TÉMA

Daniel Kraft

Večírky, tučné provize a hotely v Dubaji. Reportéři ČT popsali rozmařilost fotovoltaické firmy Malina

Energetický holding Malina (EHM), kterému lidé na zálohách na fotovoltaiku poslali miliardu korun, v květnu vyhlásil insolvenci a zákazníci dodnes nemají ani své peníze, ani objednané zařízení. Bývalí vysoce postavení manažeři holdingu a také interní dokumenty svědčí o vysokých provizích, přemrštěných reklamách, večírcích, nákupech značkového zboží nebo výjezdech do luxusních destinací. A stamiliony pak zřejmě skončily i v čínské firmě jednoho ze spolumajitelů holdingu Malina. Tématu se pro pořad Reportéři ČT věnovali Dalibor Bártek a Zuzana Černá.
27. 6. 2023|

První trest v kauze Celio: Bývalý ředitel skládky dostal podmínku a musí zaplatit milion korun

V kauze skládky Celio u Litvínova na Mostecku padl první trest. Bývalý ředitel skládky René Konečný uzavřel se státním zástupcem dohodu o vině a trestu, kterou nyní schválil pražský městský soud. Případ se týká státní zakázky na uložení nebezpečného odpadu, ve kterém policie v lednu začala stíhat devět lidí a dvě právnické firmy. Konečný dostal tři roky vězení s pětiletým odkladem a musí zaplatit jeden milion korun.
5. 10. 2022|

Firma Purum dostala v minulosti několik pokut za skládky i chybějící povolení

Úterní výbuch a únik škodlivin z areálu v Hamru na Jezeře policie vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti. Při explozi utrpělo zranění osm lidí, dva museli záchranáři letecky přepravit do nemocnic. Zjišťování příčin výbuchu ale může trvat týdny i měsíce. Firma Purum, která provozovnu na likvidaci nebezpečného odpadu vlastní, měla problémy už v minulosti. Hned několik pokut dostala například od České inspekce životního prostředí (ČIŽP).
20. 11. 2019|