TÉMA

Instalace

Už dva roky se opravuje Průmyslový palác na pražském Výstavišti. Letos přijdou na řadu střechy

Letošní práce na opravě a dostavbě Průmyslového paláce na pražském Výstavišti přinesou nové střechy. V rámci pokračujících prací dělníci dokončí i ocelovou konstrukci obnovovaného křídla nebo dodělají podzemní přístavky. Vrátí se také opravené vitráže a hodiny, řekli radní Adam Zábranský (Piráti) a David Čech, vedoucí projektu ze společnosti Metrostav DIZ. Část paláce vyhořela 16. října 2008. Kompletní rekonstrukce začala v únoru 2022 a původně měla skončit v roce 2025, avšak komplikace opravy prodlouží. Náklady mají být zhruba 2,64 miliardy korun.
6. 3. 2024|

Z klubové scény do galerií. Světelní designéři ukazují, jak definují atmosféru večírku

Skupinová výstava Elektrosalon s podtitulem From the Rave to the Gallery prezentuje tvorbu šestnácti současných autorů, kteří začínali jako takzvaní visual makers či osvětlovači na klubové či rave scéně. Aktuální výstavní projekt The Chemistry Gallery zakotvil v pražské Holešovické tržnici. Podle galeristy Petra Hájka tyto instalace umožňují sdílet zážitek z party, kdy se individuální stává kolektivním.
18. 10. 2023|

Správa železnic uzavřela jednu lávku pro pěší na výtoňském mostu v Praze, instaluje čidla

Správa železnic (SŽ) začala tento týden rozšiřovat systém bezpečnostního monitoringu na železničním mostu přes Vltavu mezi pražským Podskalím a Smíchovem. Nyní se uzavření týká severní lávky, po které lidé neprojdou do 1. října, poté bude od 2. října do 12. listopadu nepřístupná lávka jižní. Pražská Technická správa komunikací (TSK), která má lávky ve správě, také letos provedla jejich údržbu.
31. 8. 2023|

TikTok je bezpečnostní hrozba, varuje NÚKIB

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před instalací a používáním čínské aplikace TikTok na zařízeních s přístupem k systémům spadajícím do kritické informační infrastruktury a dalších významných informačních systémům. Úřad ve středu sdělil, že aplikace představuje bezpečnostní hrozbu. Zvážit používání aplikace i to, co skrze ni lidé sdílí, doporučuje úřad i široké veřejnosti.
8. 3. 2023Aktualizováno8. 3. 2023, 22:04|

Památkáři napsali pravidla, podle nichž se má postupovat při instalaci solárních panelů

Pomoci majitelům domů s rozhodováním, zda a jak mohou na své památkové objekty umísťovat fotovoltaické panely, má nová metodika Národního památkového ústavu (NPÚ). Rozlišuje různé stupně ochrany od kulturní památky, kde se budou podle ředitelky NPÚ Nadi Goryczkové i nadále povolovat jen výjimečně, přes památkové rezervace a zóny po chráněná území. V těch by lidé měli mít možnost za určitých podmínek panely na střechy či fasády instalovat. Zástupci NPÚ a ministerstva kultury ve čtvrtek metodiku prezentovali novinářům.
10. 11. 2022|

Chtěl jsem vyvolat potřebnou debatu, řekl Rakušan k obrazu Putina ve vaku na mrtvoly

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) nechal 28. října vyvěsit na budovu ministerstva vnitra instalaci, na které je mezi českou a ukrajinskou vlajkou podobizna ruského prezidenta Vladimira Putina ve vaku na mrtvoly. Chtěl tak podle svých slov vyvolat debatu, kterou česká společnost potřebuje. V pořadu Události, komentáře dodal, že je na něj podáno asi deset trestních oznámení, a pokud bude ministerstvu udělena správní pokuta za nevhodné použití české vlajky, je připraven uhradit ji z vlastních zdrojů.
2. 11. 2022|

Sklo musíte zkrotit, říká designér Maxim Velčovský

Kvalitní design může fungovat desítky let – když ho ale vytváříte pro masy, je nutné přemýšlet jinak. V Interview ČT24 to řekl český designér Maxim Velčovský a v rozhovoru popsal i to, kdy se z produktů stává umění a proč má české sklo ve světě dobrý zvuk. Na Signal Festivalu představí instalaci z vyhořelých aut dovezených z Ukrajiny zasažené ruskou agresí. Přinese to podle něj očistu díky intenzivnímu zážitku, katarzi.
10. 10. 2022|

