TÉMA

Eva Braunová

Smyčka kolem Hitlera se definitivně utáhla. Před 75 lety padl Berlín

Bitva o Berlín, která se odehrála před 75 lety, byla posledním velkým soubojem Sovětského svazu a Hitlerovy třetí říše v Evropě. Dobytí hlavního města nacistické říše bylo pro Sověty otázkou prestiže, stejně jako skutečnost, že se poté ocitla většina střední a celá východní Evropa ve sféře vlivu jejich režimu.
2. 5. 2020|
1945

Poslední lkaní propagandy: Vůdce padl

Ještě 20. dubna nacistický ministr propagandy Joseph Goebbels opěvoval Adolfa Hitlera coby nejstatečnější srdce Německa. O deset dní později spáchal vůdce třetí říše ve svém berlínském bunkru sebevraždu, zhrzený generalitou i vlastním národem. O posledních hodinách muže, který šest let týral Evropu, se ovšem veřejnost nedozvěděla víc, než že „hrdinně padl“. Poslední dubnový den od jeho smrti uplynulo třičtvrtě století. Připomínáme starší výroční text webu ČT24.
30. 4. 2020|

Hitlerův cylindr i Heydrichův dopis. Židy pobouřila dražba nacistických předmětů

V přepočtu milionové částky vynesla kontroverzní dražba v Německu. Mnichovský aukční dům nabídl stovky osobních věcí Adolfa Hitlera a dalších představitelů nacistického režimu. Vedení Evropské židovské obce akci odsoudilo. Obávalo se, že ji zneužijí neonacisté. Ředitel aukčního domu ale kritiku odmítá a tvrdí, že jeho zákazníky jsou především muzea.
20. 11. 2019|