TÉMA

HaDivadlo

Divadelní Flora začala Pravidly úklidu. Ukrajinky drhnou i zažrané skvrny ve společnosti

V Olomouci začal jeden z největších tuzemských divadelních festivalů Divadelní Flora. Program otevřela premiéra autorské hry Pravidla úklidu, která vychází z autentických zkušeností ukrajinských žen pracujících v Česku v nejméně oceňovaných profesích. Olomoucká přehlídka trvá do 21. května a návštěvníky zve na sedm desítek akcí.
10. 5. 2022|

Žáci brněnské školy každý týden připravují jídlo bezdomovcům. HaDivadlo pořádá sbírku oblečení

S opětovným uzavřením služeb a přicházející zimou se znovu rozjíždí sbírky pro lidi bez domova. V Brně mohou lidé nepotřebné oblečení a boty donést do HaDivadla. Každý týden také připravují sbírku ošacení a potravinovou pomoc žáci Mezinárodní školy v Brně.
16. 12. 2020|

Zavřít, nebo pokračovat? Některá divadla řeší, zda „si dále hrát na normál“

Principál Divadla Bez zábradlí Karel Heřmánek vyzval premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), aby uzavřeli divadla. V soukromém dopise vyjádřil obavu, že herci oproti jiným zaměstnancům nejsou chráněni vládními opatřeními. Asociace profesionálních divadel v reakci uvedla, že tento postoj ostatní scény nepodporují. Diskusi o hraní v současné situaci by ale rádo zahájilo i HaDivadlo, které kvůli pozitivnímu testu jednoho z pracovníků zrušilo dočasně svůj program.
19. 9. 2020|

Erben i transky. Ceny divadelní kritiky za rok 2019 zveřejnily nominace

Divadlem roku 2019 se může stát ostravské Divadlo Petra Bezruče, HaDivadlo Brno nebo Městská divadla pražská. Ceny divadelní kritiky vybírají také nejlepší inscenace, herce a další divadelní umělce. Vítěze pořadatelé oznámí 16. března v divadle Komedie a v přímém přenosu na webu České televize.
11. 2. 2020|

Třicet let poté. Moravané si připomínají sametovou revoluci

Na události listopadu 1989 v neděli vzpomínají lidé i na Moravě. V  brněnském Divadle Husa na provázku budou diskutovat desítky osobností v rámci Café Revoluce, debaty s účastníky nabízí i Festival 30 let svobody Masarykovy univerzity. Kroměřížské muzeum nabízí výstavu mapující dílo slavného rodáka Karla Kryla. Muzeum ve Zlíně zase fotografiemi nasvicuje třicetiletou proměnu města.
17. 11. 2019Aktualizováno17. 11. 2019, 20:04|