TÉMA

Kalábrie

Migrace si za posledních deset let vyžádala přes 63 tisíc životů. Nejtragičtější byl loňský rok, ukazují data OSN

Na „cestě za lepší budoucností“ zemřelo podle OSN za posledních deset let přes 63 tisíc běženců. Poslední zpráva Mezinárodní organizace pro migraci navíc hovoří o tom, že většina z nich utonula, skoro polovina z těchto obětí pak přišla o život ve Středozemním moři. Situace se navíc v posledních letech zhoršuje.
27. 3. 2024|

Po Řecku rozsáhlé požáry trápí i další jihoevropské země, nasadily proti nim letadla

Stovky hasičů bojují s požáry v Portugalsku a Chorvatsku, kde se plameny přiblížily až na 12 kilometrů k Dubrovníku. V noci na středu o tom informovala agentura Reuters, podle níž byla v obou zemích nasazena i hasicí letadla. S lesním požárem nedaleko střediska Kemer v turisty oblíbeném regionu Antalya bojují i turečtí hasiči. Dále také hoří na Rhodosu a dalších řeckých ostrovech.
26. 7. 2023Aktualizováno26. 7. 2023, 12:30|

Při obří razii proti italské mafii tisíce policistů v Evropě a Latinské Americe zadržely přes sto lidí

Policie v osmi evropských zemích a také v Brazílii či Panamě zasahovala proti italské mafii 'Ndranghetě. Zatčeno bylo podle médií přes sto lidí. Operace, která zahrnovala sto padesát razií, se účastnily téměř tři tisíce policistů. Úřady zadržely velké množství peněz, drog a zbraně. Podle agentury EFE jde o největší zásah proti uvedené mafii a její síti obchodu s drogami z Jižní Ameriky. Někteří zadržení jsou podezřelí i z prodeje zbraní do Kolumbie.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 22:17|

U Itálie se rozlomila loď s migranty, zahynulo přes padesát lidí

Nejméně 59 lidí zahynulo po rozlomení lodi převážející migranty ve Středozemním moři. Podle prvních informací záchranářů přetížené plavidlo neodolalo rozbouřenému moři. Neštěstí se stalo u břehů Kalábrie u obce Steccato jižně od města Crotone, podle italských médií se loď pokoušela přistát.
26. 2. 2023Aktualizováno26. 2. 2023, 21:24|

Výkyvy počasí ztěžují výrobu parfémů. Dopadají na pěstitele květin

S nižší produkcí se potýkají francouzští pěstitelé květin, které k výrobě vůní používají parfuméřské značky. Za problémy stojí klimatické změny, zejména sucho a vysoké teploty. Nedostatek vláhy a extrémní počasí přitom mění nejen množství úrody, ale i intenzitu vůně, kterou různé rostliny vydávají. S obtížemi se navíc musí tradiční zemědělci potýkat v době, kdy se v tomto mnohamiliardovém odvětví mluví o syntetických alternativách, které je snazší obstarat, kontrolovat a patentovat, píše agentura Bloomberg.
5. 11. 2022|

Kokain za 25 miliard objevili celníci v italském přístavu mezi nákladem banánů a arašídů z Jižní Ameriky

Celníci v jihoitalské Kalábrii zajistili mimo jiné mezi nákladem banánů, oříšků a pepře z Jižní Ameriky více než tři tuny čistého kokainu. S odvoláním na místní úřady o tom informuje agentura ANSA. Podle ní by se toto množství dalo na černém trhu prodat asi za miliardu eur (zhruba 25 miliard korun).
31. 12. 2021|

V obřím procesu s kalábrijskou mafií dostalo tresty vězení sedmdesát lidí

Soud v italské Kalábrii vynesl verdikt nad 91 členy italské mafie 'Ndrangheta nebo lidmi s ní spojenými –⁠ přičemž sedmdesát jich odsoudil. Někteří z nejnebezpečnějších členů uskupení dostali dvacet let vězení, jak žádala prokuratura. Odsouzeni byli mimo jiné za spojení s mafií, pokus o vraždu, obchod s drogami, praní špinavých peněz, vydírání a nelegální držení zbraní. Je to největší proces s italskou mafií od 80. let minulého století. S dalšími 355 obžalovanými soud pokračuje a očekává se, že potrvá dva roky.
7. 11. 2021|

