TÉMA

Gotabaja Radžapaksa

Srílanský parlament zvolil prezidentem Vikremesingheho, mezi voliči je nepopulární

Srílanští zákonodárci zvolili novou hlavou státu dosavadního premiéra Ranila Vikremesingheho. Prezidentský úřad by měl zastávat do roku 2024. Vikremesinghe se stal nástupcem svrženého Gotabaji Radžapaksy, který po rozsáhlých lidových protestech uprchl ze země. Výsledek středečního hlasování však může podle agentury Reuters znovu vyvolat nepokoje, protože Vikremesinghe je nepopulární mezi voliči, kteří ho považují za pozůstatek Radžapaksovy vlády.
20. 7. 2022Aktualizováno20. 7. 2022, 10:43|

Nový srílanský prezident vyhlásil výjimečný stav. Chce utišit nepokoje

Úřadující prezident Srí Lanky, dosavadní premiér Ranil Vikremesinghe, vyhlásil v zemi výjimečný stav. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters. Administrativa usiluje o utišení sociálních nepokojů, které hospodářsky krachující ostrovní zemi sužují.
18. 7. 2022|

Srí Lanka hledá náhradu za uprchlého prezidenta. Za zákazu vycházení

Parlament na Srí Lance oficiálně spustil proces volby nového prezidenta. Formální krok nastal poté, co předseda srílanského parlamentu přijal rezignaci dosavadní hlavy státu Gotabaji Radžapaksy. Až do prezidentské volby, která se uskuteční 20. července, bude v čele země stát dosavadní premiér Ranil Vikremesinghe.
16. 7. 2022|

Předseda srílanského parlamentu přijal rezignaci uprchlého prezidenta

Předseda srílanského parlamentu oznámil, že přijal rezignaci prezidenta Gotabaje Radžapaksy poté, co ověřil pravost Radžapaksova rezignačního dopisu. Ten byl ve čtvrtek na Srí Lanku doručen letecky ze Singapuru, kam Radžapaska uprchl. Premiér Ranil Vikremesinghe složil přísahu a do zvolení nové hlavy státu bude úřadujícím prezidentem. Parlament má nového prezidenta zvolit 20. července.
15. 7. 2022|

Srílanský prezident po úprku ze země poslal svou rezignaci

Prezident Srí Lanky Gotabaja Radžapaksa poslal svůj rezignační dopis předsedovi parlamentu, informovala agentura Reuters. Udělal to ze Singapuru, kam se uchýlil po odjezdu ze země, nejprve prostřednictvím elektronické pošty. Později kancelář šéfa parlamentu potvrdila převzetí originálu, který byl ze Singapuru dopraven letecky. V Kolombu po zprávě o rezignaci hlavy státu začaly v okolí prezidentské kanceláře oslavy přes oficiálně stále platný zákaz vycházení, uvádí Reuters.
14. 7. 2022Aktualizováno14. 7. 2022, 18:52|

Srí Lanka vyhlásila výjimečný stav, prezident uprchl na Maledivy

Srí Lanka, kterou již několik dní otřásají bouřlivé protivládní protesty, ve středu vyhlásila výjimečný stav a kvůli nepokojům zavádí zákaz vycházení do čtvrtečního rána. Současné vedení země považuje opatření za nezbytné pro zachování veřejného pořádku, informuje BBC. Prezident Gotabaja Radžapaksa, který slíbil, že ve středu odešle rezignační dopis, brzy ráno místního času zemi opustil ve vojenském letadle v doprovodu manželky a ochranky. Podle agentur míří přes Maledivy do Singapuru. Dle šéfa parlamentu převedl své pravomoci do rukou premiéra Ranila Vikremesinghy. Rezignační dopis prezidenta se očekává před půlnocí.
13. 7. 2022Aktualizováno13. 7. 2022, 20:07|

Srílanská opozice bude jednat o vládě, demonstranti zůstávají v prezidentské rezidenci

Zástupci opozičních stran se chystají na Srí Lance jednat o sestavení nové vlády. Premiér i prezident nabídli při sobotních bouřlivých protestech rezignaci. Demonstranti vtrhli do rezidence prezidenta Gotabaji Radžapaksy a zapálili sídlo předsedy vlády Ranila Vikremesingheho. Srílančané protestují proti hluboké ekonomické krizi, z níž viní vládu.
10. 7. 2022|

Prezident Srí Lanky rezignuje. Do jeho rezidence vtrhli demonstranti, poté zapálili sídlo premiéra

Srílanský prezident Gotabaja Radžapaksa souhlasil, že ve středu rezignuje. Podle agentury AP to oznámil předseda parlamentu Mahinda Japa Abejvardena. Oznámení o rezignaci hlavy státu přišlo několik hodin poté, co tisíce rozhněvaných demonstrantů vtrhly do prezidentovy rezidence a později také do sídla premiéra, které zapálily. Předseda vlády Ranil Vikremesinghe již odpoledne informoval, že je ochoten rezignovat, jak požadují lídři parlamentních stran, aby otevřel cestu k vytvoření široké koalice. Podle českého ministerstva zahraničí je na Srí Lance 49 Čechů, kteří ale pobývají v letoviscích stranou nepokojů.
9. 7. 2022Aktualizováno9. 7. 2022, 18:51|

V čele Srí Lanky stane Radžapaksa. Muž, který ukončil válku, podle kritiků velel „komandům smrti“

Prezidentské volby na Srí Lance zřejmě vyhrál sedmdesátiletý exministr obrany Gotabaja Radžapaksa. Jeho klan si v minulosti získal přízeň většinových Sinhálců potlačením hnutí tamilských separatistů a ukončením čtvrt století trvající občanské války se 100 tisíci mrtvými. Tažení ale poznamenaly vraždy a zmizení menšinových Tamilů, kritiků režimu i novinářů.
17. 11. 2019|