TÉMA

Vysílání

Ruský moderátor vyzýval k utopení či upálení ukrajinských dětí. „Nechal jsem se unést,“ kaje se

Moderátor ruské televize RT Anton Krasovskij, který z obrazovky vyzýval k utopení či upálení ukrajinských dětí, se v pondělí omluvil a požádal o odpuštění za svá slova. Stalo se tak poté, co s ním televize pozastavila spolupráci a šéf ruské kriminální ústředny na podnět jednoho z uživatelů sociálních sítí nařídil prověřit situaci po výrocích Krasovského. Oznámila to ruská média.
24. 10. 2022|

Na korejské hranici roste napětí. Sever a jih vypálily varovné výstřely

Jižní Korea a KLDR si v pondělí vyměnily varovné výstřely v blízkosti sporné západní námořní hranice. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na armády obou zemí. Incident se odehrál v době zvýšeného napětí mezi Pchjongjangem a Soulem kvůli nedávným raketovým testům Severní Koreje.
24. 10. 2022|

Záleželo na každém slovu, lidem jsme dělali psychology, vzpomíná Míková na povodně 2002

Meteoroložka České televize Taťána Míková v Událostech, komentářích vzpomínala na ničivé povodně ze srpna 2002. Mimo jiné popisovala, že při předpovědích počasí tehdy záleželo na každém slovu a jak členové redakce vyděšeným volajícím suplovali psychology. S vedoucím dispečinku pražského dopravního podniku Janem Cibulkou se shodla, že dnes by už minimálně informování o obdobně rozsáhlé velké vodě bylo jednodušší.
16. 8. 2022|

Zdůrazňují se jen některá témata. Mluvme otevřeně o impotenci nebo menopauze, říká moderátorka Kroužková

Pojďme mluvit i o věcech minoritních, citlivých a nepříjemných. Vadí mi, že se zdůrazňují jen některá témata, říká moderátorka České televize Barbora Kroužková. Po maturitě uvažovala o práci v cestovním ruchu, nakonec se ale dala na novinařinu. Do České televize přišla dva roky před takzvanou televizní krizí, kterou považuje za nevyužitou příležitost. „Cítila jsem to jako možnost bojovat za veřejnoprávní novinařinu,“ vysvětluje v podcastu Background ČT24.
10. 8. 2022Aktualizováno10. 8. 2022, 21:00|

Soud v Moskvě udělil Rádiu Svobodná Evropa pokutu 20 milionů rublů za zprávy o Ukrajině

Moskevský soud vyměřil pokutu ve výši 20 milionů rublů (asi 7,5 milionu korun) Rádiu Svobodná Evropa/Rádiu Svoboda (RFE/RL) za to, co označil jako falešný obsah týkající se ruské operace na Ukrajině. Informovala o tom agentura Interfax.
6. 6. 2022Aktualizováno6. 6. 2022, 17:37|

Brusel vyšetřuje státní podporu digitálního televizního vysílání v Česku

Evropská komise (EK) zahájila hloubkové šetření státní podpory, kterou Česká republika hodlá poskytnout provozovatelům zemského digitálního televizního vysílání (DTT), mimo jiné i České televizi. Šetření má posoudit, zda je pomoc v souladu s unijními pravidly pro státní podporu, uvedla Komise v pátečním sdělení. Zahájením šetření se nepředjímá jeho výsledek.
3. 6. 2022|

Stali jsme se průkopníky. Rádio ale bylo spíše pro právníky a lékaře, říká mediální expert

Technická kuriozita, v níž jsme byli průkopnickou zemí, popisuje počátky radiofonie – tedy rozhlasu – Petr Bednařík z katedry mediálních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Od pokusů, které znamenaly zásadní krok při zavádění rozhlasu v Československu, uplynulo sto let. Vysílání se potýkalo se špatnou technickou stránkou i legislativními problémy. Koncesionáři zase s vysokými poplatky a drahými přijímači.
11. 2. 2022|

Rusko ukončí vysílání Deutsche Welle na svém území. Reaguje na zákaz RT v Německu

Rusko nařídilo uzavření zpravodajské kanceláře německé veřejnoprávní stanice Deutsche Welle v zemi, zruší akreditaci jejím zaměstnancům a zakáže její vysílání na území federace. Ve čtvrtek o tom informovaly tiskové agentury s odvoláním na ruské ministerstvo zahraničí. Moskva podle nich tento krok činí v reakci na nedávný zákaz vysílání ruské státní televize RT (dříve Russia Toda) v Německu. Ředitel Deutsche Welle označil ruské kroky za přehnané a absurdní, společnost se hodlá právně bránit.
3. 2. 2022Aktualizováno3. 2. 2022, 17:08|

Berlín zastavil německé vysílání ruského kanálu RT, stanice podle úřadů nepožádala o licenci

Německý televizní regulátor MABB dosáhl zastavení satelitního vysílání ruského kanálu RT v němčině. Kanál RT v němčině odstranila společnost Eutelsat, která satelitní vysílání provozuje. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci nevyloučil odvetu. Podle odborníků televize RT, dříve známá jako Russia Today, šíří ruskou vládní propagandu.
22. 12. 2021|

Svobodná Evropa začala před 70 lety přinášet do Československa celodenní objektivní informace i novou naději

Pravidelné celodenní vysílání Rádia Svobodná Evropa (RFE) v češtině odstartovalo z mnichovského studia 1. května roku 1951. Pro socialistický režim se stalo nepřítelem, pro Čechoslováky bylo v době totality jedním z mála objektivních zdrojů informací, které kvůli komunistickým rušičkám provázelo charakteristické praskání a pískání.
1. 5. 2021|

Československá televize začala před 65 lety vysílat z Ostravy. Poprvé promluvila hlasatelka z vysílače

