TÉMA

Nusle

Praha na začátku března vypíše tendr na rekonstrukci vinohradského divadla

Praha vypíše na začátku března tendr na opravu Divadla na Vinohradech. Důvodem je špatný technický stav budovy i jejího vybavení, včetně divadelní techniky, a rozšíření divadelních prostor. Cena zakázky je maximálně 2,76 miliardy korun. Vypsání tendru ve čtvrtek schválili zastupitelé hlavního města. Kromě opravy zahrnuje rekonstrukce také vybudování nové podzemní komorní scény. Práce mají být dokončeny v roce 2027.
22. 2. 2024|

Praha vypíše tendr na opravu Divadla na Vinohradech. V plánu je i nová komorní scéna

Pražský magistrát vypíše zakázku na rekonstrukci Divadla na Vinohradech. Maximální výše zakázky je stanovená na zhruba 2,7 miliardy korun. Tendr město vyhlásí letos v dubnu a opravy mají být hotové v roce 2027. Vyplývá to z dokumentu, který v pondělí schválili pražští radní. Kromě opravy zahrnuje rekonstrukce také vybudování nové podzemní komorní scény. Zakázkou se radní zabývali už minulý týden, ale nakonec jej stáhli z programu jednaní. Vypsání tendru musí ještě projednat zastupitelé.
12. 2. 2024Aktualizováno12. 2. 2024, 12:48|

30 let zpět: Zabezpečení Nuselského mostu proti sebevrahům

Od zprovoznění Nuselského mostu v Praze v roce 1973 si za přibližně dvacet let skokem z něj vzalo život odhadem kolem tří set lidí. Už v roce 1990 na zábradlí přibyla síť, jež tomu měla bránit. Reportáž z roku 1992 se zabývá mimo jiné tím, o jakých dalších opatřeních se mluvilo.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
20. 11. 2022|

Pražští radní chtějí upravit koryto Botiče v Nuslích nedaleko parku Folimanka

Pražský magistrát nechá zrekonstruovat koryto a břehy potoku Botič v úseku u parku Folimanka. Městští radní rozhodli o vypsání veřejné soutěže na firmu, která práce provede. Měly by stát asi přes osm a půl milionu korun a hotovo má být v květnu příštího roku.
11. 7. 2022|

Jednoho z prvních zatčených odbojářů po atentátu na Heydricha nacisté nezlomili

Bezprostředně po útoku na Reinharda Heydricha zesílil teror. Už 27. května 1942 nacisté zakázali noční vycházení. Na výsadkáře vypsali odměnu milion říšských marek. V prvních dnech zadrželi množství nevinných lidí coby rukojmí. Do rukou gestapa padli i první odbojáři. Mezi prvními se za mříže dostal člen protinacistického odboje ÚVOD Jaroslav Valenta.
29. 5. 2022|

Na Bohemia Energy míří trestní oznámení, její majitel nekomunikuje a není k zastižení

Žalobci dostávají první trestní oznámení na společnost Bohemia Energy. Podle podnětu analytického týmu Pirátů se měl majitel společnosti Jiří Písařík spolu s manželkou Hanou pokusit v minulých týdnech přesunout majetek v hodnotě stovek milionů korun na virtuální firmy. Vláda zase vedení společnosti podezřívá z podvodu na klientech.
3. 11. 2021|

Otevírají se nepřístupná místa po celé Praze včetně výjimečné Umělecké zahrady

Sedmý ročník festivalu Open House Praha otevře o víkendu osmdesát běžně nepřístupných budov a prostorů. Mottem festivalu je Architektura pro všechny, prohlídky jsou totiž určené pro širokou veřejnost včetně rodin s dětmi a osob se zrakovým a sluchovým postižením. Vstup do všech otevřených budov je zdarma bez nutnosti předchozí registrace. Jedním z nejzajímavějších míst je Umělecká zahrada v Nuslích, kde vznikla celá řada nejznámějších pražských soch.
7. 8. 2021|

