TÉMA

Benjamin Roll

Havel přinášel společnosti hodnoty, říká Roll. Nejsou v dnešní politice vyprázdněné? ptá se Soukeníková

Osobní odvahy v době před sametovou revolucí a ochoty převzít odpovědnost po ní si cení na Václavu Havlovi student teologie a spoluzakladatel Milionu chvilek pro demokracii Benjamin Roll. Reportérka Seznam Zprávy Eva Soukeníková by pak ráda znala Havlův pohled na současnou politiku, „jestli se vyprazdňují, nebo nevyprazdňují hodnoty, kterými se řídil on“. Řekli to ve speciálním vysílání Událostí, komentářů nazvaném 10 let bez Václava Havla.
18. 12. 2021|

Česko si připomíná deset let od úmrtí Václava Havla. Nevšedního politika se smyslem pro humor

V sobotu uplyne deset let od úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla. Ve speciálním vysílání Událostí, komentářů si ho připoměli osobnosti z několika pohledů – jako umělce, politika i přítele. Dramatik a někdejší disident Václav Havel patřil mezi klíčové aktéry zániku komunistického režimu v roce 1989. Byl devátým a zároveň posledním prezidentem Československa a po jeho rozdělení prvním českým prezidentem. Letos v říjnu by se dožil pětaosmdesáti let.
17. 12. 2021Aktualizováno17. 12. 2021, 22:57|

Předvolební kampaň začala zostra, ale Babiš si spočítal, že demonstrace nerozhodují volby, říkají komentátoři

Na Václavském náměstí proběhla demonstrace spolku Milion chvilek, která akcentovala vládní přešlapy či skandály, střídání ministrů zdravotnictví během pandemie covidu-19 či údajný dotační podvod v kauze Čapí hnízdo. Podle komentátora Info.cz Petra Holce si ale premiér Andrej Babiš (ANO) spočítal, že aktivisté mobilizují již mobilizované. Politolog Jakub Lysek uvedl, že jde o klíčové volby, protože v nich Babiš může po osmi letech přijít o moc.
20. 6. 2021|

Lidé PRO Mikuláše Mináře končí. Nesesbírali ani desetinu vytyčených podpisů

Hnutí Lidé PRO, jehož vznik v prosinci oznámil bývalý předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář, končí a podpoří jiné opoziční demokratické strany. Na Twitteru to oznámil bývalý ředitel protikorupční organizace Transparency International David Ondráčka, který s Minářem na projektu spolupracoval, následně to hnutí potvrdilo v tiskové zprávě. Původně hnutí usilovalo o 500 tisíc podpisů, aby kandidovalo v podzimních sněmovních volbách, dosud jich nasbíralo 39 250.
24. 3. 2021|

Mikuláš Minář končí ve spolku Milion chvilek, chce do politiky. Vedení přebírá Roll

Mikuláš Minář rezignoval na funkci předsedy spolku Milion chvilek. Chce založit hnutí, se kterým by se v příštím roce zřejmě zúčastnil sněmovních voleb. Řekl to serverům IHNED.cz a DeníkN. Milion chvilek pořádá demonstrace, při nichž kritizuje současnou politickou situaci a premiéra Babiše mimo jiné za střet zájmů. Nástupcem Mináře se stal dosavadní mluvčí Benjamin Roll, který zdůraznil, že Milion chvilek je občanská iniciativa a jako taková nikdy nebude kandidovat ve volbách.
28. 9. 2020|

Letnou zaplnil protest proti Babišovi. Podle organizátorů se má premiér do konce roku zbavit Benešové a Agrofertu

Premiér Andrej Babiš (ANO) má podle pořadatelů sobotní demonstrace na Letné odstoupit do 31. prosince, pokud neodvolá ministryni spravedlnosti Marii Benešovou (za ANO) a nezbaví se Agrofertu. Jinak Milion chvilek v lednu svolá nové protesty, uvedl na shromáždění předseda spolku Mikuláš Minář. Opoziční strany pak Milion chvilek vyzval, aby se více otevřely veřejnosti, přišly s uskutečnitelnou vizí a posílily své volební šance koalicemi. Hymnou v podání Dana Bárty pak po 16. hodině akce skončila. Podle policie se na Letné sešlo 250 tisíc demonstrujících.
16. 11. 2019Aktualizováno16. 11. 2019, 17:35|