TÉMA

Bazilika

Do baziliky v Jablonném v Podještědí se po rekonstrukci vrátily bohoslužby

Bazilika svatého Vavřince a svaté Zdislavy v Jablonném v Podještědí na Liberecku, která patří mezi národní kulturní památky, opět slouží bohoslužbám. Přes dva roky byla uzavřená během částečné opravy za více než šedesát milionů korun. Většinu nákladů zaplatí církev z evropské dotace. Bazilika je jednou z nejcennějších barokních památek v Libereckém kraji. Postavená byla v letech 1699 až 1729 a její vnitřní prostory jsou tvořeny soustavou elipsoidů. Nad středním z nich je 34 metrů vysoká kopule. Od října 2021 řemeslníci obnovovali právě její vnitřní část.
30. 11. 2023|

Ve Velehradu se konají Dny lidí dobré vůle. Letos připomínají sto let od úmrtí arcibiskupa Stojana

Ve Velehradu na Uherskohradišťsku začaly Dny lidí dobré vůle. Připomínají příchod slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Běžně se jich účastní kolem třiceti tisíc lidí. Letošní slavnosti jsou také připomínkou 100 let od úmrtí olomouckého arcibiskupa a politika Antonína Cyrila Stojana. Vrcholem programu bude středeční národní pouť, kterou každoročně navštěvují také zástupci Vatikánu.
4. 7. 2023Aktualizováno4. 7. 2023, 23:30|

Výzkumníci našli pod podlahou baziliky na Starém Brně dosud neznámý hrob

Pod podlahou baziliky Nanebevzetí Panny Marie na Mendlově náměstí v Brně objevili odborníci dosud neznámý hrob. Další výzkum by měl odhalit, komu patří. Na hrobku narazili, když georadarem mapovali prostor pod chrámem. Hlavním cílem jejich výzkumu přitom bylo upřesnění polohy hrobu zakladatelky kláštera na Starém Brně Elišky Rejčky a jejího druha Jindřicha z Lipé.
12. 4. 2023|

Soňa Červená vystoupila v papežské bazilice v Římě jako svatá Ludmila

V papežské bazilice sv. Jana v Lateránu zaznělo ve čtvrtek večer oratorium Nádech věčnosti, které vzniklo k poctě svaté Ludmily. Hlavní role se zhostila pěvkyně Soňa Červená, která nastudovala part české světice v italštině. Scénické provedení skladby bylo z největších kulturních akcí pořádaných u příležitosti českého předsednictví v Radě EU. V publiku zasedli zástupci Česka i Vatikánu.
30. 9. 2022|

Praha má novou baziliku. Papež udělil čestný titul kostelu svaté Ludmily na náměstí Míru

Papež František povýšil kostel svaté Ludmily na pražském náměstí Míru na baziliku. Slavnostní vyhlášení by se mělo konat v polovině září. České televizi to potvrdil mluvčí pražského arcibiskupství. Čestný titul baziliky se propůjčuje významným kostelům podle uvážení hlavy římskokatolické církve. Na světě tento titul drží 1861 kostelů, v Česku je jich nově šestnáct.
10. 8. 2022|

V Barceloně slavnostně odhalili zatím nejvyšší věž baziliky Sagrada Família

Několik tisíc lidí ve středu večer v Barceloně přihlíželo slavnostnímu odhalení nové věže baziliky Sagrada Família, na jejímž vrcholku ve výšce 138 metrů se poprvé rozsvítila obrovská skleněná hvězda. Věž Panny Marie, která je nyní nejvyšší věží tohoto stále nedostavěného chrámu, u příležitosti církevního svátku Neposkvrněného Početí Panny Marie požehnal barcelonský arcibiskup a kardinál Juan José Omella a videoposelství k této události zaslal i papež František.
8. 12. 2021|

Česko si připomíná svatého Václava, ve Staré Boleslavi otevřeli nově zrekonstruovanou baziliku

Lidé v Česku si připomínají národního světce a patrona svatého Václava. Ve Staré Boleslavi, kde byl kníže zřejmě v roce 935 zavražděn, byla po rekonstrukci slavnostně otevřena bazilika nesoucí jeho jméno. Akce spojené se svatým Václavem se konaly i na dalších místech republiky. Ve Valdštejnském paláci v Praze odsloužili ekumenickou bohoslužbu a v Budči na Kladensku pořádali komentované prohlídky kostela svatého Petra a Pavla.
28. 9. 2021Aktualizováno28. 9. 2021, 19:54|

Česko vzpomíná smrt svatého Václava. V Boleslavi se otevře opravená bazilika

V pondělí začaly tradiční oslavy zemského světce a přemyslovského knížete Václava, jehož mučednickou smrt si věřící každoročně připomínají 28. září. Už vpředvečer svátku Prahou prošel průvod s kopií Palladia za požehnání metropoli i vlasti, hlavní slavnost pak připadá na úterý, kdy proběhne i Svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi.
27. 9. 2021|

Velehrad se začal plnit poutníky, slavnosti připomínají i arcibiskupa Stojana

Cyrilometodějské slavnosti na Velehradě patří k nejvýznamnějším církevním svátkům v zemi. Od rána se obec začala plnit poutníky a návštěvníky Dnů lidí dobré vůle, na setkání dorazily také desítky vozíčkářů. Od dopoledne se konají bohoslužby, prezentuje se Charita a další organizace. Podle starosty Velehradu Aleše Mergentala (nez.) je hezké vidět, jak obec opět žije. Poutníci také od neděle pokračují v ručním přepisování bible, hotovo by mohlo být do pěti let.
4. 7. 2021Aktualizováno4. 7. 2021, 22:31|

Okno baziliky na Hostýně možná zaplní mozaika Cyrila a Metoděje podle sto let staré předlohy

Tři sta let nevyužívané okno na stěně baziliky na Svatém Hostýně by mohla zaplnit monumentální keramická mozaika svatého Cyrila a Metoděje. V těchto dnech ji po dvou letech práce dokončili akademičtí sochaři Paříkovi. Mozaika je složená z 24 keramických segmentů a zabírá plochu dva na tři metry. Světci jsou na ní vyobrazeni do těch nejmenších detailů.
23. 5. 2021|

Místo mafie raději boxovat do kostela. Neapolská bazilika láká mladé

Katolický kostel v italské Neapoli se vedle věřících pravidelně otevírá i zájemcům o box. Nadšení nezaměstnané mládeže je takové, že tamní kněz musí mnoho sportuchtivých pro nedostatek místa odmítat. Své potomky do ringu vodí i otcové, kteří pracovali pro místní mafii a chtějí pro děti lepší budoucnost.
24. 11. 2019|