TÉMA

Slezská univerzita v Opavě

Zemřel první rektor Slezské univerzity v Opavě, fyzik Martin Černohorský

Ve věku 100 let zemřel první rektor Slezské univerzity v Opavě Martin Černohorský. Jako fyzik se zabýval především vlastnostmi kovů a jeho profesní život je spojen s univerzitou v Opavě, o jejíž založení se zasloužil, i s Masarykovou univerzitou v Brně. Stál také u zrodu České konference rektorů a byl jejím prvním kancléřem.
10. 2. 2024|

Projekty, které mají změnit tvář Moravskoslezského kraje, jsou v ohrožení. Chybí razítko z ministerstva

Významné projekty, které se mají zasadit o proměnu Moravskoslezského kraje, tlačí čas. Zkolaudované mají být do roku 2027, zatím však čekají na schválení na ministerstvu životního prostředí. Z třinácti staveb, které mají v regionu vyrůst za peníze z Operačního fondu spravedlivé transformace, stíhá kraj s jistotou postavit v termínu jenom jeden – Moravskoslezskou vědeckou knihovnu v Ostravě.
8. 2. 2024|

Studoval Newtona, šířil samizdat a zakládal Slezskou univerzitu. Profesor Černohorský slaví sto let

První rektor Slezské univerzity Martin Černohorský se 31. srpna dožívá sta let. Jako fyzik se zabýval především vlastnostmi kovů a jeho profesní život je spojen nejen s univerzitou v Opavě, o jejíž založení se zasloužil, ale především s Masarykovou univerzitou v Brně. V neposlední řadě byl i organizátorem vědeckého a veřejného života. Stál také u zrodu České konference rektorů a byl jejím prvním kancléřem.
31. 8. 2023|

V noci na neděli oblohou proletí meteorický roj Lyridy, podmínky pro pozorování jsou ideální

V časných ranních hodinách v neděli bude k vidění meteorický roj Lyridy. Podle astronomů jsou letos pro jeho pozorování ideální podmínky, kdy sledování nebude rušit svit Měsíce. Zahlédnout bude možno během maxima roje asi jen patnáct meteorů, takže Lyridy nenabízejí takový zážitek jako třeba Perseidy s desítkami meteorů za hodinu.
22. 4. 2023|

Prezident Zeman jmenoval čtyři nové rektory

Prezident Miloš Zeman ve středu na Pražském hradě jmenoval čtyři rektory vysokých škol. Do roku 2027 povedou Ostravskou univerzitu (OU) Petr Kopecký, Slezskou univerzitu v Opavě (SU) Tomáš Gongol a Univerzitu Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP) Jaroslav Koutský. Ve funkci rektora Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze (UMPRUM) bude pokračovat Jindřich Vybíral.
4. 1. 2023|

Rektorem Ostravské univerzity akademický senát zvolil Petra Kopeckého

Novým rektorem Ostravské univerzity (OU) by se měl stát Petr Kopecký z Katedry anglistiky a amerikanistiky Filozofické fakulty. V prvním kole volby o tom v pondělí rozhodl Akademický senát OU. Kopecký získal 23 hlasů z celkového počtu 38 senátorů, ke zvolení bylo potřeba hlasů minimálně dvacet.
28. 11. 2022Aktualizováno28. 11. 2022, 14:36|

SeČTeno z Moravskoslezského kraje: Covid urychlil zavírání dolů

Na celém území České republiky se šíří nemoc covid-19, na přelomu jara a léta to byl však právě moravskoslezský region, který se stal jedním z epicenter nákazy. Nemoc se projevila i u zaměstnanců těžební společnosti OKD, která je významným zaměstnavatelem. A projevila se i na budoucnosti odvětví v kraji, uspíšila totiž útlum těžby v Karviné. Končí tak dva z posledních tří aktivních dolů, poslední vozíky s uhlím z nich vyjíždí v těchto dnech. Dopadům pandemie v tuzemských regionech se věnuje pořad České televize SeČTeno.
26. 2. 2021Aktualizováno26. 2. 2021, 18:04|

Na české univerzity mají přijet desítky čínských studentů. Někde požadují zdravotní prohlídku

Do Česka má na letní semestr přijet nejméně 66 studentů z Číny, většinou v rámci výměnných pobytů. České televizi to potvrdilo celkem dvacet oslovených univerzit. Některé ze škol pobyty čínských studentů ruší. Jiné před jejich příjezdem do Česka žádají zdravotní prohlídku.
30. 1. 2020|

Historie ostravských divadel na jednom místě. Do archivu přispěli bývalí zaměstnanci i návštěvníci

Historii umělecké činnosti českých profesionálních divadel v Ostravě mapuje digitální Ostravský divadelní archiv. Jeho příprava trvala téměř dva roky. V archivu od středy zájemci dohledají veškeré údaje o repertoáru českých profesionálních divadel v Ostravě. Kromě Národního divadla moravskoslezského (NDM) mapuje web i činnost Divadla Petra Bezruče, Komorní scény Aréna, Divadla loutek Ostrava i Divadla Mír.
20. 11. 2019|