TÉMA

ADAC

Berlínu došla trpělivost s řidiči túrujícími motory. Zkušebně nasadil hlukový radar

Německo má první hlukový radar, jak se přístroji na měření hluku od projíždějících vozidel říká. Zprovozněn byl v centru Berlína. Metropole tak chce zakročit proti řidičům, kteří bezdůvodně uvádějí motory do vysokých otáček a kteří si auta a motorky upravují tak, aby rachot motorů byl co nejvyšší. Pozéři, jak je německá média označují, se zatím postihu bát nemusí. Zařízení totiž úřady teprve zkouší. Plošnému trestání příliš hlučných řidičů brání také současné zákony, které by vyžadovaly úpravu.
5. 6. 2023|

Dodržujte bezpečný odstup, žádá zákon. Kolik je to metrů, v něm ale chybí a ministerstvo to tak chce nechat

Že před sebou řidič musí mít dostatečnou vzdálenost, aby dokázal zareagovat, když auto před ním zpomalí či zastaví, sice v silničním zákoně je, ale žádné podrobnosti, jaká vzdálenost by to měla být, v něm již nestojí. Ministerstvo dopravy nepočítá s tím, že by to změnila připravovaná novela, která se zaměřuje na výši pokut a trestných bodů. Že však řidiči mají s dodržováním dostatečného odstupu potíže, se lze snadno přesvědčit v každodenním provozu. Podle policie to také byla jedna z příčin předvánočních hromadných nehod na dálnici D1.
3. 1. 2023|

Německo sníží DPH u zemního plynu, chce tak ulevit spotřebitelům, řekl kancléř Scholz

Německo dočasně sníží daň z přidané hodnoty (DPH) u zemního plynu z běžné devatenáctiprocentní sazby na sedm procent, aby spotřebitelům ulevilo od vysokých cen energií. V mimořádném prohlášení to po jednání vlády oznámil kancléř Olaf Scholz. Zdůraznil také, že vláda prověří, zda dodavatelé snížení daně ve vyúčtování zákazníkům plně zohlední.
18. 8. 2022Aktualizováno18. 8. 2022, 20:13|

Prázdniny ve střední Evropě ztíží dopravu, na dálnicích se čekají kolony

Střední Evropu čeká jeden z nejnáročnějších víkendů na silnicích. V pěti německých spolkových zemích začínají prázdniny a kolony jsou podle tamního autoklubu ADAC téměř jisté. Dopravní experti očekávají problémy hlavně cestou na jih přes Alpy. Správci přesto preventivně na některých tazích omezují během soboty a neděle údržbu, aby nevznikala úzká hrdla.
15. 7. 2022|

Tankovací sleva v Německu nepomohla, ceny paliv opět rostou. Habeck se zaměří na ropné koncerny

Německý ministr hospodářství Robert Habeck chce výrazně zpřísnit protikartelový zákon, aby zabránil petrochemickému průmyslu ve zneužívání dočasného snížení daně z pohonných hmot. Vláda tuto daň od června na tři měsíce snížila, aby obyvatelům kompenzovala vysoké ceny benzinu a nafty. Nehledě na takzvanou tankovací slevu se ale ceny na čerpacích stanicích takřka vrátily na květnovou úroveň. Ministr financí Christian Lindner snížení daně hájí jako správný krok, Habeckův návrh ale podporuje.
13. 6. 2022|

Špatně vidí téměř polovina řidičů, zjistil BESIP. U osmi procent je vada zraku nebezpečná

Téměř polovina řidičů usedá za volant, i když špatně vidí. Upozornil na to ředitel samostatného oddělení ministerstva dopravy BESIP Tomáš Neřold. Podle výkumu BESIPu má 44 procent řidičů buď špatný zrak, nebo špatné brýle či kontaktní čočky, a tak nemají potřebnou ostrost vidění. Osm procent testovaných vidí tak špatně, že by podle BESIPu vůbec neměli řídit.
19. 11. 2019Aktualizováno19. 11. 2019, 20:12|