TÉMA

Lukáš Bíba

Czech Press Photo vyhrála fotografie z masakru v ukrajinské Buče

Hlavní cenu v soutěži Czech Press Photo 2022 vyhrál snímek volného fotografa Vojtěcha Dárvíka Mácy Masakr v Buče. Je ze série fotografií, která dokumentuje válečné události v ukrajinských městech Buča a Irpiň. Mezinárodní porota vítězný snímek vybrala z více než šesti tisíc prací, které do 28. ročníku soutěže přihlásilo 234 autorů z Česka a Slovenska. Lidé si budou moci nejlepší snímky z fotožurnalistické soutěže prohlédnout od středy do konce července v Národním muzeu.
31. 1. 2023Aktualizováno31. 1. 2023, 23:15|

Vítěz Czech Press Photo za rok 2021 je hrozivým „výtvarným dílem“ moravského tornáda

Fotografií roku 2021 se stal snímek Petra Topiče, který zachytil následky ničivého tornáda na jižní Moravě. Spolu s dalšími oceněnými snímky sedmadvacátého ročníku soutěže Czech Press Photo je k vidění na výstavě v Národním muzeu.
20. 1. 2022Aktualizováno20. 1. 2022, 17:06|
Newsroom ČT24

Fotografie z demonstrace využili ve svůj prospěch „rouškaři“ i „nerouškaři“. Nemůžeme tomu zabránit, zoufají jejich autoři

Chtějí zachytit ty nejzajímavější okamžiky. V pravou chvíli zmáčknout spoušť, zobrazit realitu, atmosféru, příběh. Taková je práce reportážních fotografů. Jejich snímky se ale často vytrhávají z kontextu, používají se bez komentáře nebo bez ostatních obrázků, které dokreslují realitu. Na nedělní demonstraci na Staroměstském náměstí proti vládním koronavirovým opatřením, která končila násilím, se to stalo minimálně dvěma známým českým fotoreportérům. Kvůli nenávistným komentářům a nepochopení je například skryli na sociálních sítích. Co přesně se stalo a jak tomu zabránit, zjišťoval pořad Newsroom ČT24.
24. 10. 2020|

Symbol složité situace. Podívejte se na nejlepší fotografie a videa Czech Press Photo 2019

Fotografie roku 2019 zachycuje českou vlajkou nad demonstrací na pražské Letné, kam letos v červnu proti vládě Andreje Babiše přišlo protestovat více než 200 tisíc lidí. Autorem vítězného snímku 25. ročníku Czech Press Photo je Lukáš Bíba z mediálního domu Economia. Porotci vybrali také vítěze osmi fotokategorií a nejlepší novinářská videa – v této sekci výrazně uspěli Reportéři ČT.
22. 11. 2019|