Ostravské studio České televize slaví 65 let. Vůbec poprvé se nejstarší regionální pracoviště veřejnoprávní televize přihlásilo na Silvestra roku 1955 o půl osmé večer. Z provizorního studia uvnitř vysílače v Hošťálkovicích promluvila hlasatelka jen k hrstce diváků, kteří na Ostravsku vlastnili televizní přijímač.
31. 12. 2020|

Česká televize reaguje na distanční výuku, opět povolala UčíTelku

V reakci na zavedení distanční výuky se od čtvrtka vrací do vysílání České televize vzdělávací program UčíTelka. Učit se s ním mohou prvňáčci i žáci vyšších ročníků prvního stupně. Dětem i učitelům je k dispozici také vzdělávací web ČT edu, kde potřebné materiály najdou i studenti středních škol.
14. 10. 2020|

ZÁZNAM: Speciální vysílání ke krajským a senátním volbám 2020

Krajské volby a senátních volby skončily vítězstvím hnutí ANO, které vyhrálo v deseti ze čtrnácti krajů. Ve středočeském kraji zvítězil STAN, v Královehradeckém kraji koalice ODS, STAN a Východočechů a v Libereckém kraji obhájili vítězství Starostové pro Liberecký kraj.
3. 10. 2020|

UčíTelka opět učí. Známý formát v nové podobě pomůže i rodičům a pedagogům

Nejdřív záskok za školu, teď spíš její doplnění – pořad UčíTelka se v úterý po poledni vrací v nové podobě na televizní obrazovky. Od pondělí do čtvrtka si děti budou moci s televizí zábavně zopakovat důležitou látku, v neděli pak pořad naváže variantou pro dospělé. UčíTelka – kabinet je určená pro každého, kdo se zajímá o školství a vzdělávací témata. Nebude se ale jen mluvit, každé téma se i názorně ukáže přímo s dětmi.
1. 9. 2020|

30 let zpět: Srpen 1968 očima televizních a rozhlasových zpravodajů

V jakých podmínkách vysílala Československá televize a rozhlas během dramatických dnů srpnové okupace v roce 1968? Kde zprávy o invazi zastihly Václava Havla? O tom a o mnohém dalším pojednává dokument Zmizelé archivy, obsahující množství do té doby neznámých záběrů vpádu okupačních vojsk na naše území.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
23. 8. 2020|

ČT3 zacílí na nejohroženější skupinu. Kanál pro seniory začne vysílat v pondělí

Seniorům – koronavirem nejohroženější skupině společnosti, která je v této době nucena zůstávat doma – je určen nový program České televize ČT3, který začne vysílat v pondělí 23. března dopoledne. Diváci ho najdou pouze v novém standardu DVB-T2.
18. 3. 2020|

Přepínání na nový vysílací standard pokračuje. Vypínání DVB-T se teď dotkne Plzeňského kraje

Přechod pozemního terestrického vysílání televizních programů na nový standard DVB-T2 se dotýká dalších oblastí. Podle schváleného harmonogramu probíhá vypínání starého standardu, teď to čeká komerční stanice v Plzeňském kraji.
29. 1. 2020Aktualizováno2. 3. 2020, 12:44|
Newsroom téma týdne

„Pokud jsou zpravodajské stanice dělané dobře, jsou hodně nákladné,“ říká analytik Trampota

Nový kanál CNN Prima News spustil 7. ledna testovací vysílání. Zatím jde o propagační obsah, domácí i zahraniční zpravodajství by se na obrazovkách mělo objevit do dubna. Seznam naopak zpravodajské relace ve vysílacím čase omezuje a bude se soutředit hlavně na web a sociální sítě. Plusy i minusy zpravodajských stanic rozebírala s mediálním analytikem Tomášem Trampotou redaktorka Tereza Šnoblová. V neděli po 22. hodině večer se bude tématem zabývat Newsroom ČT24.
9. 1. 2020|

Konec DVB-T pocítí další oblasti. Stále nevíte, zda se vás to týká a co dělat?

Ostrá fáze přechodu pozemního televizního vysílání z DVB-T na DVB-T2 pokračuje. Po Cukráku a Žižkovu vypínají 7. ledna část starého signálu také vysílače Trutnov a Votice a další dokrývače. Dotkne se to diváků hlavně na severovýchodě Čech, ale částečně i v krajích Středočeském, Jihočeském a Vysočina. Diváci nejprve přijdou o programy České televize, které jim už televizory nezobrazí. Později následují komerční stanice. Nabízíme přehledný seznam otázek a odpovědí, které poradí, koho se změna vlastně týká a jak se s ní vypořádat.
27. 11. 2019Aktualizováno7. 1. 2020, 08:48|

Živé vysílání ČT24. Pokud kvůli přechodu na DVB-T2 nevidíte programy ČT, sledujte je na webu

Pozemní televizní vysílání v Praze a středních Čechách přechází od standardu DVB-T ke standardu DVB-T2. Zatím se to týká programů České televize, brzy budou ale následovat i komerční stanice. Pokud na svém televizoru aktuálně nevidíte program ČT24 ani jiné kanály České televize, které jste dříve měli naladěné, živé vysílání můžete sledovat ve videu v tomto článku.
27. 11. 2019|

Lidé se připravují na přechod na DVB-T2, potvrzují obchody. Prodeje televizí a set-top boxů rostou

Zájem o televize i set-top boxy, které umožňují přijímat signál v novém standardu DVB-T2, roste, potvrzují prodejci. Intenzita nákupů se stupňuje už od začátku roku, v říjnu a listopadu však prodeje ještě přidaly a rostou až o desítky procent měsíčně. Vypínání pozemního (terestrického) vysílání v nynějším standardu DVB-T totiž začne už 27. listopadu.
18. 11. 2019|