Vše, co je na východ od Brna. Dům umění zahajuje novou sezonu výstavami Pulicara a Ambrůze

Novou sezonu zahajuje dvěma výstavami Dům umění města Brna. Sochař Jan Ambrůz, který se k vystavování vrací po delší odmlce, představuje pomocí oválných tvarů například brněnská místa nebo prostředí přírody. Fotograf Jaroslav Pulicar pak zachytil situační okamžiky mimo jiné v Rumunsku nebo na Ukrajině.
17. 8. 2022|

Programy Národního plánu obnovy se zpožďují, projekty jsou kvůli vysoké inflaci také náročnější

Čerpání části evropských peněz z Národního plánu obnovy je ohrožené. Část programů nabírá zpoždění, navíc jsou kvůli vysoké inflaci projekty náročnější pro státní rozpočet. Celkem si mají podniky a instituce rozdělit do roku 2026 skoro 200 miliard korun.
1. 5. 2022|

Před ústeckým muzeem instalovali historici náhrobní kameny přímo na ulici

Nezvyklá instalace náhrobních kamenů, provedená přes noc před vchodem do muzea v Ústí nad Labem, předznamenává otevření stálé expozice Naši Němci. Cílem samotné instalace je podle historika Martina Krska mimo jiné upozornit na problematický osud opuštěných německých hrobů v českém pohraničí. Náhrobky končily třeba jako stavební materiál nebo zapomenuté na rumišti.
30. 7. 2021|

Královéhradecké nábřeží zdobí pětice nových soch

Na Nábřeží sochařů u Labe v Hradci Králové stojí nové pískovcové sochy pěti umělců. Vznikly během letošního mezinárodního sochařského sympozia v Hořicích na Jičínsku. Na nábřeží zůstanou dva roky a pak se vrátí do Hořic, kde by měly najít trvalé místo. Setkání sochařů se koná vždy po dvou letech. Jednatřicátý ročník sympozia, který se měl konat již loni, ale kvůli epidemii koronaviru organizátoři přeložili na letošek.
26. 7. 2021|

30 let zpět: První deska pro nevidomé ve stanici metra

V Praze ve stanici metra A Skalka byla před 30 lety instalována první deska pro nevidomé s cílem pomáhat s orientací v podchodech a prostorách podzemní dopravy. Měděné desky, které měly být postupně součástí všech stanic metra, představovaly ojedinělou službu pro osoby se zdravotním postižením v celé Evropě.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
26. 3. 2021|

Desítky expozic představí tvorbu stovek umělců. Začíná veletrh Art Prague

Díla téměř všech výtvarných oborů nabízí od úterý do neděle 13. prosince již 19. ročník přehlídky a veletrhu současného výtvarného umění Art Prague. Koná se v historickém domě na pražském náměstí Republiky v blízkosti obchodního domu Kotva.
8. 12. 2020|

Oplocení proti srážkám se zvěří kolem dálnic se dál rozrůstá. Řidiči ho ocení zejména na podzim

Silničáři pokračují v instalaci plotů kolem starších úseků dálnic, právě teď pracují například na bariéře podél dálnice z Brna směrem na Vídeň. Hlavní účel plotu, zamezit vbíhání zvířat do vozovky, je aktuální právě na podzim. Každý rok totiž způsobí zvířata na silnicích kolem 12 tisíc dopravních nehod. Oboustranné oplocení dálnice snižuje riziko takové havárie až o 90 procent. V některých úsecích se ale instalace pletiva neobejde bez uzavírání dálnice.
13. 9. 2020|

Sametový most od Petra Síse na Kampě připomíná československé století. Hotový bude na jaře

Sametovou revoluci v Praze na Kampě od neděle připomíná nové dílo mezinárodně uznávaného autora dětských knih, ilustrátora a grafika Petra Síse. Obří instalace s názvem Velvet Bridge, tedy Sametový most, zobrazuje historii Československa v letech 1918 až 1989. V neděli 17. listopadu ji přímo na místě odhalil sám autor.
17. 11. 2019Aktualizováno17. 11. 2019, 22:16|