TÉMA

Dolní Dvořiště

První česká dálnice se blíží k rakouským hranicím, začala stavba D3 od Nažidel k Dolnímu Dvořišti

Začala stavba příhraničního úseku dálnice D3, který zejména zjednoduší cestování do Rakouska. Částečně využije trasu nynějšího silničního obchvatu Dolního Dvořiště. Práce na něm by měly skončit v roce 2026, několik měsíců po něm by měl být hotový také navazující úsek, který odvede dopravu ze „silnice smrti“ u jihočeské obce Nažidla. Jeho stavbu chce Ředitelství silnic a dálnic rovněž zahájit ještě letos.
9. 1. 2024Aktualizováno9. 1. 2024, 19:02|

Dopravu na jihu Čech a Vysočině zkomplikovalo sněžení

Dopravu na jihu Čech komplikovalo celý den sněžení. Neprůjezdný byl večer téměř tři hodiny hlavní tah na Rakousko I/3 ve směru z Velešína na Dolní Dvořiště. Silnici blokovaly kamiony. Před 22:00 silničáři komunikaci zprůjezdnili, sdělil novinářům jihočeský policejní mluvčí Miroslav Šupík. Dispečer jihočeských silničářů večer řekl, že kamiony těžko projíždí i kopec u Netřebic na silnici I/3. Problémy byly také na Vysočině, například na hlavních tazích u Habrů na Havlíčkobrodsku, Želetavy na Třebíčsku, na silnici I/19 mezi Starým Pelhřimovem a Zlátenkou, informovala mluvčí krajské policie Dana Čírtková.
1. 12. 2023Aktualizováno1. 12. 2023, 23:31|

Na konci roku bude v Česku ve výstavbě 210 kilometrů dálnic, řekl Mátl

Koncem letošního roku bude v Česku rozestavěných rekordních víc než 210 kilometrů dálnic, ze základní dálniční sítě chybí dobudovat zhruba 650 kilometrů. Řekl to šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl. Věří, že hotovo by mohlo být do deseti let. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) uvedl, že příští rok se otevře 118 kilometrů nových dálničních úseků a spustí se výstavba 93 kilometrů dálnic. O financování výstavby chce jednat s opozicí.
10. 11. 2023Aktualizováno10. 11. 2023, 21:08|

Dálnice povede z Budějovic na hranice o rok později, připouští ŘSD. Stavbu zdrží bažinatý terén u Kaplice

O rok déle, než silničáři předpokládali, potrvá stavba dálnice D3 od Českých Budějovic na rakouské hranice u Dolního Dvořiště. V rozhovoru pro ČTK to připustil šéf Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl. Složitější bude stavba dálnice u Kaplice, kde je problém s podložím. Dřívější plány ŘSD předpokládaly, že napříč Jihočeským krajem by se mohlo po dálnici jezdit v roce 2025, nově silničáři uvádějí až rok 2026.
16. 10. 2022Aktualizováno16. 10. 2022, 15:19|

Na dva měsíce se uzavírá důležitá silnice na jihu Čech. Podnikatelé z okolí Lipna se zlobí

Řidiči na jihu Čech musejí od úterý počítat s velkými komplikacemi a zdržením. Startuje totiž kompletní oprava silnice na trase Dolní Dvořiště – Vyšší Brod. Důležitá komunikace bude úplně uzavřena v obou směrech. Trasu v létě využívají zejména turisté a vodáci, kteří míří na Lipensko. Silnice měla být opravená už před sezonou, kraj ale musel vybrat náhradního zhotovitele.
16. 8. 2022|

Dopravní policie má nový speciální tým. Měl by řešit mimořádné události jako hromadné nehody či doprovod vojáků

Česká dálniční síť roste a přizpůsobuje se tomu i policie. Od začátku roku zřídila speciální oddělení dohledu, které má řešit všechny mimořádné akce –⁠ hromadné dopravní nehody, větší uzavírky nebo doprovody vojáků a nadměrných nákladů. Podle ředitele dopravní policie nové oddělení uleví krajským hlídkám.
10. 1. 2022|

S rozvolněním covidových opatření některé podniky zdražily. Najdou se ale i položky, které si drží cenu

S obnovením provozu po uvolnění koronavirových zákazů část podniků zdražila. Třeba někteří kadeřníci nebo restauratéři zvýšili ceny až o deset procent. Důvodů je víc, jednak kompenzace předchozích ztrát, ale třeba i vyšší náklady na energie, nájmy nebo suroviny. Přesto se najdou položky, které nezdražují. Aktuálně k nim patří sezonní potraviny anebo třeba vepřové maso.
7. 7. 2021|
Paměťová stopa

Služba na státní hranici není nic, na co bych rád vzpomínal, říká bývalý pohraničník Jaroslav Sviták

V 70. letech byl Jaroslav Jakub Sviták členem pohraniční stráže na jihu Čech. Aktivně hlídali státní hranici a bránili lidem, kteří chtěli z totalitního Československa pryč. Sviták popisuje propracovaný systém udavačů, výslechy zadržených lidí i používání samostatně útočících smeček psů.
22. 12. 2020|

Kontroly na hranicích začínají v pondělí ráno. Policisté budou měřit teplotu

Kdo bude v těchto dnech přejíždět západní a jižní české hranice na dálničních a některých dalších hraničních přechodech, hrozí mu zdržení. Vláda v sobotu připravila soubor opatření, kterými chce omezit šíření nového typu koronaviru v republice. Patří mezi ně i namátkové hraniční kontroly s měřením teploty cestujících. Zároveň budou lidé na silnicích i ve vlacích dostávat informační letáky ve čtyřech jazycích.
8. 3. 2020|
Doporučujeme

Proč to šlo a proč to nejde? Nejvíc kilometrů dálnic vzniklo v 70. a nultých letech, jinak se v Česku paběrkovalo

Dálnice se u nás v různých dekádách stavěly i nestavěly, stavěly více či méně, někdy vůbec a nakonec se všichni vymlouvali na všechny, když vysvětlovali, proč se slibuje, že se bude stavět a nestavělo se. Cimrmanovské střídání fáze očekávání s fází zklamání je u výstavby dálnic v Československu a Česku příznačné a revoluce na něm vlastně nic nezměnila. I když důvody, proč to nejde, byly za socialismu a za kapitalismu trochu jiné.
25. 11. 2019Aktualizováno30. 11. 2019, 12:09|