TÉMA

Ihor Kolomojskyj

Ukrajinci provedli prohlídky u oligarchy Kolomojského i exministra vnitra. Celníky čeká čistka

Ukrajinské bezpečnostní složky provedly sérii razií u vysoce postavených úředníků a dalších čelných představitelů politiky či hospodářství. Domovní prohlídky se týkaly bývalého ministra vnitra Arsena Avakova či miliardáře Ihora Kolomojského, zásah se uskutečnil i v sídle kyjevské daňové správy. Předseda poslaneckého klubu hlavní vládnoucí strany prohlásil, že propuštěno bude celé vedení celní správy.
1. 2. 2023|

Ruská invaze umlčela ukrajinské oligarchy. Jejich vliv se snižuje spolu s výší majetku

V politickém zákulisí na Ukrajině se bohatí podnikatelé pohybovali od rozpadu Sovětského svazu. Díky svému vlivu byli s pomocí loajálních politiků schopni prosadit zákony, které jim přinášely výhody. Po únorové invazi však země čelí dramatickému poklesu ekonomiky, který postihl i oligarchy. Přestože se postavili poměrně jasně na stranu vlády prezidenta Volodymyra Zelenského, jejich vliv se zřejmě dramaticky snížil. Stejně jako výše jejich majetku, na který dopadají ruské střely.
5. 1. 2023|

Touha oligarchy po penězích může otočit zahraniční politiku Ukrajiny o 180 stupňů

Za klíčovou figuru současné ukrajinské politiky ho označila i americká FBI. Jeden z nejbohatších Ukrajinců Ihor Kolomojskyj podle mnohých odborníků stojí za úspěchem prezidenta Volodymyra Zelenského. Na začátku války platil žoldnéře, kteří bojovali proti ruské agresi. Dosud tlačil Ukrajinu na Západ. V posledním rozhovoru pro New York Times však otočil o 180 stupňů a vyzval ke strategické alianci s Ruskem.
16. 11. 2019|