TÉMA

Dům umění

Nejradikálnější konceptualista. V Ostravě vystavují rozsáhlou práci výtvarníka Jana Wojnara

Zemřel před devíti lety. Je někdy označovaný jako nejradikálnější konceptualista v Československu a Česku, jenž zapojoval diváka do „hry“. V ostravském Domě umění připravili retrospektivu Jana Wojnara: díla s bílým papírem, fotografie i jednoduché kresby.
26. 6. 2023|

Výbušným nanebevzetím či vrtulníkovými spermiemi vypovídá Jaroslav Koléšek o člověku

Ponorky pojímá jako milence, vrtulníky jako spermie. Sochař Jaroslav Koléšek si prostřednictvím strojů a technických zařízení pohrává s lidskou intimitou a stereotypy. Své převážně nejnovější práce představuje nyní v ostravském Domě umění na výstavě Technointim.
20. 1. 2023|

Brněnská muzea a galerie se po pauze otevírají veřejnosti. Předvádějí roboty a choulí se do vlny

Muzea a galerie mohou mít otevřeno už od minulého čtvrtka, některá to stihla až tento týden. Velké instituce s několika výstavními prostory musely zajistit personál. Od úterka je otevřeno například Technické muzeum v Brně nebo Dům umění, ve středu se přidalo i Moravské zemské muzeum a Moravská galerie.
9. 12. 2020|

Ostravský Dům umění dostal novou střechu. Vydržet by měla dalších sto let

Skončila generální oprava střechy ostravského Domu umění. Právě její konstrukce je zásadní pro kulturní památku, která byla postavena ve 20. letech minulého století. Důmyslné řešení prosklených světlíků přináší do výstavní síně přirozené světlo. Opravu za 17,5 milionu korun financoval Moravskoslezský kraj.
13. 8. 2020|

Planetu, která neexistovala, osídlily existenciální úzkosti kluka ze sídliště

„Planeta, která neexistovala“ se jmenuje povídka známého sci-fi spisovatele Philipa K. Dicka – a také výstava v ostravském Domě umění. Galerie na ní představuje animovaný film Těžká planeta od výtvarníka Josefa Bolfa, který nedávno zařadila do svých sbírek. K vidění jsou i související obrazy, jimiž tvůrce autobiografický filmový příběh sídlištního chlapce doplnil.
5. 7. 2020|

Zavolejte si. Oblékněte pyžamo. A jeďte do Londýna. Výstava představuje akce Kateřiny Šedé

Autorka sociálně zaměřených happeningů a jedna z nejvýraznějších tváří současného českého umění Kateřina Šedá přivezla do ostravského Domu umění dvanáct replik londýnských telefonních budek. V nich prezentuje své projekty, které uspořádala v obci Bedřichovice na Brněnsku, aby její obyvatelé nežili jen vedle sebe, ale také spolu.
20. 11. 2019|