Jižní Itálie je v plamenech, nedaleko Říma evakuovali desítky lidí. V Řecku se situace stabilizovala

Středomoří dál sužují vysoké teploty a požáry. Nedaleko Říma se muselo evakuovat několik desítek lidí, oheň se rychle šíří v přírodní rezervaci Monte Catillo asi dvacet kilometrů od okraje metropole. Hoří i na několika dalších místech jižní Itálii. V Řecku se hasičům poprvé po dvou týdnech podařilo dostat všechna ohniska pod kontrolu. V Alžírsku zadrželi 22 lidí podezřelých ze založení nejničivějších požárů v historii země. Lesní požáry na východě Sibiře již poničily plochu velkou skoro jako Česko. Kvůli sporu politiků nemohou požáry v Bosně hasit armádní vrtulníky.
13. 8. 2021Aktualizováno13. 8. 2021, 20:02|

V Itálii začal velký proces s mafií 'Ndrangheta. Obžalovaných je přes tři sta

V Itálii začal největší proces s mafií od 80. let minulého století. Před soudem stanou lidé podezřelí z příslušnosti ke kalábrijské mafii 'Ndrangheta, v současnosti nejmocnější italské mafiánské skupině. Obžalováno je celkem 325 lidí, svědků je pak přes devět set. Očekává se, že padne obvinění z vražd, obchodů s drogami, praní špinavých peněz, vydírání i ze zneužití veřejné funkce.
13. 1. 2021Aktualizováno13. 1. 2021, 19:44|

Jeden z největších zásahů proti mafii v Itálii. Policie pozatýkala přes tři stovky lidí

Italská policie provedla obří zátah proti kalábrijské mafii, při němž zatkla 334 lidí. Další téměř stovka osob je v této kauze vyšetřována, několik podezřelých bylo zatčeno také ve Švýcarsku, Německu a Bulharsku.
19. 12. 2019|

Při záplavách na jihu Francie zahynuli nejméně čtyři lidé. Voda opět zalila i centrum Benátek

Záplavy na jihovýchodě Francie si vyžádaly nejméně čtyři mrtvé. S odvoláním na úřady departementu Var o tom informovala agentura AFP. Nejméně jeden další člověk se dál pohřešuje. Jednoho pohřešovaného hlásí také sever Itálie, který už od počátku listopadu sužují bouřky doprovázené vydatným deštěm. Voda opět zaplavila i centrum Benátek.
24. 11. 2019Aktualizováno24. 11. 2019, 23:15|
Italská mafie

Sacra Corona Unita: od oliv ke zbraním a drogám

Původně měla být novou, lepší Camorrou. Od vedení neapolské mafie se ale brzy odstřihla a utvořila vlastní, samostatně funkční jednotku. Na zemědělském jihu se sice poohlížela po výdělku z produkce oliv nebo vína, postupně ale skončila u výdělečnějších komodit – podvodů, zbraní nebo drog a navázala u toho spojenectví i s čínskou Triádou nebo japonskou Jakuzou.
6. 8. 2017|

‘Ndrangheta: nenápadná kalábrijská záruka kriminální serióznosti

Není ani zdaleka tak známá jako její mafiánské příbuzné z jiných částí Itálie. Přesto je svým vlivem i výdělky s přehledem zastíní. Jen v roce 2014 si přišla na více peněz než McDonalds a Deutsche Bank dohromady. Vydělává na obchodu s drogami, praní špinavých peněz nebo likvidaci toxického odpadu. 'Ndrangheta se neštítí vydírání, politické korupce ani vraždění.
5. 8. 2017|