Prahou budou jezdit tramvaje s číslem 19, ožije díky nim zastávka Pankrác

Pražský Žižkov, Nusle a Pankrác v červnu čekají změny tramvajových linek. Jezdit začne nová linka 19, která spojí Pankrác a Hloubětín. Kvůli tomu se změní trasy čtyř dalších tramvají. ČT to potvrdil mluvčí Pražské integrované dopravy Filip Drápal. Nová linka využije novou trať na Pankráci, kterou pražský dopravní podnik otevřel loni, ale zatím zůstala nevyužitá. Travmaje s číslem 19 by měly začít jezdit po 4. červnu, kdy skončí stavební práce v Nuslích.
20. 4. 2021|

Tramvaje se vrátí do Budějovické ulice, pražská rada schválila přípravu projektu na trať k budově pošty

Tramvaje se vrátí do Budějovické ulice v Praze. V současnosti dopravní podnik staví prodloužení tratě v ulici Na Pankráci, ale městská rada nyní schválila další prodloužení. Nechá vypracovat projekt tratě před budovu pošty u křižovatky Budějovické ulice s Bystřickou. V tomto asi půlkilometrovém úseku mají vzniknout dvě nové zastávky – Pankrác a Bystřická.
26. 10. 2020|

Taxi s ministrem Petříčkem havarovalo. Řidič zřejmě zkolaboval, záchranářům se ho nepodařilo oživit

V noci z úterý na středu havarovalo taxi, které vezlo ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD). Ke kolizi došlo v pražských Nuslích, kde šéf české diplomacie bydlí. Server Blesk.cz uvedl, že ministr je podle dostupných informací v pořádku, řidiče se ale záchranářům nepodařilo oživit. Za nehodu mohou podle webu zřejmě zdravotní obtíže dvaašedesátiletého taxikáře. Podle policie měl ministr v době nehody na vlastní žádost přerušenou policejní ochranu. Černínský palác chystá k incidentu oficiální vyjádření.
6. 5. 2020Aktualizováno6. 5. 2020, 14:58|

152 tun bomb během devíti minut. Americké pumy před 75 lety připravily o život sedm stovek Pražanů

Před 75 lety proběhl nálet na Prahu, jehož se zúčastnilo 62 amerických bombardérů B-17. Poškozeno bylo 2500 domů, zahynulo 701 lidí a dalších 1184 utrpělo zranění. Praha přitom vůbec neměla být cílem tohoto útoku.
14. 2. 2020|

Podezření na koronavirus v Česku se zatím nepotvrdilo, uvedla hlavní hygienička

V Praze se v úterý objevilo další podezření na wuchanský koronavirus. V Nemocnici Na Bulovce dopoledne hospitalizovali čínského turistu, který ochořel během pobytu v hotelu v Nuslích. Další podezření se objevilo v Pardubicích. Žádné z nich se však zatím nepotvrdilo, uvedla hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.
28. 1. 2020Aktualizováno28. 1. 2020, 16:10|

Chystá se rozšíření modrých zón v Praze 2. V některých ulicích by zaparkovali jen rezidenti

V Šumavské, Kladské nebo třeba v oblasti pod Nuselským mostem by podle záměru Prahy 2 měli v budoucnu zaparkovat jen rezidenti. Radní městské části poslali návrh změn parkovací komisi hlavního města. Ta o nich rozhodne na zasedání 8. ledna. Nutnost rozšíření modré zóny podle mluvčí Prahy 2 Andrey Zoulové vychází z analýzy Technické správy komunikací (TSK). Ukázala, že obyvatelé některých částí Prahy 2 – například Vinohrad – často nemají kde zaparkovat.
19. 12. 2019|

Policie hledá muže, který v pražských Nuslích přepadl neslyšící ženu

Pražští kriminalisté pátrají po pachateli, který v pondělí čtvrtého listopadu večer v Křesomyslově ulici v Nuslích s pistolí a teleskopickým obuškem přepadl jednašedesátiletou neslyšící ženu.
19. 11. 2019|