TÉMA

Asociace autoškol ČR

Rychleji po dálnicích, řidičák od 17 a jednodušší body. Poslanci schválili dopravní novelu

Na vybraných úsecích modernizovaných dálnic bude zřejmě možné zvýšit povolenou rychlost až na 150 kilometrů v hodině, schválila sněmovna. Souhlasila i s tím, že systém trestných bodů pro řidiče se zjednoduší, místo nynějších pěti kategorií bodů budou tři, některé pokuty se zvýší.
28. 6. 2023Aktualizováno28. 6. 2023, 20:03|

Testy v autoškolách rozšíří videa. Řidiče mají připravit na reálný provoz

Do zkoušek autoškol přibudou edukativní videa z reálných situací v provozu. Stanou se součástí další nové sady 32 testových otázek, které se zaměří hlavně na nejzranitelnější účastníky provozu, jako jsou motorkáři, cyklisté a chodci. Příklady v úterý představili zástupci ministerstva dopravy a Asociace autoškol ČR.  Zájemci si je budou moci vyzkoušet i on-line.
26. 4. 2022Aktualizováno26. 4. 2022, 12:58|

Autoškoly zdražují. Zájemci o řidičský průkaz zaplatí za kurz i dvacet tisíc korun

Kdo si bude během letoška pořizovat řidičský průkaz, musí počítat s vyšší částkou, než jaká byla obvyklá v posledních letech. Za levnější kurzy pro osobní auto zaplatí budoucí řidiči kolem čtrnácti tisíc korun, mnohdy se ale ceny kurzů vyšplhají i k dvaceti tisícům. Lidé se proto více zajímají o to, zda je možné autoškolu zaplatit prostřednictvím splátek.
11. 1. 2022|

Ve firmách se bude opět testovat, stát na to přispěje. Vláda rozhodla i o neuznávání testů v restauracích

Vláda v demisi schválila konec používání testů jako covidového certifikátu. Pro vstup do provozoven služeb, restaurací či na hromadné akce by tak od pondělí 22. listopadu už museli mít lidé jen potvrzení o očkování či prodělání nemoci covid-19. Vláda také znovu zavede povinné testování na covid-19 ve firmách. Ke koronavirovým opatřením se kabinet sejde znovu v pátek v poledne, kdy rozhodne o textu některých opatření. O kompenzacích bude jednat v pondělí.
18. 11. 2021Aktualizováno18. 11. 2021, 17:23|

Na závěrečné zkoušky v autoškole se místy tvoří fronty. Problém hlásí Praha a Ústecko

Na závěrečné zkoušky čekají žadatelé o řidičský průkaz na některých místech i měsíce. Úřady totiž dohání období, kdy se kvůli koronavirovým opatřením konat nemohly. Největší zdržení hlásí Asociace autoškol ČR v hlavním městě nebo na Ústecku. Podle ministerstva dopravy jsou ale podobné příklady v republice spíše výjimkou.
13. 9. 2021|

Komisaři pro autoškoly vyhlásili stávkovou pohotovost, resort dopravy vzniklé situaci nerozumí

Zkušební komisaři pro autoškoly od pondělka vyhlásili zatím časově neomezenou stávkovou pohotovost. Důvodem je jejich nespokojenost s kroky ministerstva dopravy, které podle nich dlouhodobě ignoruje jejich požadavky na proměnu autoškol. Podle resortu jsou ale komisaři po celou dobu zapojeni do diskuze a podílí se i na tvorbě norem. Provoz autoškol zatím stávková pohotovost neohrozí.
19. 7. 2021Aktualizováno19. 7. 2021, 19:48|

Řidiči často nevěnují dostatečnou pozornost osvětlení auta, hrozí pak nehody

Mokrá vozovka, hned několik nehod kvůli nedobrzdění a následné kolony. Situace, která se v posledních dnech několikrát opakovala na českých dálnicích. Podle odborníků za to může i malá pozornost, kterou řidiči věnují osvětlení svého auta.
5. 8. 2020|
90' ČT24

Řidiči musí znát konkrétní rizika, věří soudní znalec. Bezpečnější silnice mají zajistit i praktičtější zkoušky

Tento týden byl dosud na českých i slovenských silnicích obzvláště tragický. Podle Jindřicha Šachla z ČVUT čeští řidiči nejsou dostatečně informováni o možných rizicích nebezpečné jízdy. „Bavíme se o tom, jak zacílit kampaň na co nejširší publikum,“ říká Lukáš Kadula z Centra dopravního výzkumu v 90' ČT24. Předseda správní rady Asociace autoškol Ondřej Horázný vidí problém už ve vzdělávání řidičů. Zkoušky jsou prý příliš zastaralé a nedostatečně připravují na reálné situace v provozu.
16. 11. 2019|