TÉMA

Charleroi

Belgie potrestala vysokého policejního představitele za smrt Slováka. Přijde o část platu a možnost povýšení

Za smrt Slováka Jozefa Chovance potrestaly belgické úřady druhého nejvýše postaveného policistu v zemi. Šéf letištní policie André Desenfants přijde na dva měsíce o část platu a pět let nebude moci být povýšen. Chovanec zemřel po policejním zákroku na letišti v Charleoi v roce 2018.
28. 6. 2021|

„Žádná velká škoda, pokud ho ztratíme.“ Belgická média zveřejnila detaily o smrti Slováka

Belgická média v pondělí zveřejnila detaily k smrti Jozefa Chovance, který v únoru 2018 zemřel po potyčce s policií ve městě Charleoi v tamní cele. Případ otřásl veřejností zejména proto, že ze záběrů z vězeňské kamery je poznat, že se policisté v cele smějí a jedna policistka zvedá ruku v nacistickém pozdravu, zatímco další policisté na zraněném muži klečí. „Žádná velká škoda, pokud ho ztratíme,“ komentuje na kamerových záznamech zdravotní sestra stav umírajícího Slováka.
1. 9. 2020Aktualizováno1. 9. 2020, 15:22|

Belgická policie čelí skandálu kvůli brutálnímu zákroku, po němž zemřel zadržený Slovák

Belgická policie vyšetřuje smrt Slováka, který zemřel před dvěma lety v místní nemocnici po zatčení na letišti v Charleroi. Jeho rodina tvrdí, že se stal obětí policejního násilí, a stěžuje si na pomalý postup belgické justice. Ve středu některá belgická média zveřejnila záběry z vězeňské kamery, na nichž se policisté v cele smějí a jedna policistka zvedá ruku v nacistickém pozdravu, zatímco další policisté na zraněném muži klečí.
20. 8. 2020Aktualizováno20. 8. 2020, 22:01|

České počítačové hry ovládly festival v Charleroi. „Můžeme se od vás učit,“ chválí belgický organizátor

Elitním českým tvůrcům počítačových her patří nejvýznamnější belgický herní festival Meet&Build. Šest českých studií na něm předvádí svá díla sahající od artové produkce přes edukativní hry až po virtuální realitu. Podle organizátorů je český herní průmysl vzhledem k velikosti země nebývale úspěšný. Herní firmy se většinou shodují, že trh v západní Evropě či Spojených státech je pro jejich produkci klíčový.
23. 11. 2019|