TÉMA

Galerie výtvarného umění v Ostravě

V Ostravě vystavují knihy a grafiky, které vytvořila Toyen ve Francii

Knižní práce, grafické listy, obálky i katalogy malířky Toyen vystavuje ostravský Dům umění. Jedná se o mimořádnou kolekci z jejího francouzského období, kterou získala do svých sbírek Galerie výtvarného umění v Ostravě ve spolupráci s pražskou Galerií Zdeněk Sklenář. Jako zřejmě jedinou takovou ucelenou sbírku na světě ji loni koupil Moravskoslezský kraj, zaplatil za ni 2,2 milionu korun
28. 3. 2024|

Undergroundová buddhistka Urszula Brollová vystavuje v Ostravě, pod jejími mandalami se cvičí jóga

Undergroundová malířka a buddhistka Urszula Brollová patří k nejznámějším poválečným umělkyním v Polsku. V jejím ateliéru se scházeli režimem neoblíbení umělci a filozofové. Později v zemi založila také první buddhistickou skupinu. Její retrospektivní výstava měla premiéru ve Varšavě v roce 2020, nyní ji představuje Galerie výtvarných umění v Ostravě (GVUO).
2. 2. 2023|

Výbušným nanebevzetím či vrtulníkovými spermiemi vypovídá Jaroslav Koléšek o člověku

Ponorky pojímá jako milence, vrtulníky jako spermie. Sochař Jaroslav Koléšek si prostřednictvím strojů a technických zařízení pohrává s lidskou intimitou a stereotypy. Své převážně nejnovější práce představuje nyní v ostravském Domě umění na výstavě Technointim.
20. 1. 2023|

Nejistota vás žene dopředu, říkal Svatoslav Böhm. Jeho díla zničená povodní restaurátoři znovu složili

Ve věku nedožitých devětaosmdesáti let zemřel výtvarník Svatoslav Böhm, informoval Moravskoslezský deník. Tvorbu krnovského rodáka momentálně vystavuje Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO). Vedle kreseb a grafických listů jsou k vidění i dřevěné reliéfy poškozené povodní, která se prohnala Böhmovým ateliérem a zničila doklady jeho čtyřicetileté práce. Díla se ale podařilo zrestaurovat.
10. 1. 2023|

Ostravský Post-Objektiv ukazuje fotografie Kotzmannové, Šiguta či Thýna

Fotografie v posledních letech prošla razantním vývojem. V digitální i tradiční podobě vybízí k manipulaci i experimentům. Výstava Post-Objektiv v ostravské Galerii výtvarných umění (GVUO) odhaluje roviny fotografické tvorby uplynulých dvou dekád.
21. 10. 2022|

Erotika, ticho, pohyb i jídlo. Ostravská galerie připomíná důvody k radosti

Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO) připravila výstavu věnovanou radosti. Z klidu a samoty, rodinného štěstí, dobrého jídla i milostné rozkoše. Koncept výstavy vznikl už před dvěma lety jako reakce na tíživé období pandemie.
11. 2. 2022|

Když se zastavím, uvědomím si štěstí, říká o fotografování „Stary knedlik“ Kalhous

V ostravském Domě umění vystavuje „stary knedlik“ Michal Kalhous. Sebeironicky nazval expozici k životnímu jubileu. Rekapituluje na ní více než třicetiletou tvorbu, která je především úvahou o rodině, partnerských vztazích a o něm samém.
25. 1. 2022|

Brčko na drátě inspiruje malé návštěvníky ostravské galerie k vlastnímu tvoření

Galerie výtvarného umění v Ostravě připravila výstavu pro děti a jejich dospělý doprovod. Brčko na drátě seznamuje nejmladší návštěvníky hravou formou s patnácti díly z galerijních sbírek. Zastoupena je kresba, malba, grafika, fotografie i prostorová tvorba.
7. 1. 2022|

Ostravská galerie vede on-line přednášky o liškách i slezských malířích

Historik Marek Zágora se zaobírá především středověkem. Dávnou dobu přibližuje i v přednáškách, které už několik let připravuje pro Galerii výtvarného umění v Ostravě. V současné době, kdy se návštěvníci do galerie nedostanou, ostravská výstavní síň Zágorovy příspěvky streamuje, na internetu lze přehrát i jejich záznam. Pro veřejnost pravidelně přednáší také kurátorka Gabriela Pelikánová.
12. 11. 2020|

Konec světa? A kdo je vítězem? GVUO odpovídá virtuálními výstavami

Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO) patří k výstavním institucím, které nabízejí prohlídku svých výstav i v on-line prostoru. Sice nejen v době uzavření kvůli koronavirové krizi, ale právě v těchto časech mohou být takové aktivity dobrým způsobem, jak se zabavit i vzdělat. Procházet si na webu GVUO lze virtuálně šest výstav z let 2018 a 2019. Prezentují převážně současné umění.
20. 4. 2020Aktualizováno20. 4. 2020, 16:34|

Zavolejte si. Oblékněte pyžamo. A jeďte do Londýna. Výstava představuje akce Kateřiny Šedé

Autorka sociálně zaměřených happeningů a jedna z nejvýraznějších tváří současného českého umění Kateřina Šedá přivezla do ostravského Domu umění dvanáct replik londýnských telefonních budek. V nich prezentuje své projekty, které uspořádala v obci Bedřichovice na Brněnsku, aby její obyvatelé nežili jen vedle sebe, ale také spolu.
20. 11. 2019|