TÉMA

Purum

Inspektoři dali za výbuch v Hamru na Jezeře pokutu 1,32 milionu korun

Státní úřad inspekce práce udělil firmě Purum pokutu přes 1,3 milionu korun za to, že několikanásobně porušila povinnosti při zajištění bezpečnosti práce v souvislosti s loňským výbuchem v areálu společnosti v Hamrech na Jezeře na Českolipsku. Pokuta není pravomocná, upřesnil mluvčí úřadu Richard Kolibač. Při nečekané chemické reakci v provozovně likvidace nebezpečných odpadů v Hamru na Jezeře se loni v listopadu zranilo osm pracovníků, jeden z nich později zemřel v nemocnici.
10. 11. 2020|

Hradecký magistrát chce dostat z města firmu, jejíž sklad v Hamru loni vybuchl. Obává se, že se to stane znovu

Královéhradecký magistrát podal trestní oznámení na firmu Purum, která v bývalé čistírně odpadních vod likviduje odpady. Tvrdí, že s nimi nakládá v rozporu s povolením, a to takovým způsobem, že by mohlo dojít k výbuchu – tak jako v jiném skladu firmy v Hamru na Jezeře. Společnost to odmítá, do svého areálu ale nechce nikoho pustit. Radnice se však netají tím, že chce Purum z města dostat.
29. 5. 2020|

Výbuch v Hamru způsobilo zřejmě porušení pravidel. Unikla kyselina sírová i hydroxid sodný

Příčinou loňského výbuchu v areálu firmy Purum na Českolipsku bylo zřejmě nedodržení postupu při likvidaci chemikálií. České televizi to řekla policejní mluvčí Libereckého kraje Ivana Baláková. Při nečekané chemické reakci v provozovně likvidace nebezpečných odpadů bylo loni v listopadu osm pracovníků zraněno, jeden z nich později zemřel v nemocnici. Policie už také ví, jaké toxické látky při neštěstí unikly do ovzduší.
5. 3. 2020|

Firma Purum řeší po výbuchu v Hamru další problém. Středisko v Hradci Králové podle radnice nemá povolení

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) zahájila správní řízení se společností Purum kvůli středisku na likvidaci odpadu v Hradci Králové. Firma totiž podle radnice pracuje se zvlášť nebezpečnými odpady bez patřičného povolení. Hrozí proto riziko výbuchu podobně jako před dvěma týdny v Hamru na Jezeře. Po explozi tam jeden člověk zahynul a do ovzduší unikly nebezpečné látky.
5. 12. 2019|

Sanitky, které zasahovaly u výbuchu v Hamru na Jezeře, stále nesmí z garáže. Čekají na prověrku

Šest záchranářských vozidel, včetně čtyř sanitek, které 19. listopadu zasahovaly u výbuchu v areálu firmy Purum v Hamru na Jezeře, stále nemůže do provozu. Jsou sice už dekontaminované, přesto ale musí zůstat v garážích Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje. Chybí jim totiž bezpečnostně-technická prověrka.
4. 12. 2019|

Kvůli výbuchu v Hamru na Jezeře musí na prohlídky 140 lidí, někteří mají obtíže

Mimořádné zdravotní prohlídky zhruba 140 lidí nařídili hygienici v souvislosti s výbuchem v provozovně likvidace nebezpečných odpadů firmy Purum v Hamru na Jezeře na Českolipsku. Dosud se přitom mluvilo o prohlídkách asi 60 lidí. Při nečekané chemické reakci v podniku bylo osm pracovníků zraněno, jeden z nich zemřel v nemocnici. S uniklými chemikáliemi se dostali do styku zasahující záchranáři, hasiči a policisté, ale i zdravotníci, kteří se o zraněné starali v nemocnicích, uvedl ředitel Krajské hygienické stanice v Liberci Vladimír Valenta.
28. 11. 2019Aktualizováno28. 11. 2019, 18:55|

Ilegálních skládek nebezpečného odpadu přibývá, inspektoři mají často svázané ruce

Hasiči čím dál častěji řeší požáry ilegálních skládek nebezpečného odpadu. Vznikají zpravidla tak, že si firma pronajme prostory, poruší pravidla skladování a poté už se s ní nelze spojit. Majitel nemovitosti se tak musí vypořádat s likvidací nebezpečného odpadu. V horším případě kvůli nebezpečným chemikáliím umírají lidé, jako tomu bylo například v Hamru na Jezeře. České úřady mají přitom často svázané ruce.
24. 11. 2019|

Zemřel muž, který utrpěl zranění při výbuchu v Hamru

Úterní neštěstí v provozovně likvidace nebezpečných odpadů firmy Purum v Hamru na Jezeře na Českolipsku má jednu oběť. Ve čtvrtek zemřel muž hospitalizovaný v Liberci. Utrpěl zranění při výbuchu po nečekané chemické reakci spojené s únikem škodlivin do ovzduší.
21. 11. 2019|

Firma Purum dostala v minulosti několik pokut za skládky i chybějící povolení

Úterní výbuch a únik škodlivin z areálu v Hamru na Jezeře policie vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti. Při explozi utrpělo zranění osm lidí, dva museli záchranáři letecky přepravit do nemocnic. Zjišťování příčin výbuchu ale může trvat týdny i měsíce. Firma Purum, která provozovnu na likvidaci nebezpečného odpadu vlastní, měla problémy už v minulosti. Hned několik pokut dostala například od České inspekce životního prostředí (ČIŽP).
20. 11. 2019|