíc aut. Skoro sedmikilometrový úsek kraj opravil za 80 milionů korun, uvedl náměstek hejtmana Pavel Čížek (STAN). Stavbu v podhůří Šumavy, která se připravovala několik let, podpoří více než 80 procenty evropský program IROP. Hejtmanství podle Čížka v minulých letech opravovalo silnice na Šumavě, aby podpořilo obce i turistiku, a teď přicházejí na řadu přivaděče k hlavním tahům.
26. 11. 2021|

Plzeňský kraj chce od Českých drah pokutu za nedodržení komfortu cestování

Plzeňský kraj uložil Českým drahám pokutu přes tři miliony korun za porušení smluvních povinností na tratích z Plzně do Českých Budějovic a z Plzně do Chebu v roce 2019. Dopravce podle kraje nedodržel zajištění dostatečného komfortu cestování, protože nasadil vozidla nižší kvality, která neměla například Wi-Fi připojení, klimatizaci, lepší sedadla a vakuové toalety.
18. 10. 2021|

Najít kompromis pěti stran bude obtížné, míní Ludvík a Pilný. Nevidím důvod, oponoval Bursík

Rozložení Poslanecké sněmovny po říjnových volbách povede k novému kabinetu, o jeho podobě teď politické strany vyjednávají. Největší šanci na sestavení vlády má koalice SPOLU, tedy ODS, KDU-ČSL a TOP 09, s koalicí PirátiSTAN. O povolebním vyjednávání a úkolech pro budoucí ministry v pořadu Události, komentáře debatovali bývalí šéfové resortů zdravotnictví, financí a životního prostředí Miloslav Ludvík (ČSSD), Ivan Pilný a Martin Bursík.
13. 10. 2021|

Plzeňské nádraží projde opravou za plného provozu. Zachovat má noblesní rakousko-uherský styl

Začala oprava víc než sto let staré výpravní budovy hlavního nádraží v Plzni, Správa železnic (SŽ) zrekonstruuje objekt od základů po střechu. Práce na památkově chráněném objektu by měly trvat dva a půl roku. Správa železnic za ně zaplatí téměř 670 milionů korun. Navazují na opravy kolejišť a nástupišť z minulých let.
17. 8. 2021|

Po srážce vlaků u Domažlic starostové požadují výstavbu dvoukolejné trati

Kolem plánované modernizace trati na Domažlicku, kde došlo 4. srpna u Milavčí k tragické srážce vlaků, se ozývají nespokojené hlasy. Plzeňský kraj i starostové tamních obcí požadují, aby ministerstvo dopravy změnilo projekt a celá trať byla dvoukolejná. Jejich zástupce to během pondělí řešil také v bavorském Chamu. I tam budou žádat vybudování bezpečnějšího koridoru z Mnichova až do Prahy.
16. 8. 2021|

Plzeň se chce zaměřit na stavbu cyklostezek, kraj dá ještě letos 32 milionů

Plzeň chce zlepšit podmínky pro cyklisty. Město tak reaguje na nárůst cyklistické dopravy v době epidemie a s tím taky spojené stížnosti. Tam kde nejsou cyklostezky, tak musí lidé jezdit po frekventovaných silnicích nebo nebezpečným terénem. Přidá se i Plzeňský kraj, který letos plánuje investovat do podpory cykloturistiky 32 milionů.
17. 6. 2021|

Plzeňský kraj požaduje po Arrivě šest milionů za neodjeté spoje z loňského léta

Plzeňský kraj požaduje po firmě Arriva přes šest milionů korun jako sankci za desítky neodjetých spojů loni v červnu a červenci. Kraj chce částku strhnout z měsíčních zálohových plateb nebo z bankovní záruky. Na pondělním jednání krajského zastupitelstva to řekl náměstek hejtmanky Pavel Čížek (STAN). Jde o nejvyšší pokutu, kterou kraj za 20 let své existence veřejnému dopravci udělil. Arriva nároky kraje zkoumá, jedná s ním a zvažuje další postup.
16. 6. 2021|